
Ποδαρικό στο 2016 με 4 εμπόδια για την κυβέρνηση:ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια,φορολογικός νόμος, δήμοι που βρίσκονται στο κόκκινο,απειλούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Τέσσερα εμπόδια καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση με την εκκίνηση του νέου έτους που θα την φέρουν αντιμέτωπη με ισχυρές κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι δανειολήπτες αλλά και οι δήμοι που μέχρι τον Φεβρουάριο κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν περισσότεροι από 50 ΟΤΑ και να μην έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν την μισθοδοσία τους.
Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, φορολογικό και δήμοι στο κόκκινο απειλούν την κυβέρνηση ενώ αγρότες και συνταξιούχοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ενόψει των κρίσιμων νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στην βουλή. Την ίδια στιγμή από τα ..απόνερα των capital controls, η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν βόμβα που είναι έτοιμη να σκάσει απειλώντας την κοινωνική συνοχή.
Κοινωνική Πολιτική και… λίστα Φαλτσιανί ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα
Το Μαξίμου φαίνεται να εγκαταλείπει τον όρο «παράλληλο πρόγραμμα» αλλά επιμένει στην ψήφιση ρυθμίσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι η νέο ορολογία που αξιοποιεί η κυβέρνηση, οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα που θα ψηφίσει η βουλή μέχρι και τέλη Φεβρουαρίου. Παράλληλα όμως, τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται ότι ακολουθούν τις τακτικές των πρώιμων «μνημονιακών» κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αξιοποιώντας τα στοιχεία των λιστών μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία.
Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση έχει στην διάθεσή της στοιχεία από τον Φαλτσιανί για 500.000 κινήσεις λογαριασμών Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό, ήταν το «εναρκτήριο λάκτισμα» για το κυνήγι των φοροφυγάδων. Με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας έδινε εκ νέου την υπόσχεση ότι όσοι έχουν μεταφέρει παράνομα λεφτά στο εξωτερικό θα τιμωρηθούν, τονίζοντας την …απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων στον συγκεκριμένο τομέα.
Σημείο μηδέν το ασφαλιστικό για την κυβέρνηση
Το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού απασχολεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος όπου κυβέρνηση και δανειστές θα διαπραγματευτούν μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου οπότε και αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μία ακόμη φορά στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για μείωση στις επικουρικές προκειμένου να συμπληρωθούν περικοπές σχεδόν 1,7 δις. ευρώ που αναζητούνται για το ασφαλιστικό σύστημα.
Όμως οι δανειστές δεν φέρονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή διατήρηση των φόρων υπέρ τρίτων οι οποίοι θα αποδίδονται για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Παράλληλα αντιδρούν και στις ελληνικές προτάσεις για την χρηματοδότηση του συστήματος από τα αποθεματικά των επικουρικών όπως έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού στα μέσα του Ιανουαρίου που θα επιφέρει νέες σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις θα κρίνει την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και θα θέσει τις παρακαταθήκες της κυβέρνησης για το μέλλον. Ήδη στο κυβερνητικό στρατόπεδο- παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου- περίπου 4-5 βουλευτές φέρονται διατεθειμένοι να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο εάν προβλέπει μείωση κύριων συντάξεων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την συνοχή της κυβέρνησης.
Στις συμπληγάδες των αγροτών και των κόκκινων δανείων
Ενα άλλο σημαντικό εμπόδιο για την κυβέρνηση το 2016 ακούει στο όνομα «κόκκινα δάνεια» αφού μέχρι τα τέλη του έτους θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους δανειστές οι όροι και προϋποθέσεις για την πώληση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων σε distress funds.Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τις προβλέψεις για τον νέο φορολογικό νόμο αποτελεί το τρίτο εμπόδιο για την κυβέρνηση που αναμένεται να αυξήσει την φορολογία στα μεσαία εισοδήματα για τα επόμενα τρία χρόνια. Το φορολογικό και το ασφαλιστικό έχουν βάλει φωτιά στον αγροτικό πληθυσμό που ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις καθώς μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα αυξηθούν οι εισφορές που καταβάλλουν στον ΟΓΑ ενώ θα αυξηθεί η φορολόγηση των εισοδημάτων τους.
Δήμοι στο …κόκκινο
Συνολικά 50 δήμοι αναμένεται να ενταχθούν σε προγράμματα εξυγίανσης δηλαδή …μνημόνια μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο καθώς η μείωση της κρατικής επιχορήγησης και τα δάνεια που έχουν λάβει έχουν οδηγήσει τους ΟΤΑ σε οικονομική ασφυξία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΚΕΔΕ αρκετοί δήμοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν ούτε την μισθοδοσία την ερχόμενη χρονιά προκαλώντας την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών που συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι εντός του 2016 οι δήμοι θα είναι τα πρώτα θύματα φορέων του δημοσίου από τα αποτελέσματα των capital controls καθώς εκτιμούν ότι θα ξεκινήσουν τις καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών όπως συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία 2 χρόνια.
Αφήστε μια απάντηση