
Κάντε το τεστ και μάθετε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη πιο συχνή πάθηση. Η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή αντιμετώπιση και η πρόληψή της μπορούν να μειώσουν το πρόβλημα σημαντικά.
(Α) Έχετε αλλάξει η καθημερινότητά σας (π.χ. μετακόμιση, αλλαγή εργασίας κλπ);
(1) Ναι
(2) Όχι
( Β) Μετακινείστε συχνά ή έχετε αλλάξει τη διατροφή σας για κάποιο λόγο εμπλουτίζοντας τη με πολλά λιπαρά ενώ έχετε παρατηρήσει αύξηση βάρους;
(3) Ναι
(4) Οχι
(Γ) Νιώθετε πολλές φορές φούσκωμα, έχετε υπερβολικά αέρια μετά το φαγητό, πόνο στον κοιλιά που υποχωρεί μετά την κένωση;
(5) Ναι
(6) Οχι
(Δ) Έχετε τουλάχιστον 4 από τα παρακάτω συμπτώματα: αδυναμία, βραχνή φωνή, αργό ρυθμό ομιλίας, αύξηση βάρους, μυικοί πόνοι, απώλεια μαλλιών, ξηρότητα δέρματος, φούσκωμα ή πρήξιμο κάτω από τα μάτια.
(7) Ναι
(8) Οχι
(Ε) Έχετε πολλές φορές κακή διάθεση, άγχος, μειωμένη αποδοτικότητα την εργασία σας, κούραση, απροθυμία για αφόδευση;
(9) Ναι
(10) Οχι
(ΣΤ) Λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή για κάποιο πρόβλημα υγείας;
(11) Ναι
(12) Οχι
Αποτελέσματα
Ο ένοχος: Χρόνιο στρες
Διάφορες ψυχοσωματικές διαταραχές επηρεάζουν την πέψη και την απορρόφηση του νερού στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα. Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες όπως να διαχειρίζεστε το χρόνο σας βάζοντας προτεραιότητες. Ακολούθησε κάποιες εναλλακτικές μεθόδους όπως αρωματοθεραπεία, διαλογισμό, γιόγκα, γυμναστείτε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
Ο ένοχος: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Από τις συχνότερες διαταραχές του πεπτικού συστήματος η σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Τα ελαφριά λαχανικά όπως μαρούλια, βραστά χόρτα και κολοκύθια είναι ανεκτά από τον οργανισμό χωρίς να παρουσιαστεί πρόβλημα. Η λήψη προβιοτικών βοηθούν στην αντιμετώπισή του καθώς και η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τακτική σωματική άσκηση όπως το περπάτημα θα σας βοηθήσει σημαντικά.
Ο ένοχος: Υποθυρεοειδσμός
Ο ενδοκρινολόγος είναι εκείνος που θα σας δώσει την κατάλληλη για την περίπτωσή σας θεραπεία, η οποία συνήθως συνίσταται στη χορήγηση των θυρεοειδικών ορμονών που σας λείπουν και την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Το πιθανότερο είναι ο γιατρός να σας συστήσει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και να ελέγχετε τακτικά το θυρεοειδή σου με αιματολογικές εξετάσεις. Η ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, θα βοηθήσει στην καλύτερη υγεία.
Ο ένοχος: Λήψη φαρμάκων
Τα φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι συνήθως η λήψη σιδήρου, ασβεστίου, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά. Συζητήστε με τον γιατρό σας εάν μπορεί να σας αλλάξει την φαρμακευτική αγωγή ή να σας χορηγήσει κάποιο καθαρκτικό. Έχετε υπόψη σας ότι στην περίπτωση των φαρμάκων η δυσκοιλιότητα είναι ένα προσωρινό σύμπτωμα. Αύξησε την κατανάλωση νερού (2 λίτρα την ημέρα).
Αφήστε μια απάντηση