
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών κρατών-μελών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό στις 23 Σεπτεμβρίου σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Η κατάσταση στις χώρες που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων παραμένει τεταμένη. Στην Ουγγαρία που πλέον έχει φράχτη, την Τετάρτη υπήρξε η πρώτη καταδίκη Ιρακινού που πέρασε τα σύνορα, με το δικαστήριο να διατάζει την άμεση απέλαση του [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].
Ανεξέλεγκτες είναι και οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο τις τελευταίες τρεις μέρες.
Εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, το τελευταίο τριήμερο (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη) μπήκαν στη Λέσβο περισσότεροι από 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες οι περισσότεροι με εκατοντάδες πλαστικές βάρκες που έφτασαν στις βόρεια ακτογραμμή του νησιού μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου. Όλοι τους προερχόμενοι από την περιοχή της Αρχαίας Άσσου (σημερινό Μπεχράμκαλε) στη βόρεια ακτή του Αδραμυτινού κόλπου της Τουρκίας. Την Πέμπτη, και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, είχαν αποβιβασθεί στη Λέσβο περισσότερα από 1.500 άτομα.
Την ίδια στιγμή, η βρετανική Daily Mail κρούει των κώδωνα του κινδύνου με ρεπορτάζ της που δείχνει πως οι τζιχαντιστές μπαίνουν στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι την προσφυγική κρίση [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ] ενώ οι Γερμανοί ψυχίατροι προτίθενται να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στη χώρα τους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Σε ανακοίνωση τους, τονίζουν πως το 50% των ανθρώπων που έχει περάσει τα σύνορα της Γερμανίας υποφέρει από σύνδρομο μετατραυματικού άγχους [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].
Διάβημα της Αθήνας για το ουγγρικό «παραλήρημα» για το προσφυγικό
Διάβημα προς τον επιτετραμμένο της Ουγγαρίας στην Αθήνα έκανε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Ορμπάν εναντίον του τρόπου με τον οποίο η Αθήνα αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, έκανε λόγο για «παραλήρημα» κατά της χώρας μας και κατήγγειλε την συμπεριφορά των ουγγρικών δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος των προσφύγων, η οποία δεν αρμόζει σε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναλογες επικρίσεις απηύθυνε προς την Βουδαπέστη και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας, σε συνάντησή του με Ούγγρους υπουργούς ότι η Κομισιόν στηρίζει μεν την Ουγγαρία, ωστόσο θεωρεί ότι η μετάθεση του προβλήματος από τη μία χώρα στην άλλη, τα τείχη και η βία δεν αποτελούν λύσεις.
«Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τόσο το παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της χώρας μας αλλά, κυρίως, την «απαράδεκτη» – σύμφωνα και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ- συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων, ακόμα και βρεφών, που βιώνουν το δράμα και τη δυστυχία του πολέμου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούτρας. «Η χρήση βίας, οι περιπολίες με πυροβόλα όπλα και η εξώθηση αθώων θυμάτων πολέμου στα βαλκανικά ναρκοπέδια δεν συνιστούν συμπεριφορά που προσιδιάζει σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…»
Ο κ. Κούτρας υπογράμμισε ότι το βάρος της άνευ προηγουμένου τρέχουσας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να το επωμιστεί μία μόνο χώρα και «η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό…»
«Η έκτακτη αυτή περίσταση απαιτεί ανθρωπιά, συνεργασία, αλληλεγγύη και συντονισμό με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους και όχι αποτρόπαιο κυνισμό, προκλητικές δηλώσεις, χρήση βίας και επιστροφή σε ψυχροπολεμικά τείχη» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Διαμαρτυρία προσφύγων στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας
Την ίδια ώρα, σήμερα, Πέμπτη, στη διάβαση «Χόργκος 2» στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή δυσαρεστημένοι με τη στάση των ουγγρικών αρχών πραγματοποιούν διαμαρτυρία κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Οι διαδηλωτές βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το συρματόπλεγμα, που τοποθέτησαν τα μέλη της ουγγρικής αστυνομίας, μετά τα χθεσινά επεισόδια, όταν κάποιοι από τους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας κατάφεραν να παραβιάσουν τον φράχτη στη διάβαση.
Ομάδα προσφύγων έχει σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 20 μέτρων και μία άλλη ομάδα κυρίως γυναίκες και παιδιά κάθονται μπροστά τους.
Οι πρόσφυγες κρατούν πανό με τα συνθήματα: «Ανοίξτε την πύλη για τους ανθρώπους και τα παιδιά», «Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας», «Αφήστε μας να περάσουμε, είμαστε πρόσφυγες», «Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά».
Χθες, με εντολή της κυβέρνησης Ορμπάν η ουγγρική αστυνομία εξαπέλυσε δακρυγόνα και νερό υπό πίεση εναντίον προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν στο ουγγρικό έδαφος. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις σκηνές στα σερβοουγγρικά σύνορα, όπου, παρά την ανακοίνωση της Ουγγαρίας ότι τα σύνορα κλείνουν εντελώς για τις επόμενες 30 ημέρες, συσσωρεύονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες.
Αβραμόπουλος: «Τα τείχη και η βία δεν είναι λύσεις»
Την στάση της Ουγγαρίας επέκρινε και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η μετάθεση του προβλήματος από τη μία χώρα στην άλλη, τα τείχη και η βία δεν είναι λύσεις για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.
Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλίες με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πιντέρ και Πέτερ Σιγιάρτο και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμφωνεί με τα μέσα που χρησιμοποιεί η Ουγγαρία για την αντιμετώπιση του ζητήματος, τονίζοντας ότι είναι ηθική υποχρέωση της ΕΕ να βοηθήσει τους ανθρώπους που φεύγουν από τον τρόμο και τη βία και ζητούν προστασία.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ουγγαρία δεν είναι μόνη της σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τη βοηθήσει, όπως βοηθά όλα τα κράτη – μέλη της και ζήτησε και από την ουγγρική πλευρά να συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΕΕ για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.
«Γνωρίζω ότι η Ουγγαρία δεν θεωρεί ότι είναι ανάμεσα στις χώρες πρώτης γραμμής και σέβομαι τη θέση σας. Ζητώ, ωστόσο, να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε κάποια ανακούφιση της πίεσης από την Ελλάδα και την Ιταλία», σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ουγγαρία με άλλα μέσα. Έχουμε ήδη διαθέσει περίπου 7.000.000 ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση για την Ουγγαρία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της ικανότητας υποδοχής των αιτούντων άσυλο. Αυτό προστίθεται στα 85 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στην Ουγγαρία από τον προϋπολογισμό μας έως το 2020».
koolnews
Αφήστε μια απάντηση