
Από καιρό γίνεται λόγος για τα δάνεια και τις 120 δόσεις, σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και σε όλα τα φόρα παντού και πανταχού.
Δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, λογιστές και εργατολόγοι, υπεραμύνονται της ρύθμισης των 120 δόσεων τονίζοντας τις «θετικές» πλευρές του σχεδιαζόμενου μέτρου.
Όσο για τους πολιτικούς, όλοι χωρίς εξαίρεση είναι αναφανδόν υπέρ αυτής της ρύθμισης, εκτός από τους δανειστές (πρώην τροικανούς) που διαφωνούν.
Τι δάνεια όμως είναι αυτά και ποιοι τα έχουνε πάρει !!!
Οι κυριότερες κατηγορίες είναι.
α) Δάνεια πολιτικών προσώπων
β) Δάνεια για Α΄ κατοικία ,
γ) Δάνεια επαγγελματικά και
δ) Δάνεια καταναλωτικά.
Σύμφωνα με το πόθεν έσχες των βουλευτών για το 2016 που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ο σχετικός πίνακας, 138 βουλευτές έχουνε πάρει δάνεια 25, 8
εκατομμύρια ευρώ από τα οποία σήμερα χρωστούν 20,6 εκατομμύρια ευρώ.
Το γενικό σύνολο των κόκκινων δανείων όλων των κατηγοριών στις 30 Ιουνίου 2018 ανέρχονταν στο ποσό των 107 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο το ποσό αυτό να περιοριστεί στα 89 δισεκατομμύρια.
Με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εισπράχθηκαν ήδη 600 εκατ. Ευρώ με στόχο μέχρι το τέλος του 2019 να εισπραχθούν 10, 6 δισεκατομμύρια.
Με βάσει αυτή την εικόνα είναι φανερό ότι χρειάζεται να δοθούν διευκολύνσεις στους οφειλέτες, διευκολύνσεις όμως που, αφ ενός, να μην αποπνέουν λαϊκισμό και αφ΄ ετέρου να μην αποτελούν παγίδα σε βάρος των δανειοληπτών.
Η παγίδα βρίσκεται εκεί που βρίσκεται το τυρί στην ποντικοπαγίδα, εκείνη που δεν φαίνεται είναι η φάκα.
Κανείς από τους «σχολιαστές» δεν τόνισε ότι οι 120 δόσεις δεσμεύουν τους δανειολήπτες για 10 ολόκληρα χρόνια, ‘ότι στο χρονικό αυτό διάστημα οι τρέχουσες υποχρεώσεις πρέπει να καταβάλλονται κανονικά και ότι οι δόσεις αυτές δεν είναι άτοκες, αντίθετα έχουν επιπλέον τόκους λόγω της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης.
Όσο για τα 10 χρόνια θα λέγαμε την γνωστή φράση «ποιος ζει… ποιος πεθαίνει». Αυτό σημαίνει ότι, αν μέσα στα 10 χρόνια αποβιώσει ο οφειλέτης, που είναι μια πιθανότητα, οι κληρονόμοι του θα αντιμετωπίσουν το υπόλοιπο του χρέους εφ άπαξ γιατί η ρύθμιση παύει να ισχύει και φυσικά εδώ προκύπτει το ερώτημα, αν οι κληρονόμοι θα έχουν την ανάλογη οικονομική επιφάνεια για να το αποπληρώσουν.
Οι δανειστές και οι τραπεζίτες αντιδρούν γιατί εκτιμούν με ρεαλισμό τους παραπάνω κινδύνους ότι μπορεί να περιπλέξουν περισσότερο τα πράγματα σε βάρος όλων των μερών, τραπεζών και δανειοληπτών.
Στο πρόσφατο παρελθόν, η εξόφληση όλων των υποχρεώσεων, δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, ήτανε 12μηνη, με τον καιρό έγινε 24μηνη και μέχρι το 2012 έγινε τριετής (36 μήνες) κατά ανώτατο όριο.
Από εκεί και πέρα πήρε την ανηφόρα και έγινε 5ετής (60 δόσεις) και τώρα που άραγε θα σταματήσει !!!
Αποδεικνύεται δηλαδή ότι οι ατελείωτες δόσεις δεν είναι λύση και δεν πρόκειται ποτέ να σώσει την κοινωνία, απλά την αιχμαλωτίζει, την κολακεύει για να την . . . . . έχει στο χέρι για ευνόητους και εμφανείς λόγους.
ΟΙ ευθύνες !! σίγουρα εκατέρωθεν, γι αυτές όμως …προσεχώς.
Αφήστε μια απάντηση