
Ο Ίαν Ρας θεωρείται, δικαίως, ως ένας από τους μεγαλύτερους γκολτζήδες που φάνηκαν στα βρετανικά γήπεδα.
Επιθετικός με γρήγορες, ουσιώδεις προσπάθειες, και ξαφνικές αλλαγές ρυθμού, κατόρθωσε να πετύχει περισσότερα από 300 τέρματα κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ενώ παραμένει μέχρι σήμερα ο πρώτος σκόρερ της εθνικής ομάδας της πατρίδας του, Ουαλίας, με 28 γκολ (σε 73 συμμετοχές)!
Σήμερα, ο γεννημένος στις 20 Οκτωβρίου του 1961 άσος απασχολείται ως τηλεσχολιαστής αγώνων ποδοσφαίρου. Εξάλλου, στο παρελθόν διετέλεσε προπονητής της Τσέστερ Σίτυ για μικρό χρονικό διάστημα.
Ο Ίαν Ρας πραγματοποίησε το επαγγελματικό ντεμπούτο του το 1978 με τη φανέλα της Τσέστερ Σίτυ, στην οποία έμεινε ως το 1980 σκοράροντας 14 φορές σε 34 παιχνίδια. Ο τότε τεχνικός της Λίβερπουλ, Μπομπ Πέισλι, εκτίμησε τα προσόντα του και τον έφερε στους «κόκκινους».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στους τελευταίους, που διήρκεσε ως το καλοκαίρι του 1987, σημείωσε 139 γκολ σε 224 αγώνες, κερδίζοντας την αναγνώριση αλλά και… τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Αγγλίας, τρία Τσάριτι Σιλντ, τέσσερα Λιγκ Καπ, και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1984)! Κατόπιν, μετεγγράφηκε στη Γιουβέντους, η οποία εκταμίευσε 370 εκατ. δραχμές για να τον κάνει δικό της. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά την έλευσή του στους «μπιανκονέρι» αποτέλεσε παρελθόν, καθώς δεν κατόρθωσε να προσαρμοσθεί στα ιταλικά γήπεδα (πέτυχε μόνο επτά τέρματα σε 29 αναμετρήσεις).
Ακολούθως επέστρεψε στη Λίβερπουλ, ξαναβρίσκοντας άμεσα τον καλό του εαυτό! Ανήκε στην πεντάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης ως το 1996: στο διάστημα αυτό κατέγραψε 245 εμφανίσεις και 90 γκολ, και πρόσθεσε στη συλλογή του ένα ακόμη πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα, δύο Τσάριτι Σιλντ, και ένα Λιγκ Καπ.
Τα επόμενα χρόνια έπαιξε στις Λιντς (1996/97, 36 συμμ./τρία γκολ), Νιουκάστλ (1997/Δεκ. 97, 10 ματς), Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (Δεκ. 1997-Ιούνιος 1998, τέσσερις συμμ.), Ρέξαμ (1998/99, 17 αγώνες), και κρέμασε τα παπούτσια του το 2000 ως παίκτης της αυστραλιανής Σίδνεϋ Ολίμπικ.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί, ότι ο Ίαν Ρας δεν ευτύχησε να αγωνιστεί με την εθνική Ουαλίας σε κάποια μεγάλη διεθνή διοργάνωση (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή Μουντιάλ). Αναδείχθηκε, ωστόσο, πρώτος σκόρερ του αγγλικού πρωταθλήματος το 1984, ενώ την ίδια χρονιά όχι μόνο ψηφίστηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής στη «Γηραιά Αλβιώνα», αλλά τού απονεμήθηκε και το «Ευρωπαϊκό Χρυσό Παπούτσι»!
Επιμέλεια: Σ.Ζαχαρίου
Αφήστε μια απάντηση