
Οσοι παρακολούθησαν τον περίπατο στην Ηρώδου Αττικού κατάλαβαν ότι όλα πήγαν καλά στη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ
με τον Αντώνη Σαμαρά. Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος έπαιξαν το παιγνίδι της φιλίας σύμφωνα με τους κανόνες της άμεσης επικοινωνίας. Η τηλεόραση καθιστά τον πολίτη μάρτυρα των γεγονότων – μπορεί ο πολίτης βλέποντας ένα αδιόρατο σχεδόν χαμόγελο του ενός ή παρατηρώντας μια ειρωνική ματιά του άλλου να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.
Είναι συνεπώς σχετικά εύκολες οι απαντήσεις στο ερώτημα αν πήγε καλά ή όχι η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα. Οσοι βλέπουν, είδαν!
Βεβαίως η επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη σε μια χώρα σπανίως έχει απτά αποτελέσματα. Είτε πρόκειται για επιβεβαίωση διακρατικών συμφωνιών είτε είναι μια επιχείρηση δημοσίων σχέσεων ήσσονος σημασίας. (Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι συναντήσεις ηγετών γίνονται όταν οι επιτελείς τους έχουν καταλήξει σε συμφωνίες, για να τις επικυρώνουν. Αλλως, απροετοίμαστες συναντήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα.)
Από το τέλος του Μεγάλου Πολέμου ως και τις ημέρες μας έχουν επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα ξένοι ηγέτες πάσης φύσεως και εξουσίας. Από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ως τον τούρκο πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ. Ο αναγεννητής της μεταπολεμικής Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ, ο γραφικός βασιλεύς της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, ο στρατηγός Κάρολος ντε Γκωλ και πολλοί άλλοι ηγέτες έχουν επισκεφθεί την Αθήνα. Ουδενός η επίσκεψη συνεδέθη με μείζονα γεγονότα ή εξελίξεις.
Μόνη ίσως εξαίρεση η περίπτωση Ντε Γκωλ. Είχε τότε συνδυασθεί με την αποχώρηση της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και αντίστοιχες, υποτίθεται, σκέψεις του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος που εφέρετο ως θαυμαστής του γάλλου ηγέτη. Εδωσε λαβή σε ποίκιλες φήμες το ταξίδι του Ντε Γκωλ στην Αθήνα, αλλά η συνέχεια τακτοποίησε τα πράγματα όπως τους ταίριαζε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Με βάση την κτηθείσα πείρα από τα συμβάντα στην Ελλάδα της τελευταίας 50ετίας μπορούσε κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυρία Μέρκελ έφερε απλώς στην Ελλάδα τη νεοφανή αγάπη της, η οποία συνδέεται με τις άριστες πλέον ελληνογερμανικές σχέσεις που έχουν συνταιριάσει ο κ. Σαμαράς με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Είναι πρόδηλον ότι η καγκελάριος της Γερμανίας δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο ηγετών σαν τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν, τον Χέλμουτ Σμιτ και τον Ζακ Ντελόρ, που έβαλαν την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Ομως, καθώς όλοι οι κανόνες έχουν την εξαίρεσή τους, η επίσκεψη Μέρκελ πέραν των ευνοϊκών για την Ελλάδα συνεπειών της (που θα τις δούμε σύντομα!) θα καταλήξει ίσως και σε αναθέρμανση της ευρωπαϊκής ιδέας.
Tovima.gr
Αφήστε μια απάντηση