«Πηγάδι δίχως πάτο» είχε χαρακτηρίσει ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε το ελληνικό χρέος. Και, αν το δεις τεχνοκρατικά, έχει δίκιο: Το αισθανόμαστε άλλωστε κάθε μέρα.
Την ίδια στιγμή, σ΄ένα παράλληλο σύμπαν, ακριβώς ίδιο με το δικό μας, μια Γερμανίδα, επίσης διακεκριμένη επιστήμων, εγκατεστημένη χρόνια στην Ελλάδα, βρήκε τον πάτο του ελληνικού πηγαδιού. Η Γιούτα Στρότσεκ, προϊσταμένη της ομάδας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου που πραγματοποιεί ανασκαφές στη χώρα μας, δημοσιοποίησε τα ευρήματα που προέκυψαν από την αποξήρανση αρχαίου πηγαδιού στον Κεραμεικό.
Οι ανακοινώσεις είναι λιτές, αλλά τα γεγονότα συγκλονιστικά: Στον πάτο του πηγαδιού, και αφού αντλήθηκαν τα νερά, ανευρέθηκαν δύο μαρμάρινες κεφαλές νέων, που σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούνται στη ρωμαϊκή εποχή, κατά τον τρίτο μ.Χ. αιώνα. Τις είδα στη φωτογραφία και μου κόπηκε η ανάσα -δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψεις το κάλλος, την αλαφράδα, την ψυχική ανάταση που προκαλούν τα δυο παιδάκια- το ένα είναι φτυστό η ανιψιά μου…
Το κερασάκι στην τούρτα: Η ομάδα των αρχαιολόγων τονίζει ότι τα αγάλματα είναι ένα εντυπωσιακό βεβαίως, αλλά ως εξίσου πολύτιμο εύρημα, αξιολογεί, τι νομίζετε; Το αρχαίο πηγάδι: Πετρόχτιστο και υδατοστεγώς επιστρωμένο: Τόσο μαστόρικα φτιαγμένο που λειτουργούσε αδιαλείπτως επί οκτακόσια χρόνια. Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν όλα αυτά με το χρέος και το πηγάδι χωρίς πάτο της οικονομίας;
Ε, να, είναι που ο τόπος μας είναι τέτοιος που δεν είσαι καθόλου σίγουρος τι μπορεί να κρύβεται στον πάτο ενός πηγαδιού, αυτό είναι όλο:
Αλλωστε, δανειζόμενη από το «Σηματολόγιο» του Οδυσσέα Ελύτη, προσθέτω: «Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω από τη Γη, ποτέ δεν θα μπορείς να σταθείς επάνω της».
Καλήν… αντάμωση στα μαγικά πηγάδια.
Κάτω στα «γουναράδικα» έγινε φασαρία, δυο συριζαίους πιάσανε και κάναν την κυρία…
Με τριάντα δύο Κελσίου αποδήμησαν εφτακόσιες ψυχές από τον «καύσωνα» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κι εμείς εδώ, στο τριανταπεντάρι ρίχνουμε τα βράδια και μια πλεκτή κουβερτούλα. Αλλο καλούπι ρε παιδάκι μου, άλλο…
Αφήστε μια απάντηση