
Οι αρχές της ΠΓΔΜ κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι η ίδια “οργάνωσε” την παράνομη διέλευση των προσφύγων, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα το διαψεύδει.
Σε αντιπαράθεση Αθήνας – Σκοπίων, η οποία μεταφέρεται πλέον στο διπλωματικό πεδίο, εξελίσσεται η ξαφνική μετακίνηση εκατοντάδων -κατ’ άλλους 2.000- προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης στη γειτονική χώρα.
Οι αρχές της ΠΓΔΜ κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι η ίδια “οργάνωσε” την παράνομη διέλευση των προσφύγων, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα το διαψεύδει και παραπέμπει το ζήτημα στο υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας «αν γίνει αίτηση επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε».
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης Γιώργος Κυρίτσης (ΣΚΑΙ), «αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των συνόρων. Αν γίνει αίτηση επανεισδοχής θα το εξετάσουμε».
Στο μεταξύ, παραμένει άλυτο το μυστήριο με το φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους πρόσφυγες και εξαιτίας αυτού ξεκίνησε η μεγάλη μετακίνηση το μεσημέρι της Δευτέρας. Σε αυτό αναφερόταν -στα αραβικά μαζί με ένα χάρτη της περιοχής- ότι τα σύνορα στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ανοικτά, ότι μόνο η Βαλκανική δίοδος είναι κλειστή και πως αν οι πρόσφυγες περνούσαν κατά χιλιάδες από κάποια σημεία που είναι αφύλακτα, αυτό θα είχε ως συνέπεια να ανοίξουν τα σύνορα και των βαλκανικών χωρών.

Έρευνα για το φυλλάδιο
Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες πρόσφυγες να περπατήσουν μέχρι το χωριό Χαμηλό και να επιχειρήσουν να περάσουν από έναν παραπόταμο του Αξιού, που αποτελεί φυσικό σύνορο με τα Σκόπια, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Περπατώντας αρκετά χιλιόμετρα και περνώντας ακόμα και ορμητικούς χειμάρρους με κίνδυνο της ζωής τους, μάνες με τα μωρά τους στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι και ανήμποροι με την βοήθεια των νεότερων αποφάσισαν να ξεφύγουν από τη λασπωμένη Ειδομένη.
«Προφανώς και θα ψάξουμε να δούμε τι συνέβη με το φυλλάδιο. Δεν είναι εύκολο ένα χαρτί που μοιράζεται χέρι με χέρι σε έναν καταυλισμό να δεις ποιος το έβγαλε», είπε ο κ Κυρίτσης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από την φυγή των προσφύγων. Η προτεραιότητα η δική μας είναι να δεχθούν οικοιοθελώς να φύγουν από την Ειδομένη είπε.
Η ιστορία με το φυλλάδιο έγινε «τοπικά», μοιράστηκε σε ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν και το συζητούσαν μέρες, δήλωσε ο κ. Κυρίτσης, τονίζοντας: «Δεν ξέρω αν η πρόθεση ήταν φιλική ή εχθρική, αλλά οδήγησε ανθρώπους να παιρνούν χειμάρρους με κίνδυνο της ζωής τους».
Ακόμα 80 άτομα, αλληλέγγυοι και φωτορεπόρτερ θα απελαθούν και αυτό θα γίνει σήμερα το πρωί, πρόσθεσε.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Η χθεσινή μαζική έξοδος των προσφύγων από την Ειδομένη προκάλεσε προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους αναπληρωτές υπουργούς, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Εθνικής ‘Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης,Δημήτρη Βίτσα, Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, τον εκπρόσωπο Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση.
Σε δήλωση του κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης μετέφερε έκκληση της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην εμπιστεύονται ψέματα που διανέμονται π.χ. μέσω φυλλαδίων από «επιτήδειους» και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά, αντίθετα, να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να αντιληφθούν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη. Η έκκληση απευθύνεται επιπλέον και στις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους «να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».
Ειδικότερα, ο κ. Κυρίτσης δήλωσε σχετικά με το σημερινή εξέλιξη στην Ειδομένη ότι «υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση ομάδας ατόμων που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή». Είπε ότι «έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που πέρασαν μέσα από χείμαρους και ποτάμια». «Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία».
«Όλα αυτά είναι ψέματα», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης και τόνισε: «Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη». «Καλούμε επίσης», συνέχισε, «τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».
Ανοίγει και θέμα Αλβανίας – Ιταλίας
Στο περίπλοκο, αλλά και εκρηκτικό αυτό παζλ έρχεται να προστεθεί όμως και η -μέχρι πρότινος αρωγός στο θέμα του προσφυγικού- Ιταλία. Μετά την απόφασή της να στείλει καραμπινιέρους στα ελληνοαλβανικά σύνορα για να συνδράμουν στο “λουκέτο” και αυτής της διόδου, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας La Republica που ούτε λίγο ούτε πολύ “χρεώνει” στην ελληνική κυβέρνηση ότι προωθεί 2.000 πρόσφυγες σε περιοχές που είναι πολύ εύκολο να περάσουν στη συνέχεια στην Αλβανία ή και στην Ιταλία.
Το δημοσίευμα αυτό, όσο και τα τεκταινόμενα στην Ειδομένη ανάγκασαν την κυβέρνηση να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι “Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους”.
thetoc
Αφήστε μια απάντηση