
«Φθηνές απολύσεις» ζητεί η τρόικα και ξαναφέρνει το θέμα στο τραπέζι – Ποια σενάρια συζητούνται
Έκρηξη των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατ’ επέκταση περαιτέρω άνοδο της ανεργίας φοβάται η κυβέρνηση ότι θα προκαλέσει η εφαρμογή της απαίτησης της τρόικας για δραστική περικοπή των αποζημιώσεων των απολύσεων.
Οι «φθηνές απολύσεις», που αποτελούν πλέον κεντρική απαίτηση της τρόικας, επανήλθαν μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Εργασίας από κοινού με την κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Αρχικώς ο υπουργός κ. Ι. Βρούτσης δήλωσε ότι το θέμα των αποζημιώσεων δεν είναι χρονικά ώριμο, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι πιέσεις για αλλαγές – μειώσεις στα ποσά των αποζημιώσεων είναι ασφυκτικές.
«Το θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων απόλυσης είναι στο τραπέζι των συζητήσεων» παραδέχεται ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ταυτοχρόνως ότι τα υπόλοιπα εργασιακά ζητήματα που έχει θέσει η τρόικα δεν βρίσκονται στο πρώτο πλάνο της διαπραγμάτευσης.
Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας φοβούνται ότι τυχόν αλλαγές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα προκαλέσουν κύμα απολύσεων, καθώς πολλές επιχειρήσεις θα «επωφεληθούν» προκειμένου να «απαλλαγούν από μέρος του προσωπικού τους» με μικρότερο κόστος αποζημιώσεων.
Τα σενάρια που συζητούνται στο υπουργείο Εργασίας προβλέπουν:
– Πρώτον, την περαιτέρω μείωση του χρόνου προειδοποίησης απόλυσης προκειμένου το ποσό της αποζημίωσης να μειώνεται στο μισό. Σήμερα το ανώτερο χρονικό διάστημα προειδοποίησης είναι έξι μήνες και ενδέχεται να μειωθεί στους τέσσερις.
– Δεύτερον, την αφαίρεση από το τελικό ποσό της αποζημίωσης των δώρων (13ος και 14ος μισθός).
«Τη μείωση των αποζημιώσεων επιδιώκουν οι εγχώριοι εργοδότες για να προχωρήσουν σε φθηνές απολύσεις» εκτιμά κορυφαίος συνδικαλιστής της ΓΣΕΕ. Και τονίζει ότι το περιεχόμενο των νέων εργασιακών μέτρων που θέτει η τρόικα στο τραπέζι των συνομιλιών με το υπουργείο Εργασίας έχει διαμορφωθεί «στο εσωτερικό της χώρας» και όχι από τους δανειστές.
Κατ’ ουσίαν οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέφεραν στο τραπέζι το περιβόητο e-mail που απέστειλαν πριν από έναν μήνα περίπου στο υπουργείο Εργασίας με το οποίο ζητούσαν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις έτσι ώστε «να μειωθεί το εργατικό κόστος και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».
Οπως είναι γνωστό, με παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά σταμάτησε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση του κ. Βρούτση για τα θέματα τα οποία ο Πρωθυπουργός θα χειριζόταν προσωπικά (σε κεντρικό επίπεδο).
Ωστόσο η τρόικα επανέφερε τη συζήτηση στο ίδιο σημείο ζητώντας επιπλέον την κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή έθεσε θέμα περαιτέρω μείωσης των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
Ταυτοχρόνως ετέθη θέμα μείωσης των αποζημιώσεων απολύσεων το οποίο η τρόικα θεωρεί ζήτημα πρώτης γραμμής.
Αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσον οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της συγκεκριμένης δόσης του δανείου ή θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της επόμενης δόσης.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του e-mail, προτείνονται οι εξής αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις:
– Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσα από την αναθεώρηση της διαδικασίας για τη σύναψη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να μειωθεί το «κόστος εξόδου» του εργαζομένου από την επιχείρηση. Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Περιορισμός της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες.
Τα καταστήματα:
Αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
Το μέτρο αυτό αφορά κυρίως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Αν υιοθετηθεί, θα καταστεί πιο εύκολη η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, κάτι που αποτελεί αίτημα των μεγάλων αλυσίδων, όπως και των κεντρικών καταστημάτων της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η νομοθεσία προβλέπει καταληκτική ώρα των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου τις καθημερινές στις 9 το βράδυ και τα Σάββατα στις 8. Τις Κυριακές επιτρέπεται να είναι ανοιχτά μόνο σε τουριστικές περιοχές.
Κατάργηση τριετιών, με νόμο ο κατώτατος μισθός
Ζητείται να υπάρξει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα τον Ιανουάριο
Κατάργηση των τριετιών από τον κατώτατο μισθό ζητεί μετ’ επιτάσεως η τρόικα από την κυβέρνηση.
Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας κατά την τελευταία συνάντησή του με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας ζήτησε να καταργηθούν πλήρως οι τριετίες και τα επιδόματα από τον κατώτατο μισθό. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και έχει δεσμευθεί να θέσει σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2013.
Η πρόταση για τις τριετίες προβλέπει τη σταδιακή κατάργησή τους, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων τόσο από τις εργατικές όσο και από τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες διαφωνούν με οποιαδήποτε μείωση μισθού.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα προβλέπει την αλλαγή του τρόπου καθορισμού των κατώτατων αμοιβών, οι οποίες πλέον θα προσδιορίζονται με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης και όχι μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως ισχύει ως σήμερα.
Η ρύθμιση αυτή αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας που απορρέει από το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο προέβλεπε ότι η κυβέρνηση από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους θα επεξεργαστεί τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Ως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο διάλογος κυβέρνησης – κοινωνικών εταίρων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου. Ακολούθως η κυβέρνηση θα καταρτίσει το νομοσχέδιο με τον νέο «μηχανισμό», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Το νομοσχέδιο θα παρουσιασθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και θα ψηφισθεί ως το τέλος Ιανουαρίου.
Η πρώτη εφαρμογή του νέου τρόπου καθορισμού των κατώτατων αμοιβών θα γίνει τον Απρίλιο του 2013. Δηλαδή, θα ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση τον «νέο μηχανισμό».
Tovima.gr
Αφήστε μια απάντηση