
Πραγματοποιήθηκε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την παρακάτω εισήγηση Δημοτικών Συμβούλων, κατά το οποίο αναδείχθηκε ότι ο Δήμος ήταν ενήμερος για την διαδικασία της εγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή μας, είχε συναινέσει και μάλιστα πρότεινε και και άτομα προς διορισμό!!
Χαρακτηριστική η φράση της εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες : Δεν προχωρούμε σε καμιά; ενέργεια εγκατάστασης προσφύγων χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής αρχής και την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η δικαιολογία του κυρίου Δημάρχου και η εμμονή του σε αυτήν, ότι δήμος δεν έχει καμιά σχέση με την όλη υπόθεση και ότι πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας και ενός ιδιώτη, είναι λίαν επιεικώς, τουλάχιστον ατυχής!!
Η πρόταση της εισήγησης προς το ΔΣ για τη λήψη απόφασης για εξουσιοδότηση του δημάρχου για περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες τελικά έγινε αποδεκτή από όλους του Δημοτικούς Συμβούλους εκτός του κ. Πάσουλα Χρήστου της Λαϊκής Συσπείρωσης ο οποίος δήλωσε “παρόν” …
Θέμα : Σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή την άφιξη προσφύγων στο Δήμο μας. Συνεδρίαση και Συζήτηση την Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2016
Εισήγηση των Δημοτικών Συμβούλων κ. κ. Λάμπρου Θεοδοσόπουλου, Νικολάου Τζιβελέκα, Ματθαίου Σκούρα, Νικολάου Διαμαντή, Παναγιώτη Κοντογεώργου, Μαρίας Μίχου, Ιωάννη Μπογιατζή, Ανδρέα Παπασάρα, Διονύσιου Κυριόπουλου , Ξενοφώντα Συρράφου, Ηρακλή Τσούνη, Ιωάννη Μάνθου, Γεωργίου Γόνη, Βασιλικής Λιτοσελίτη, Γεωργίου Γιαννακόπουλου.
Εισηγητής: Νικόλαος Γ Διαμαντής
Η άρνηση του Δήμου και του κ. Δημάρχου προσωπικά να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την άφιξη προσφύγων στο Hotel «ΞΕΝΙΑ», αν και είχαμε υποβάλει σχετικά ερωτήματα από τον μήνα Αύγουστο, είχε σαν αποτέλεσμα να αφιχθούν οι πρόσφυγες και να αναπτυχθούν στην τοπική κοινωνία λόγω έλλειψης ενημέρωσης φοβίες, ανησυχίες, μυθοπλασία και ένα γενικό αίσθημα ανασφάλειας. Με αφορμή τα παραπάνω υποβάλαμε σχετικό αίτημα για την σύγκληση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθούμε από τους αρμόδιους φορείς και από το Δήμο σχετικά ώστε να αναλάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα κατατείνουν στην ορθότερη διαχείριση του θέματος .
Σχετικά με την φιλοξενία των προσφύγων αναγκαίο είναι να ληφθούν υπόψη τέσσερις παράγοντες συγκριμένα:
· Υποδομές. Καταλληλότητα υποδομών. Δυνατότητες φιλοξενίας και ευθύνη διαχείρισης της φιλοξενίας. Σχετικά με τις υποδομές έχει αναπτυχθεί μεγάλη φιλολογία και θα θέλαμε ο κ. Δήμαρχος να μας ενημερώσει αν προετοιμάζονται οι εγκαταστάσεις της Άνω Καλλιθέας, όπου είχαν φιλοξενηθεί κατά το παρελθόν μετανάστες, αν η επισπεύδουσα διαδικασία για την παραλαβή του ξενώνα Αγ. Γεωργίου σχετίζεται με την φιλοξενία προσφύγων σε αυτόν και εάν υπάρχει πρόβλεψη για την φιλοξενία προσφύγων στις εγκαταστάσεις του Ακρίδα;
· Ασφάλεια. Η ασφάλεια έχει να κάνει και με την ασφάλεια των προσφύγων άλλα και με την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου μας από συμβάντα και συμπεριφορές που σχετίζονται με την παρουσία των προσφύγων. Άμεση σχέση με την ασφάλεια έχει και η πυρασφάλεια των υποδομών καθόσον σχετίζεται ευθέως με την προστασία των προσφύγων από συμβάντα πυρκαγιών, όπως οδυνηρά καταδείχθηκε με πρόσφατα συμβάντα σε αντίστοιχους χώρους φιλοξενίας προσφύγων.
· Υγιεινή. Αυτονόητο είναι ότι στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής προς αποφυγή ανάπτυξης μεταδοτικών νόσων και επιδημιών καθώς και η παρουσία εκπαιδευμένων ανθρώπων για την παροχή Πρώτων Βοηθειών και άμεσης φροντίδας. Βέβαια εδώ θα πρέπει να εξεταστούν και οι δυνατότητες του Κέντρου Υγείας για την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και μεταφοράς ασθενών σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες.
· Ένταξη. Εδώ θα πρέπει να εξετάσουμε την δυνατότητα που έχει ο Δήμος μας σε σχέση με τον πληθυσμό του (12.000 μόνιμοι κάτοικοι περίπου) να φιλοξενήσει προσφυγές και σε τι αριθμό. Καθώς και την κοινωνική διαστρωμάτωση αυτών ( ίδιας εθνότητας, ηλικία, οικογένειες με μικρά παιδιά, ασυνόδευτα ανήλικα, κλπ. ) . Είναι σημαντικό να δούμε την δυνατότητα των σχολικών μονάδων να φιλοξενήσουν μαθητές, ποίες σχολικές μονάδες και σε τι αριθμό μαθητών; ώστε να μην αλλοιώνεται ο βασικός χαρακτήρας και ο επιδιωκόμενος σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (π.χ. σε μια σχολική τάξη 20 μαθητών δεν μπορούν αν φιλοξενηθούν 15 επιπλέον προσφυγές μαθητές) . Είναι βασικό οι προσφυγές μαθητές που θα ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα να έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας, βεβαιώσεις εμβολιασμών κλπ. όπως αυτά ισχύουν και για τους λοιπούς μαθητές.
Μετά από όλα τα παραπάνω καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση ώστε ο Δήμαρχος:
· να διαβιβάσει στις αρμόδιες αρχές ότι η δυνατότητα της φιλοξενίας προσφυγών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δυνατότητες του Δήμου μας και να είναι δυσανάλογος με την φιλοξενία προσφύγων σε μεγαλύτερους Δήμους .
· Να ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών τις αναγκαίες πιστώσεις για την ενίσχυση των δράσεων καθαριότητας ,αποκομιδής σκουπιδιών και πολιτικής προστασίας, καθόσον δεν μπορούν οι δράσεις αυτές να χρηματοδοτούνται από το υστέρημα των Δημοτών μας με τα ανταποδοτικά τέλη. Πολύ δε περισσότερο όταν χρηματοδοτούνται ΜΚΟ ακριβώς για την υποστήριξη αυτών των δράσεων .
· Να ζητήσει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Μακρακώμης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε προσωπικό και μέσα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες που προκύπτουν για την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας και των προσφύγων.
· Να ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας σε εξειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων κλπ.) και μέσα προκειμένου να υπάρχει άμεση και πλήρη κάλυψη περιστατικών στο χώρο φιλοξενίας.
· Να ζητήσει να τηρούνται από τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την εγγραφή των μαθητών προς ένταξη.
· Τέλος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας ώστε αυτή να μπορεί να ανταποκριθεί θετικά στην διαχείριση της φιλοξενίας και στην ομαλή ένταξη των προσφύγων.
Απόφαση
Λαμβάνοντας υπόψη την σχετική εισήγηση, την διαλογική συζήτηση που αναπτύχθηκε, τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και των Δημοτικών Συμβούλων, την σχετική ενημέρωση που έγινε από τους αρμόδιους εκπρόσωπους της Περιφέρειας Κεντρικής Στερεάς Ελλάδος κ. κ. Αθανάσιο Καρακάντζα και Κωνσταντίνο Καραγιάννη , τους εκπρόσωπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Διευθυντής του Κέντρου Υγείας, την ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ» και τους εκπρόσωπους της Ύπατης Αρμοστείας καθώς και της ΜΚΟ «ΝΟΣΤΟΣ» που διαχειρίζονται και υποστηρίζουν την εγκατάσταση, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση ώστε ο κ. Δήμαρχος:
· να διαβιβάσει στις αρμόδιες αρχές και οργανώσεις ότι η δυνατότητα της φιλοξενίας προσφυγών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα που είναι και η δυναμικότητα του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ» και να μην συμφωνήσει ή συναινέσει σε καμία νέα εγκατάσταση προσφύγων στο μέλλον χωρίς αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Σχολείου.
· Να ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών τις αναγκαίες πιστώσεις για την ενίσχυση των δράσεων καθαριότητας ,αποκομιδής σκουπιδιών και πολιτικής προστασίας, καθόσον δεν μπορούν οι δράσεις αυτές να χρηματοδοτούνται από το υστέρημα των Δημοτών μας με τα ανταποδοτικά τέλη. Πολύ δε περισσότερο όταν χρηματοδοτούνται ΜΚΟ ακριβώς για την υποστήριξη αυτών των δράσεων .
· Να ζητήσει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων Μακρακώμης και Σπερχειάδας καθώς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε προσωπικό και μέσα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις άμεσες και εξειδικευμένες ανάγκες που προκύπτουν για την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας και των προσφύγων.
· Να ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας την άμεση ίδρυση και λειτουργία Αγροτικού Ιατρείου στην Τ.Κ. Πλατυστόμου καθώς και την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων του Δήμου μας σε εξειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων κλπ.) και μέσα προκειμένου να υπάρχει άμεση και πλήρη κάλυψη περιστατικών στο χώρο φιλοξενίας.
· Να ζητήσει να τηρούνται από τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την εγγραφή των μαθητών προς ένταξη.
· Τέλος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας ώστε αυτή να μπορεί να ανταποκριθεί θετικά στην διαχείριση της φιλοξενίας και στην ομαλή ένταξη των προσφύγων με έναρξη των πρωτοβουλιών από την Τοπική Κοινότητα Πλατυστόμου.
Αφήστε μια απάντηση