
«Οχι» στη λιτότητα το μήνυμα από χιλιάδες διαδηλωτές
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και συνταξιούχοι, μισθωτοί στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, γιατροί, δικηγόροι, οικοδόμοι, πωλητές λαϊκών αγορών και άνθρωποι από δεκάδες άλλους κλάδους διαδήλωσαν χθες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, την καλπάζουσα ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Κοινό μέτωπο με τους υπόλοιπους εργαζομένους συγκρότησαν οι αγρότες, οι οποίοι συμμετείχαν με τρακτέρ, ακόμη και με… άλογα στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
Στα κεντρικά συλλαλητήρια των συνδικάτων στην Αθήνα συνέρρευσαν μαζικά δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές -με πρωταγωνιστή τη μέση ηλικία- ζητώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού και για όλους με ελεύθερη διαπραγμάτευση και χωρίς παρέμβαση του κράτους, ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων, ανάκληση της επιστράτευσης και των μέτρων απαγόρευσης των απεργιών.
Οταν η κεφαλή της πορείας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έφτανε στο Σύνταγμα η ουρά βρισκόταν ακόμη στην περιοχή των Χαυτείων, με τη Σταδίου να είναι αποκλεισμένη από διαδηλωτές. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκοψαν, ωστόσο, την πρόσβαση στην οδό Γεωργίου Α’, όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία του Συντάγματος, με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι να προσεγγίζουν τη Βουλή μόνο μέσω της οδού Οθωνος. Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η μαζική πορεία του ΠΑΜΕ.
«Ο εργαζόμενος λαός που υποφέρει πρέπει να ανακαλύψει τη δύναμή του και μαχητικά να τραβήξει προς τα μπρος, προς τη ρήξη και την ανατροπή, ως το τέλος» δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα από την Ομόνοια. Μικροένταση επικράτησε μεταξύ αστυνομικών και αγροτών, όταν οι τελευταίοι εμφανίστηκαν με δύο τρακτέρ στην Ομόνοια προκειμένου να οδηγήσουν την πορεία του ΠΑΜΕ προς το Σύνταγμα.
«Σήμερα δημιουργείται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία ικανή να οδηγήσει ξανά τη χώρα στην ανάκαμψη. Μια κοινωνική συμμαχία που διεκδικεί να διορθωθεί τώρα το λάθος και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως βολεύει την κυρία Μέρκελ» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συμμετοχή
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. «Η παραδοχή του λάθους δεν τους ξεπλένει. Δεν έκαναν ένα απλό υπολογιστικό λάθος. Κατέστρεψαν έναν ολόκληρο λαό. Ζητάμε εδώ και τώρα να αλλάξει αυτή η πολιτική» τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος.
Λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι, ενώ το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα εξελισσόταν ήρεμα και έβαινε προς το τέλος του, επεισόδια περιορισμένης έντασης ξεκίνησαν από την Πανεπιστημίου και εξαπλώθηκαν στα στενά των Εξαρχείων.
Προχθές πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία οι δημοσιογράφοι με βασικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις
Πέντε πορείες στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη περισσότερα από 15.000 άτομα έδωσαν το «παρών» στις πέντε πορείες διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Μετά το τέλος των συγκεντρώσεων συνεπλάκησαν υποστηρικτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις από τους πρώτους και να μεταφερθούν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Νωρίτερα, άγνωστοι προξένησαν ζημιές σε βανάκι της ΕΤ3, σε κατάστημα εκκλησιαστικών ειδών και σε ενεχυροδανειστήριο. Στη Λάρισα, αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας συμμετείχε με τρακτέρ στησυγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, τη διοίκηση του οποίου ελέγχει το ΠΑΜΕ.
Στη συνέχεια, αντί για την καθιερωμένη πορεία στο κέντρο της πόλης, εργαζόμενοι και αγρότες μετέβησαν στο μπλόκο της Νίκαιας, καταλαμβάνοντας το οδόστρωμα της ΠΑΘΕ από τη 1 έως τις 3 μ.μ. Οι αγρότες έδωσαν επίσης το «παρών» σε απεργιακές συγκεντρώσεις σε Δράμα, Καβάλα, Πελοπόννησο, κ.ά.
Κρήτη
Στο Ηράκλειο οι αγρότες διαδήλωσαν με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και άλογα. Τα επεισόδια δεν έλειψαν όταν νεαροί αναποδογύρισαν περιπολικό και προκάλεσαν σοβαρές φθορές ενώ λίγο αργότερα εισέβαλαν σε ενεχυροδανειστήριο. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν και χιλιάδες Λασιθιώτες, σφραγίζοντας… διαβατήρια από το «Λασιθιστάν».
Διαμαρτυρήθηκαν για την υποβάθμιση -όπως έλεγαν- του νομού τους, λόγω συγχώνευσης δημόσιων νοσοκομείων και κατάργησης τμημάτων ΤΕΙ. Σε αποκλεισμό της γέφυρας Ρίου – Αντιρίου για 25 λεπτά προχώρησαν φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «Αθηνά». Ειρηνικά και μαζικά ήταν τα συλλαλητήρια στην Πάτρα, αν και προς στιγμήν απειλήθηκαν επεισόδια, όταν αντιεξουσιαστές προκάλεσε φθορές σε μοτοσικλέτες της ομάδας Δίας.
ethnos
Αφήστε μια απάντηση