
Την απόφαση να κάνει δεκτή την παραίτηση της Ράνια Αντωνοπούλου έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Την απόφαση να κάνει δεκτή την παραίτηση της Ράνια Αντωνοπούλου έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η υπουργός λάμβανε επίδομα ενοικίου 12.000 ευρώ το χρόνο.
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Νωρίτερα σε ανακοίνωσή της, η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε πάντως πως παραμένει στη διάθεση του πρωθυπουργού, ενώ τόνισε ότι έχει τονίσει ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει από χθες έντονες αντιδράσεις, ενώ νωρίτερα βουλευτές και στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έπαιρναν αποστάσεις από την συμπεριφορά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας.
Το θέμα έφερε στο φως δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος», που ανέφερε ότι η αναπληρώτρια υπ. Εργασίας -η οποία είναι και εξωκοινοβουλευτική υπουργός- λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα από το κράτος ως έξοδα ενοικίου επειδή τυπικά εμφανίζεται ως κάτοικος Νέας Υόρκης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της κ. Αντωνοπούλου
Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:
Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.
Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.
Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.
Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.
Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.
Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.
Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.
Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.
Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.
Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού
Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.
Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας.
Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας.
Ενόχληση από ΣΥΡΙΖΑ: “Με στεναχωρεί”, “υπάρχει θέμα”
Ο Κώστας Πουλάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως «αυτή η κίνηση, αυτή η αποδοχή θολώνει ένα έργο το οποίο κάνει η ίδια υπουργός και αυτό με στεναχωρεί».
«Αν είναι έτσι, υπάρχει θέμα» ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑτος.
Στη συνέχεια, βέβαια, επιχείρησε να δικαιολογήσει την κ. Αντωνοπούλου παρατηρώντας ότι «ένας υπουργός που είναι και βουλευτής παίρνει 4.200 ευρώ συν το επίδομα υπουργού ενώ ένας υπουργός που δεν είναι βουλευτής παίρνει 2.000 – 2.100 ευρώ».
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος είπε πως «είναι καθαρό ότι υπάρχει ζήτημα» και πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο το ζήτημα το εισοδηματικό, είναι και ζήτημα αρχής».
Στο ερώτημα αν υπάρχει θέμα παραίτησης της κ. Αντωνοπούλου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι περιμένει δήλωση της ίδιας που θα διευκολύνει την κυβέρνηση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ανέφερε πως «αν υπάρχει και κατοικία, το κάνει πιο βαρύ. Το να επιλέγεις να μένεις στο νοίκι για να πάρεις την επιδότηση, ενώ είσαι πλούσιος και έχεις κατοικία».
Το “χρυσό” πόθεν έσχες
Σύμφωνα με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Δεκέμβριο, η κ. Αντωνοπούλου είχε εισοδήματα 70.000 ευρώ ετησίως και ο σύζυγός της υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου 453.000 δολάρια.
Η αναπληρώτρια υπ. Εργασίας είχε μετοχές 340.000 δολαρίων σε χρηματιστήρια και ο υπουργός Οικονομίας χαρτοφυλάκιο αξίας 2,7 εκατ. δολαρίων.
Το υπουργικό ζεύγος διαθέτει διαμέρισμα 110 τμ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μία βίλα στη Σύρο 300τμ με 180τμ βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο 4.950τμ. Η βίλα διαθέτει και μία πισίνα 80τμ.
Αφήστε μια απάντηση