
Δοκιμάσθηκαν πολλές συνταγές για την ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας χωρίς φανερό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
Εφτά χρόνια περικοπών στις αμοιβές όλων των πολιτών, επιβολή φόρων και εισφορών, κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, κηδεμονία και εξευτελισμός της χώρας μας και τόσα άλλα που δεν χρειάζονται πλέον απαρίθμηση γιατί έχουνε χιλιοειπωθεί και έχουν κουράσει υπερβολικά , χωρίς να οδηγούνε πουθενά.
Η χώρα μας χρειάζεται μια καθαρή , θαρραλέα απόφαση ,εκ μέρους της πολιτικής εξουσίας, μια απόφαση εθνικής διάστασης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κατά την ρήση του Μέγα Αλέξανδρου «ότι δεν λύνεται, κόπτεται» η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει την αναστολή καταβολής των δόσεων προς τους δανειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, λ.χ για 5 ή 10 χρόνια , ώστε το ετήσιο πλεόνασμα να διατίθεται για την ανάπτυξη και την ανόρθωση της οικονομίας, με βάσει ένα σοβαρό ρεαλιστικό πρόγραμμα ελληνικής έμπνευσης διακομματικού χαρακτήρα.
Ολοι άλλωστε παραδέχονται ότι το εφταετές πρόγραμμα δεν βγαίνει.
ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της Ελλάδας προέβλεπε έσοδα, για το 2016 49,462 δις ευρώ και για το 2017 προβλέπει έσοδα 50,374 δις ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο η Ελλάδα προσδοκά κάθε χρόνο 50 δισεκατομμύρια έσοδα. Αντίστοιχα :
Προβλέπονταν για το 2016 πρωτογενείς δαπάνες 41,735 δις
Πλέον οφειλές προς τους δανειστές (τρόικα) 6,100 δις
Σύνολο δαπανών-υποσχρεώσεων 47,835 δις
Προβλέπονται για το 2017 « « 43,986 δις.
Πλέον οφειλές προς τους δανειστές (τρόϊκα) 6,900 δις
Σύνολο δαπανών- υποχρεώσεων 50,986 δις
Οι θυσίες των ελλήνων για εφτά χρόνια λιτότητας και περικοπών είναι ερώτημα το που πήγανε τέλος πάντων ! Η απάντηση είναι ότι, τα δεκάδες δις των ελλήνων φορολογουμένων. πήγανε στους δανειστές .
Αλλωστε το ύψος του δημοσίου χρέους δείχνει ότι, οι θυσίες μας δεν πιάσανε τόπο αφού αυτό παραμένει αμείωτο, σύμφωνα με τον οργανισμό διαχείρισης δημοσίου χρέους. (Ο.Δ.Δ.Χ).
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και τους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης , η εξέλιξη του χρέους έχει ως εξής:
Ετήσια εξέλιξη 2014 2015 2016 2017
Σε περίπου δις ευρώ. 324 326 325 319
Ειδικά για το 2016 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού , στην σελίδα 47 κεφάλαιο 3 το δημόσιο χρέος προβλέπεται στα 343,2 δις ήτοι στο 198% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ).
ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε αν και πόσο θα μειωθούνε οι μισθοί του δημοσίου τομέα και οι συντάξεις, μια ματιά στους προϋπολογισμούς του κράτους θα μας δώσει την απάντηση.
Προϋπολογισμός έτους 2015 2016 2017
Μισθοί-Συντάξεις
σε δισεκατομμύρια ευρώ. 18,555 15,500 12,057
(σημειωτέον ότι, ο προϋπολογισμός του 2017 υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2016 από Τσακαλώτο-Χουλιαράκη-Παπανάτσιου) με μείωση του σχετικού ποσού κατά 5,740 δις ).
Σύμφωνα με τα παραπάνω διαφαίνεται ότι, η αναστολή (όχι άρνηση)
καταβολής προς τους δανειστές των παραπάνω δις (6,1 και 6,9 ) ή όσων προκύπτουν κάθε χρόνο, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τα ποσά αυτά θα δώσουνε στην χώρα μας την δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει για ανάπτυξη, ενίσχυση της κατανάλωσης , της επιχειρηματικότητας, της τραπεζικής ρευστότητας και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, αλλά και να σταματήσει να δανείζεται ή έστω να περιοριστεί ο δανεισμός στο ελάχιστο.
Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ
Για να λάβει μια τέτοια απόφαση η ηγεσία της χώρας μας, πρέπει να μελετήσει λεπτομερώς το θέμα βήμα – βήμα.
1.Να εκτιμήσει τις επιπτώσεις σε βάρος της χώρας μας εκ μέρους των δανειστών , να προβλέψει τις αντιδράσεις τους όπως, οι επιδοτήσεις, το ΕΣΠΑ , οι τόκοι υπερημερίας , οι εισροές-εκροές ΦΠΑ κ.λ.π
2.Να καταστρωθεί σχέδιο αντιμετώπισης των τυχών αρνητικών αντιδράσεων της τρόϊκας, γιατί μιλάμε για μονομερή ενέργεια και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση για όλα.
3. Να εξασφαλιστεί η συναίνεση και η ομοψυχία όλου του πολιτικού κόσμου πάνω σε ένα ελληνικό πενταετές πρόγραμμα και με κοινό διάγγελμα ενημέρωσης του λαού για τις συνέπειες, με ταυτόχρονη διαβεβαίωση για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και την ανάγκη ανάκτησης της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας μας, που εδώ και καιρό την έχουμε χάσει για να προχωρήσει η χώρα μας σε νέο δρόμο εθνικής αξιοπρέπειας.
4.Να λάβει σοβαρά υπόψη του, ο πολιτικός κόσμος ότι, η συνεχιζόμενη τακτική δεσμεύει το μέλλον των επόμενων γενεών για δεκαετίες (2060) και αυτό το δικαίωμα είναι καταχρηστικό και καμία εξουσία δεν το έχει.
Τέλος να προσθέσω ότι, με βάσει τις δημοσκοπήσεις το 80% των πολιτών δηλώνει ότι η πορεία των μέτρων είναι προς την λάθος κατεύθυνση, αλλά και στον κοινωνικό μας περίγυρο ,αν απευθυνθούμε, θα πάρουμε την ίδια απάντηση.
Και το 1821 οι προεστοί και οι ελίτ της εποχής είχανε βολευτεί με την τουρκοκρατία και ήτανε αντίθετοι με την επανάσταση και αν δεν υπήρχανε κάποιοι ……. Τρελοί γνήσιοι πατριώτες , τώρα θα είμαστε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ναι ! στη σύνεση και τη λογική, για την διαχείριση του προβλήματος, αλλά ας θυμηθούμε και την ρήση του πατέρα της ψυχολογίας S. Φρόϊντ «τις μεγαλύτερες ήττες τις έχει υποστεί η λογική»
Βασίλης Η. Τουρλάκης
Οικονομολόγος – πρώην Διευθυντής ΔΟΥ
Αφήστε μια απάντηση