
Μόνο μέσα από την αναμόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων θα προκύψουν κονδύλια για το “Σύμφωνο των Δημάρχων”
Η έλλειψη ώριμων έργων αλλά και οι περιορισμένοι ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι δήμοι της Στερεάς Ελλάδας που συμμετέχουν στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και σύμφωνα με τα όσα προσδιορίστηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης εργασίας που διοργάνωσε την χθεσινή μέρα στη Λαμία η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.
Τα περιορισμένα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για έργα που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση και τα οποία προορίζονται για την Στερεά Ελλάδα σε συνδυασμό με την αδυναμία για δημόσιες επενδύσεις, οδηγούν ουσιαστικά τους δήμους στην αναζήτηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως ο δανεισμός ή η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.
Τις δυνατότητες αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων ανέπτυξαν οι ομιλητές της χθεσινής συνάντησης εργασίας όπου παράλληλα επισημάνθηκε και η ανάγκη για ύπαρξη ώριμων και καλά μελετημένων έργων προκειμένου να επιτευχθεί χρηματοδότηση και κυρίως να προκληθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές.
Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανου ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σκοπός του «Συμφώνου των Δημάρχων» είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το 2020 και παράλληλα προσδιόρισε ότι η ΠΕΔ θα συνδράμει με κάθε μέσο τους δήμους της Στερεάς Ελλάδας. Στην ανάγκη επίτευξης των στόχων που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη συμβολή των δήμων στην προστασία του περιβάλλοντος στάθηκε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος ΛΑμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, ενώ στο γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα με δική τους πρωτοβουλία στάθηκε στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης.Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης δεν απέφυγε να κάνει λόγο για «ένα συγκεντρωτικό και αρτηριοσκληρωτικό κράτος» που δεν αφήνει περιθώρια στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώπροσδιόρισε ότι η Περιφέρεια έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με τους δήμους.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα και στα επιπλέον προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη διαθέσιμων πόρων τόσο στις εθνικές και Ευρωπαϊκές επενδύσεις όσο και στα ιδιωτικά κεφάλαια στάθηκε αρχικά στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Αλέκος Κρητικός. Μάλιστα ο κ. Κρητικός στάθηκε ιδιαίτερα και στις επιπτώσεις της ένταξης της Στερεάς Ελλάδας στον στόχο 2 και τους περιορισμένους πόρους για έργα υποδομών κάτι που μάλιστα το χαρακτήρισε ως «εμμονικής και αντιεπιστημονικής αντίληψης λογική που εξομοιώνει ένα ορεινό χωριό της Στερεάς με το Λουξεμβούργο». Παράλληλα ο κ. Κρητικός στάθηκε στην στήριξη που προσφέρει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για τις ενέργειες που γίνονται για να συνεχιστεί και να βελτιωθεί ο ρόλος του Ταμείου ως χρηματοδοτικό εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στις δυνατότητες των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης και την επίτευξη των στόχων του «Συμφώνου των Δημάρχων» αναφέρθηκε ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομικών κ. Νίκος Μαντζούφας. Μάλιστα ο κ. Μαντζούφας προσδιόρισε ότι μέχρι τις αρχές του 2014 υπήρχε δυσκολία στην συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σε ΣΔΙΤ επισημαίνοντας ότι αυτό άλλαξε το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ τόνισε ότι τόσο οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα όσο και η υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του «Συμφώνου των Δημάρχων» είναι κάτι που το αποφασίζουν οι ίδιοι οι δήμοι.
Στις κατηγορίες των έργων που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα, όπως η αντικατάσταση φωτισμού σε οδούς και πλατείες, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ ΑΕ κ. Στάθης Ραγκούσης. Μάλιστα ο κ. Ραγκούσης προσδιόρισε ότι για την Στερεά Ελλάδα εκτιμάται ότι απαιτούνται 78 εκατ. ευρώ και επισήμανε ότι στο νέο ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Στερεάς για ενεργειακά έργα προβλέπονται μόλις7,8 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης που είναι οι ίδιοι πόροι, ο δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή από το πρόγραμμα Jessica, αλλά και η ιδιωτική χρηματοδότηση μέσα από συμπράξεις. Στις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων της τοπικής αυτοδιοίκησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δανείων Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Γιώργος Κουλτούκης, ενώ στο ρόλο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρθηκε η κα Ευη Τζανακάκη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως από την πλευρά των εισηγητών επισημάνθηκε η ανάγκη ύπαρξης ώριμων και καλά μελετημένων έργων ώστε να υπάρξει χρηματοδοτικό και επενδυτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα προσδιορίστηκαν τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων και τονίσθηκε η ανάγκη συνεργασιών ανάμεσα σε δήμους ώστε να προκύψουν έργα με υψηλό μπάτζετ που θα είναι ελκυστικά για ιδιωτικές επενδύσεις καθώς και ο ρόλος της Περιφέρειας πάνω σ’ αυτό.__
Πηγή εφημερίδα Ημέρα
Αφήστε μια απάντηση