
5 μυστικά για πρόληψη
Θεωρείται πια παγκόσμια επιδημία αφού τα στοιχεία δείχνουν πώς 1 στους 2 θα νοσήσει από διαβήτη μέχρι το 2020. Μάθετε πώς να προστατευτείτε με 5 απλά μυστικά.
Ποιοι είναι οι τύποι του διαβήτη
Διαβήτης τύπου 1: Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, όσον αφορά την προδιάθεση. Ωστόσο πολλοί διαβητικοί τύπου 1 δεν είχαν ποτέ κανέναν συγγενή με διαβήτη. Υπάρχουν θεωρίες για διάφορους ιούς και χημικές ουσίες, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι ίσως αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη όταν ένα μωρό τρέφεται από πολύ νωρίς (2ο-3ο μήνα) με αγελαδινό γάλα. Κοινός παρονομαστής είναι η ανάπτυξη αυτο-αντισωμάτων, τα οποία καταστρέφουν τα παγκρεατικά κύτταρα.
Διαβήτης τύπου 2: Κι εδώ η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Η όποια πιθανότητα έχει κάποιος να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 όταν δεν έχει συγγενείς που πάσχουν, πολλαπλασιάζεται περίπου επί 10 φορές αν πάσχει κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού. Η προδιάθεση αυτή μπορεί να αφορά και τις δύο διαταραχές δηλαδή και την αυξημένη «αντίσταση» στην ινσουλίνη και την ελαττωματική έκκριση ινσουλίνης. Οφείλεται επίσης στην παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.
Διαβήτη της κύησης: Υπεύθυνες είναι οι ορμόνες που παράγονται κατά το δεύτερο κυρίως μισό της εγκυμοσύνης και αυξάνουν την «αντίσταση» στην ινσουλίνη.
Πώς θα το καταλάβετε
Αν έχετε:
Πολυουρία: επειδή υπάρχει πολύ ζάχαρο στο αίμα, αυτό διαφεύγει και στα ούρα παρασύροντας και νερό.
Πολυδιψία και ξηροστομία. Η απώλεια νερού με τα ούρα προκαλεί και κάποιου βαθμού αφυδάτωση.
Χάνετε βάρος: Η έλλειψη ινσουλίνης αφήνει τα κύτταρα χωρίς θρεπτικά συστατικά και χωρίς ενέργεια. Έτσι χάνετε μυϊκή μάζα άσχετα αν τρώτε περισσότερο.
Πολυφαγία: Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός θέλει να βρει τα θρεπτικά συστατικά που του λείπουν από τα κύτταρα.
Κόπωση, συμβαίνει λόγω έλλειψη ενέργειας
Θολή όραση: Η συσσώρευση γλυκόζης στο φακό του ματιού προσελκύει και νερό και προκαλεί προσωρινό «φούσκωμα» του φακού
Κράμπες στα πόδια, φαγούρα και μηκυτιάσεις στα γεννητικά όργανα κ.ά.
5 μυστικά για πρόληψη
Μυστικό 1: Γίνετε πιο δραστήριοι σωματικά
Υπάρχουν πολλά οφέλη στη συχνή σωματική άσκηση. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειώσετε το σάκχαρο του αίματος, ενώ ενισχύει την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της διατηρεί εντός φυσιολογικών ορίων το σάκχαρο. Οι έρευνες δείχνουν ότι και η αεροβική άσκηση και η άσκηση με αντιστάσεις βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη, αλλά τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα τα παρέχει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει και τα δύο είδη άσκησης.
Μυστικό 2: Καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες
Μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη βελτιώνοντας τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και προωθούν την απώλεια βάρους μέσω της αίσθησης πληρότητας που προσφέρουν. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
Μυστικό 3: Προτιμήστε τα ολικής αλέσεως
Αν και δεν είναι σαφές γιατί, τα προϊόντα ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Προσπαθήστε τα μισά τουλάχιστον σιτηρά που καταναλώνετε να είναι ολικής αλέσεως. Πολλές τροφές που παρασκευάζονται από δημητριακά ολικής αλέσεως είναι έτοιμες προς βρώση, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και πολλά δημητριακά πρωινού. Ψάξτε τη φράση «ολικής αλέσεως» στη συσκευασία.
Μυστικό 4: Χάστε το περιττό βάρος
Αν είστε υπέρβαροι, η πρόληψη του διαβήτη μπορεί να κρύβεται στην απώλεια βάρους. Κάθε κιλό που χάνετε βελτιώνει την υγεία σας – και μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο. Σε μια μελέτη, οι υπέρβαροι ενήλικες μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 16% για κάθε κιλό που έχασαν. Επίσης, αυτοί που έχασαν μέτρια ποσότητα βάρους –τουλάχιστον 5 με 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους- και ασκούνταν τακτικά, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 60% για διάστημα τριών ετών.
Μυστικό 5: Αποφύγετε τις μοδάτες δίαιτες και κάντε πιο υγιεινές επιλογές
Τα προγράμματα διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες, βάσει του γλυκαιμικού δείκτη ή άλλες σύγχρονες δίαιτες μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος στην αρχή, αλλά δεν είναι γνωστή ούτε η αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη του διαβήτη ούτε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους. Όταν αποκλείετε ή μειώνετε δραστικά μια συγκεκριμένη ομάδα τροφών, χάνετε απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Φροντίστε καλύτερα να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας και να ελέγχετε τις ποσότητες, ακολουθώντας ένα συνολικά υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.
Το μυστικό
Πηγαίνετε στον γιατρό να το κοιτάξετε αν:
• Έχετε κάποιον από τους γονείς σας, ή το συγγενικό περιβάλλον (παππού, γιαγιά αδερφή κλπ.) που έχει εμφανίσει διαβήτη τύπου 2.
• Κάνετε καθιστική ζωή
• Η περίμετρος της μέσης σας είναι μεγαλύτερη από 88 εκ.
• Ακολουθείτε αγωγή με κορτιζόνη για πολύ καιρό.
• Εμφανίσατε διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή γεννήσατε μωρό με βάρος μεγαλύτερο από 4 κιλά
• Σε κάποια εξέταση παρουσιάσατε αυξημένη τιμή του σακχάρου (ακόμη κι αν μετά δεν εμφανίστηκε ξανά).
Αφήστε μια απάντηση