
Μια στήλη απο την εφημερίδα “το σπίρτο” για νοσταλγούς και θιασώτες των ωραίων παλαιών πραγμάτων…
Επιμέλεια: Ο Μνήμων
Το Ελληνόπουλο
Μάρτιος του 1945. Η Ελλάδα και κυρίως η ύπαιθρος βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Ερείπια του πολέμου, φτώχια, πείνα, δυστυχία και έκρυθμη πολιτική κατάσταση που προετοίμαζε τον εμφύλιο.
Εκείνη ακριβώς την περίοδο κυκλοφόρησε ένα παιδικό περιοδικό με τον τίτλο Ελληνόπουλο το οποίο έμελλε να γράψει μοναδική ιστορία στον ελληνικό τύπο.
Εμπνευστής και δημιουργός του Ελληνόπουλου ήταν ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Νίκος Τσεκούρας ο οποίος συνεργάσθηκε για την έκδοσή του με τον Αρχαίο Εκδοτικό Οίκο Δημητράκου.
Το Ελληνόπουλο, υπήρξε το περιοδικό που γαλούχησε μια ολόκληρη γενιά και οι τότε φανατικοί αναγνώστες τους έχουν διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του έως σήμερα. Έχουν ιδρύσει τον «Σύνδεσμο Αναγνωστών και Συνεργατών Περιοδικού Ελληνόπουλο», συναντώνται τακτικά και εξακολουθούν να καλλιεργούν τις φιλικές σχέσεις που δημιούργησαν στα νεανικά τους χρόνια. Φαινόμενο μοναδικό για ένα περιοδικό που έχει πάψει να κυκλοφορεί επί μισόν και πλέον αιώνα.
Σε μια εποχή που δεν υπήρχε φυσικά τηλεόραση, που το ραδιόφωνο ήταν πολυτέλεια και το εξωσχολικό διάβασμα αρκετά περιορισμένο, αφού ήταν λίγα τα βιβλία και τα περιοδικά που κυκλοφορούσαν, το Ελληνόπουλο παρουσιάσθηκε ως μια όαση ψυχαγωγίας και σωστής επιμόρφωσης. Προσεγμένο στην έκδοση, με συνεργάτες τους πιο γνωστούς Έλληνες λογοτέχνες της εποχής και εικονογραφημένο από αριστείς ζωγράφους, κέρδισε την αγάπη των παιδιών και των νέων και τους εμφύσησε ιδανικά για τα οποία είχε απόλυτη ανάγκη εκείνη η γενιά. Κι έφτασε να πουλάει τον αστρονομικό για την εποχή αριθμό των 70.000 φύλλων.
Περισσότερα από δέκα χιλιάδες ελληνόπουλα πέρασαν από τις στήλες επικοινωνίας «Μεταξύ Μας» και «Ανοιχτά Μυστικά» του «Ελληνόπουλου» και των εκδοτικών παραλλαγών του, «Θησαυρός των Παιδιών», «Σινεάκ» και «Ελληνόπουλο ο Θησαυρός των Παιδιών».
Ανάμεσα στα παιδιά αυτά πολλοί σημερινοί επώνυμοι επιστήμονες, συγγραφείς, γιατροί, δικηγόροι, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, οι οποίοι αλληλογραφούσαν και αντάλλασσαν τις ιδέες τους με ψευδώνυμα.
Το Ελληνοπουλο, ο Θησαυρος των παιδιων, τον Σινεακ ηταν τα ομορφα και μοναδικα περιοδικα που διάβαζα οταν ημουν μικρος 11-? ετων. Ο Νικος Τσεκουρας που εφυγε τελευταια χωρις να προλαβω να τον γνωρισω απο κοντα. Το εμαθα αρχες 2015 και μες στενοχωρησε.