
Εντυπωσιακή και ταυτόχρονα κουλτουριάρικη. Συγκινητική με έντονα μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία. Το θέαμα μεγαλειώδες, φαντασμαγορικό, ευρηματικό, χωρίς υπερβολές, με μέτρο και υπόβαθρο. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας κατάφερε μέσα σε 211 λεπτά να στείλει πανανθρώπινο μήνυμα σε ολόκληρο τον πλανήτη: άμιλλα, ειρήνη, συμμετοχή, συναδέλφωση, ιστορία, κουλτούρα, γέννηση, έρωτας, δημιουργία, φως…..
Εντυπωσιακή και ταυτόχρονα κουλτουριάρικη. Συγκινητική με έντονα μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία. Το θέαμα μεγαλειώδες, φαντασμαγορικό, ευρηματικό, χωρίς υπερβολές, με μέτρο και υπόβαθρο. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας κατάφερε μέσα σε 211 λεπτά να στείλει πανανθρώπινο μήνυμα σε ολόκληρο τον πλανήτη: άμιλλα, ειρήνη, συμμετοχή, συναδέλφωση, ιστορία, κουλτούρα, γέννηση, έρωτας, δημιουργία, φως…..
Σαν σήμερα πριν 13 χρόνια όλος ο πλανήτης έμεινε με το στόμα ανοικτό. Δεν είχε ξαναδεί τέτοια τελετή έναρξης Ολυμπιακών αγώνων. Η τελετή ξεκίνησε στις 20:45. Ένας κομήτης άναψε τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους στο κέντρο του Σταδίου, ενώ τον ρυθμό, στους χτύπους της καρδιάς, κρατούσαν τα τύμπανα και οι εθελοντές στις κερκίδες ενδυνάμωναν την συγκινησιακή ατμόσφαιρα.
Σύλληψη, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Και μαζί του ένα σωρό υπέροχοι δημιουργοί και συνεργάτες: Άγγελος Μέντης, Γιώργος Κουμεντάκης, Λίλη Πεζανού, Ελευθερία Ντεκώ, Αγγελική Στελλάτου, Φώτης Νικολάου, Σοφία Κοκοσαλάκη, Αθηνά Τσαγγάρη, Λίνα Νικολακοπούλου, Ρούλα Πατεράκη, Όλια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση, Αγλαΐα Παππά, Χρήστος Λούλης, Λυδία Κονιόρδου, Άρης Σερβετάλης κ.α.
Ένα χάρτινο καραβάκι, στο κέντρο του Σταδίου, ταξίδευε με ένα μικρό αγόρι, όπως τα όνειρά μας…
Ο φωτεινός Κένταυρος υπό το βλέμμα της Λυδίας Κονιόρδου, που με το ακόντιό του, στόχευε το κυκλαδικό ειδώλιο, πάνω στο οποίο αποτυπώνονταν γεωμετρικές πράξεις. Μέσω λέιζερ διασπάστηκε σε Κούρο και στη συνέχεια στον Ερμή του Πραξιτέλους.
Έπειτα ένα πανέμορφο άρμα πολλών μέτρων παρουσίασε σαν σε… ταινία την ελληνική ιστορία από τον μινωικό πολιτισμό στο Χρυσό Αιώνα, από την ελληνιστική εποχή στο μεσαιωνικό Ελληνισμό και από τον αγώνα για την Ελευθερία στους νεότερους ελληνικούς χρόνους.
Οι μουσικές κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα. Από Μάνο Χατζιδάκι μέχρι Bjork και dj Tiesto
“Athens was by far the most poetic and inspiring ceremony. Also the most elegant and beautiful.” (Έγραψαν τα διεθνή μέσα)
13 Αυγούστου 2004, Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών: Η Ελευθερία Ντεκώ και οι συνεργάτες της απέσπασε Βραβείο Emmy για «Outstanding Lighting Direction».
Όλη η παράσταση, της τελετής έναρξης, μια ζωντανή τοιχογραφία που επέτρεπε στη φαντασία όλων να συνδεθεί με την ιστορία της Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων, την ελευθερία και την ανακωχή.
Τη θέση των εμβατηρίων και των ήχων από συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι που κυριάρχησαν στην αρχή της Τελετής πήρε η δυνατή μουσική. Η παρέλαση των αθλητών των 202 κρατών που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε υπό τους ήχους του Tiesto, του διασημότερου dj στον κόσμο, μία πραγματική πρωτοτυπία από την Οργανωτική Επιτροπή.
Ο Πύρρος Δήμας ήταν αυτός που έκανε πρώτος την είσοδό του στο πανέμορφο Ολυμπιακό Στάδιο με την ελληνική σημαία, ενώ τελευταία μπήκε η ελληνική αποστολή.
Η στιγμή της παρέλασης που έκλεψε την παράσταση ήταν η παρουσία της Κορέας, αφού για δεύτερη φορά Νότιος και Βόρειος Κορέα εμφανίσθηκαν ενωμένες.
Η Ισλανδή Μπιοργκ με εντυπωσιακό φόρεμα που σχεδίασε η Σοφία Κοκοσαλάκη ερμήνευσε το τραγούδι Oceania, που γράφτηκε ειδικά για την Τελετή Έναρξης.
Ο Νίκος Κακλαμανάκης ανάβει την φλόγα των Ολυμπιακών αγώνων
—————————————–
Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας σε αριθμούς
201 Εθνη
10.625 Αθλητές (4.329 γυναίκες, 6.296 άνδρες)
301 event
45.000 εθελοντές
21.500 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
2.162 κυβικά μέτρα νερού χρησιμοποιήθηκαν για να γεμίσουν τη βασική σκηνή του σταδίου έκτασης 9.600 τετρ. Μέτρων. Η βασική σκηνή του σταδίου γέμισε σε 6 ώρες, αλλά απαιτήθηκαν μόνο 3 λεπτά για να αδειάσει από το νερό, που χυνόταν σε μία υπόγεια δεξαμενή στην οποία υπήρχαν 2,3 εκατ. λίτρα νερού
10 βαλβίδες απορροής απαιτήθηκαν, με διάμετρο μισό μέτρο έκαστη
18.700 τόνους ζύγιζε η “στέγη Καλατράβα”
37 χιλιόμετρα καλωδίων χρειάστηκαν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των δικτύων για την τηλεοπτική μετάδοση
72 τροχαλίες ελεγχόμενες από ηλεκτρονικούς υπολογιστές χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των σκηνικών
22.500 κιλά μπορούσαν να μετακινήσουν τα καλώδια στις τροχαλίες
58 μέτρα διάμετρο είχε ο κάθε κύκλος που σχημάτιζε το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων πάνω στο νερό
450 μέτρα φυσικού αερίου χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν οι πύρινοι ολυμπιακοί κύκλοι
4.648 εθελοντές συμμετείχαν στην Τελετή Εναρξης
75 ετών ήταν ο γηραιότερος εθελοντής
7 ετών ήταν ο νεότερος
31 ήταν οι χώρες που προήλθαν οι εθελοντές
700.000 μπουκάλια νερού χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών στις Τελετές
320 ώρες ηχογραφημένης μουσικής μεταδόθηκε
370 ηχεία και 480 ενισχυτές κάλυπταν το στάδιο
10.000 μέτρα υφάσματος περίπου χρησιμοποιήθηκαν για τα κουστούμια 2.428 εθελοντών
7.152 ζευγάρια κάλτσες
4.000 ζευγάρια παπούτσια
2.500 κρεμάστρες
15 χλμ. Κλωστής
Dimitris Papaioannou – Athens 2004 Opening Ceremony video
Αφήστε μια απάντηση