
Η αναφορά για τη λίστα Λαγκάρντ, που οι οικονομικοί εισαγγελείς κοινοποίησαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να σταλεί στη Βουλή, σηματοδοτεί εξελίξεις.
Εξελίξεις το επόμενο διάστημα σηματοδοτεί η αποστολή στη Βουλή της λεπτομερέστατης αναφοράς στην οποία κατέληξαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, μετά τη σύγκριση και την αντιπαραβολή που έκαναν μεταξύ της επίσημης «λίστας Λαγκάρντ», που εστάλη πρόσφατα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, και εκείνης που παρέμενε στα συρτάρια των υπουργών Οικονομικών από το 2010.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς ολοκλήρωσαν τον έλεγχο και την αντιπαραβολή στοιχείων στις δύο λίστες, με καταθέσεις Ελλήνων υπηκόων στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία και απέστειλαν το υλικό μαζί με το λεπτομερές συμπέρασμά τους στον εισαγγελέα του ΑΠ, προκειμένου να διαβιβάσει τα έγγραφα στη Βουλή, όπου εκκρεμεί η σχετική δικογραφία την οποία είχαν αποστείλει οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης προς αναζήτηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, δείχνοντας ευθέως προς την κατεύθυνση των πρώην υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται να διαβιβάσει τα έγγραφα των οικονομικών εισαγγελέων στη Βουλή σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεκτιμηθούν από την αρμόδια επιτροπή.
Επίσημη ενημέρωση για το εάν υπάρχουν αλλοιώσεις ή όχι στην επίμαχη λίστα δεν υπήρξε, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό που ήρθε στην Ελλάδα τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής και παρελήφθη από τριμελή επιτροπή (ΣΔΟΕ, υπουργείο Οικονομικών, απεσταλμένο των οικονομικών εισαγγελέων) φέρεται ότι είναι σε διαφορετική μορφή από αυτό που παραδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο ΣΔΟΕ.
Κατά τις ίδιες πηγές, η λίστα που ήρθε στη χώρα μας από το Παρίσι, κάτω από άκρα μυστικότητα, είναι υπό μορφή αρχείων τα οποία περιέχουν στις πιο πολλές περιπτώσεις σε κάθε λογαριασμό περισσότερα του ενός ονόματα που φέρονται ως συνδικαιούχοι των καταθέσεων της «λίστας Λαγκάρντ» στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, όπως για παράδειγμα όλα τα μέλη μίας οικογένειας.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, σε κάθε αρχείο εκτός από τα προσωπικά δεδομένα (ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κ.λπ.) περιέχεται και το φορολογικό προφίλ των καταθετών.
Κατά τις ίδιες πηγές, προτού παραδοθεί το υλικό έγινε επίδειξη σε κομπιούτερ, προκειμένου οι υπάλληλοι του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών να αποδείξουν στους Ελληνες που ταξίδεψαν για την παραλαβή της πρωτότυπης λίστας ότι πράγματι παρέδιδαν τα συγκεκριμένα πολύτιμα αρχεία…
Τι επόμενες ημέρες οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται παράλληλα να κάνουν ανακεφαλαίωση του υλικού που έχουν στα χέρια τους, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα καλέσουν για συμπληρωματικές εξηγήσεις τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, δηλαδή τους δύο πρώην ειδικούς γραμματείς ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη.
Εξηγήσεις Υπενθυμίζεται ότι ως ύποπτοι για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» έχουν ήδη κληθεί οι πρώην ειδικοί γραμματείς του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης, οι οποίοι έδωσαν εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη γιατί παρέμενε στα συρτάρια επί σχεδόν δύο χρόνια η λίστα με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και γιατί δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια.
Στις έγγραφες εξηγήσεις τους και στα υπομνήματα που κατέθεσαν υπερασπιζόμενοι τον εαυτό τους, είχαν ρίξει ευθύνες στους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Εθνος
Αφήστε μια απάντηση