
Αν κάνετε την επιλογή να μειώσετε την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνετε, μπορείτε να βοηθήσετε τον πλανήτη.
Γιατί να γίνετε χορτοφάγοι;
Κάνετε τον πλανήτη πιο καθαρό: Η μεταφορά βοοειδών, σιτηρών για τη διατροφή τους και οι ίδιες οι εκπομπές μεθανίου και υπεροξειδίου του αζώτου (από την κοπριά) είναι παράγοντες δημιουργίας αερίων του θερμοκηπίου. Αν κάθε πολίτης του δυτικού κόσμου απέχει από το κρέας για μία μέρα, θα έχει την ίδια επίδραση με το να σταματούν να κινούνται 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα, σύμφωνα με το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας στη Νέα Υόρκη.
Βοηθάτε τα ζώα: Όσα εκτρέφονται με συμβατικό τρόπο συνήθως είναι περιορισμένα σε συνωστισμένα κλουβιά, που δεν τους επιτρέπουν να απλωθούν. Όταν τρώτε κρέας, προτιμήστε το βιολογικό – η βιομηχανία αυτή λαμβάνει περισσότερο υπόψη την καλή συμπεριφορά προς τα ζώα.
Μειώνετε το νερό: Περισσότερο από το μισό του χρησιμοποιούμενου νερού στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται στην εκτροφή ζώων που προορίζονται για τροφή. Μια συνολικά χορτοφαγική διατροφή απαιτεί 300 γαλόνια νερού την ημέρα, ενώ μια σαρκοφάγος διατροφή απαιτεί περισσότερα από 4.000 γαλόνια νερού την ημέρα. Το περιοδικό Time αναφέρει, “σε όλο τον κόσμο, καθώς περισσότερο νερό εκτρέπεται στην εκτροφή [ βοοειδών ], χοίρων, και κοτόπουλων, αντί της παραγωγής καλλιεργειών για άμεση κατανάλωση, εκατομμύρια πηγαδιών στερεύουν.”
Οι λάθος λόγοι για να γίνετε χορτοφάγοι
Για να «αντισταθμίσετε» τις ανθυγιεινές συνήθειες σε άλλους τομείς της ζωής σας Το να ζείτε χωρίς κρέας δεν αντισταθμίζει άλλες κακές συνήθειες, όπως το ότι την τελευταία φορά που πήγατε γυμναστήριο ήταν πριν 5 χρόνια.
Επειδή φοβάστε τη γρίπη των πουλερικών και τη νόσο των τρελών αγελάδων Οι πιθανότητες να κολλήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις ασθένειες είναι ελάχιστες. Επίσης, να θυμάστε ότι τροφές όπως π.χ. το μαρούλι μπορεί να περιέχουν παθογόνα (σαλμονέλα, E. Coli) αν δεν πλένονται και δε μαγειρεύονται σωστά.
Για να είστε στη μόδα Μην ξεγελιέστε από αόριστους ή ακραίους ισχυρισμούς, όπως «τα γαλακτοκομικά είναι ανθυγιεινά» και «οι άνθρωποι δεν εξελίχθηκαν να τρώνε κρέας». Επειδή η πιο μοδάτη συνάδελφος στο γραφείο είναι χορτοφάγος, δε σημαίνει ότι πρέπει να είστε κι εσείς.
Οι τύποι των χορτοφάγων
Ακραίοι ή ολικοί χορτοφάγοι: Κόβουν όλες τις ζωικές τροφές: κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, γαλακτοκομικά και αβγά.
Γαλακτοχορτοφάγοι: Αποκλείουν το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αβγά, αλλά τρώνε γαλακτοκομικά.
Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι: Ακολουθούν τη διατροφή των γαλακτοχορτοφάγου, αλλά είναι πιο περιοριστική, επιτρέποντας την κατανάλωση αβγών.
Ιχθυοχορτοφάγοι: Γαλακτο-ωοχορτοφάγοι που περιλαμβάνει το ψάρι στη διατροφή τους.
Μερικώς χορτοφάγοι: Υπάρχει χώρος επιλογών εδώ – κυρίως πρόκειται για γαλακτο-ωο-χορτοφαγική διατροφή με κρέας, πουλερικά και ψάρι κάθε τόσο.
Φρουτοφάγοι: Τρώνει κυρίως φρούτα, αλλά περιλαμβάνει και σπόρους και ξηρούς καρπούς. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι τη θεωρούν ακραία διατροφή.
Ωμοφάγοι: Ακραίοι χορτοφάγοι που τρώνε μόνο ωμές τροφές βάσει της θεωρίας ότι το μαγείρεμα καταστρέφει τη «ζωντανή» φύση μιας τροφής.
Το μυστικό
Αν σκέφτεστε να κόψετε από τη διατροφή σας οποιαδήποτε ομάδα τροφών, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας για να σιγουρευτείτε ότι δε θα οδηγηθείτε σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων.
Omorfamystika.gr
Αφήστε μια απάντηση