
Το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στον τελικό του αγωνίσματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στον τελικό του αγωνίσματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ο πρωταθλητής μας ήταν έτοιμος, σε εξαιρετική φυσική κατάσταση και αποφασισμένος για το χρυσό, ενώ οι αντίπαλοί του δυσκολεύτηκαν να φτάσουν το πρόγραμμά του και να τον απειλήσουν.
Βίντεο: Το πρόγραμμα που έφερε το Χρυσό Μετάλλιο
Βίντεο: Ο εθνικός ύμνος και η συγκίνηση του Λευτέρη

Ο Πετρούνιας αγωνίστηκε δεύτερος. έκανε άψογη παρουσίαση με μια άσκηση που είχε συντελεστή δυσκολίας 6,80 και βαθμολογήθηκε με 9,200 στην εκτέλεση! Εκανε εκπληκτική έξοδο με διπλό σάλτο, αποσπώντας 16.000 βαθμούς και το τρίτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους Αγώνες.
Ο βραζιλιάνος Αρτούρ Ζανέτι με αρκετές ομοιότητες στο πρόγραμμα του με τον έλληνα πρωταθλητή. Πήρε 15,766 τερματίζοντας δεύτερος.
Το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο ρώσος Ντένις Αμπλιάζιν που απέσπασε 15,700 βαθμούς.
«Ναι ρε φίλε!»
Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την απονομή του μεταλλίου ο Πετρούνιας επανέλαβε το σύνθημά του «Ναι ρε φίλε» προσθέτοντας «Ναι ρε Ελλάδα».
«Εχουμε την ψυχή να πάρουμε αυτό που θέλουμε» είπε ο χρυσός Ολυμπιονίκης ευτυχισμένος για την νίκη του την οποία αφιέρωσε στον πατέρα του, που τον έχασε πέρυσι, στον προπονητή του και την Ελλάδα.


Πρώτος αγωνίστηκε ο Κινέζος Χάο Γιου κάνοντας άσχημη προσγείωση. Απέσπασε 15.400 βαθμούς.
Τρίτος αγωνίστηκε ο Βέλγος Ντένις Χούσενς και πήρε 14.933 βαθμούς.
Τον ακολούθησε ο ρώσος Ντένις Αμπλιάζιν που απέσπασε 15,700 βαθμούς.
Πέμπτης αγωνίστηκε ο κινέζος Γιανγκ Λιου και πήρε 15,600 βαθμούς.
Εκτος αγωνίστηκε ο γάλλος Ντανί Πινιεϊρό Ροντρίγκες και απέσπασε 15,233 βαθμούς.
Εβδομος στους κρίκους ο ουκρανός Ίγκορ Ραντιβίλοφ, πήρε 15,466 βαθμούς.
Τελευταίος αγωνίστηκε ο βραζιλιάνος Αρτούρ Ζανέτι με αρκετές ομοιότητες στο πρόγραμμα του με τον έλληνα πρωταθλητή. Πήρε 15,766 τερματίζοντας δεύτερος.

Με μήνυμά του στο facebook, το βράδυ της Κυριακής, ο Πετρούνιας είχε προαναγγείλει τον θρίαμβο στον τελικό των κρίκων.
Οι ανταγωνιστές
Στην προσπάθεια για την κορυφή ο πρωταθλητής από τη Μάνη είχε έντονο συναγωνισμό από τον Κινέζο Γιανγκ Λιού, που πέρασε ως πρώτος στον τελικό και τον Βραζιλιάνο Ολυμπιονίκη του Λονδίνου Αρτούρ Ζανέτι, ο οποίος αγωνίζεται «εντός έδρας».
Ο Πετρούνιας τον είχε νικήσει, πάντως, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ επίσης καλοί αθλητές είναι ο δεύτερος Κινέζος Χάο Γιού, αλλά και ο Ρώσος Ντένις Αμπλιάζιν. Στον τελικό αγωνίστηκαν και δύο αθλητές που δεν κατάφεραν να μπουν στην οκτάδα. Πρόκειται για τον Ουκρανό Ίγκορ Ραντιβίλοφ ο οποίος ήταν ήταν 9ος και ο Γάλλος Ντάνι Πινέιρο Ροντρίγκες που βρέθηκε στην 10η θέση. Οι δυο πήραν αντίστοιχα, τη θέση του Γάλλου Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ που υπέστη συντριπτικό κάταγμα κνήμης και του Ολλανδού Γιούρι Φαν Χέλντερ, ο οποίος αποβλήθηκε από την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας του για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Συνοπτικά η οκτάδα του τελικού:
Η οκτάδα του τελικού των κρίκων:
1. Γιανγκ Λιου (Κίνα) 15,900β. (6,90)
2. Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 15,833β. (6,80)
3. Χάο Γιού (Κίνα) 15,800β. (7,00)
4. Ντένις Αμπλιάζιν (Ρωσία) 15,633β. (6,80)
5. Αρτούρ Ζανέτι (Βραζιλία) 15,533β. (6,70)
6. Ντένις Χούσενς (Βέλγιο) 15,366β. (6,60)
7. Ίγκορ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία) 15,308β. (6,80)
8. Ντανί Πινιεϊρό Ροντρίγκες (Γαλλία) 15,266β. (6,90)
Ετοιμος να γράψει μια νέα σελίδα στην ιστορία
Ο Λευτέρης Πετρούνιας γίνεται ο τέταρτος Έλληνας γυμναστής που συμμετέχει σε τελικούς οργάνων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι τρεις προηγούμενοι ήταν:
- Ο Ιωάννης Μελισσανίδης δύο φορές, το 1996 στην Ατλάντα στις ασκήσεις εδάφους (χρυσό) και το 2000 στο Σίδνεϊ στο άλμα (7ος)
- Ο Δημοσθένης Ταμπάκος επίσης δύο φορές, το 2000 στο Σίδνεϊ στους κρίκους (ασημένιο) και το 2004 στην Αθήνα πάλι στους κρίκους (χρυσό) και
- Ο Βασίλης Τσολακίδης το 2012 στο Λονδίνο στο δίζυγο (6ος).
Ο Ταμπάκος είναι ο μοναδικός που έχει δύο μετάλλια.
Το τελευταίο μετάλλιο της Ελλάδας στους κρίκους το πήρε πριν από 12 ολόκληρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Δημοσθένης Ταμπάκος.
Αν ο Πετρούνιας καταφέρει να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο θα έχει ισοφαρίσει άλλο ένα μεγάλο επίτευγμα του Διονύση Ταμπάκου, ο οποίος το 2004 στην Αθήνα έγινε ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία των κρίκων που κατάκτησε συνεχή χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες!
Αφήστε μια απάντηση