Makrakomi.com

Μακρακώμης λόγος

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Τοπικά
    • Τοπικές Εκδηλώσεις
    • «το σπίρτο»
    • Νέα Περιφέρειας
  • Ειδήσεις
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Ειδήσεις από τον Κόσμο
  • Αθλητισμός
    • Αθλητισμός από την Ελλάδα
    • Αθλητισμός από τον κόσμο
  • Διάφορα
    • Μηχανή του Χρόνου
    • Υγεία
    • Εκδηλώσεις
    • Περιβάλλον
    • Τουρισμός
    • Γεύση
    • Περίεργα
    • Ομορφιά & Μόδα
    • Gossip
    • Πιπεράτα
  • Απόψεις & Γνώμες
  • Αφιερώματα
  • Επικοινωνία

Εκθεση-κόλαφος για την κυβέρνηση από το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

27 Απρ 2016, 10:18 · Πολιτική · Αφηστε σχολιο

Νέο καμπανάκι από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για τις συνέπειες της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης και το μη κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στη «σέντρα» βγάζει την κυβέρνηση το Γραφείο Προυπολογισμού του Κράτους (ΓΠΚΒ)που εδρεύει στη Βουλή αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.

Χωρίς πολλές περιστροφές οι συντάκτες της τριμηνιαίας έκθεσης (Ιανουάριος –Μάρτιος 2016) χρεώνουν στην κυβέρνηση και το Μαξίμου ότι υπό το φόβο του πολιτικού κόστους επέλεξαν μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση η οποία όμως έχει υψηλό κόστος στην οικονομία.

Εμμέσως το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποιεί την κυβέρνηση και για τις πολιτικές της επιλογές της όταν σημειώνει «  σε ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιοτήτων, η χώρα θα πρέπει να αποφύγει ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση».

Εξαιρετικά ηχηρό είναι το καμπανάκι όσον αφορά στις τράπεζες και τον κίνδυνο να χαθεί το όποιο όφελος από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση καθώς δεν προχωρεί η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Υποτιμήθηκε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης

«Το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του πολιτικού οφέλους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων και υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο/Νοέμβριο 2015.

«Παρά τη διαφαινόμενη πρόθεση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης (που έπρεπε να είχε τελειώσει τον Οκτώβριο / Νοέμβριο 2015 σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα) είχε σημαντικό κόστος. Έτεινε επίσης να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση»

Η κατάληξη είναι νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν

Όσο για τις συνέπειες που προκαλούνται από τις μεθοδεύσεις αυτές το ΓΠΚΒ κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι «Η ύφεση συνεχίζεται και το 2016 πράγμα που προκαλεί και δημοσιονομικά προβλήματα. Είναι κοινός τόπος ότι σε τροχιά ύφεσης του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και επομένως απειλούνται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα. Η κατάληξη είναι νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν»

Οι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν ότι η επικείμενη συμφωνία με τους θεσμούς (5,4 δις και 3,6 δις) θα ασκήσει πιέσεις στην αναπτυξιακές προοπτικές.

Στην τριμηνιαία έκθεση υπάρχουν εκτενείς αναλύσεις για:

  • Την ανεργία «Η οικονομική πολιτική δεν συμβάδισε με το στόχο να μειωθεί η ανεργία σε ανεκτά επίπεδα , ενώ η δομή της απασχόλησης χειροτέρευσε καθώς αυξήθηκε η μερική απασχόληση και άλλες μορφές επισφαλούς προσωρινής εργασίας».
  • Τις δυσλειτουργίες στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων. «Όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του».
  • Την δημοσιονομική πολιτική.

Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις οι συντάκτες της έκθεσης βάζουν στο στόχαστρο υπουργούς της κυβέρνησης (βλ. Θοδωρή Δρίτσα) στους οποίους αποδίδουν ακέραια την ευθύνη για την κωλυσιεργία που παρατηρείται.

«Αν μετά τη ψήφιση του νόμου αρχίζουν οι ολιγωρίες σε διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης (από υπουργούς μέχρι περιφερειάρχες) και η κυβέρνηση εμπλέκεται σε μια διελκυστίνδα μεταξύ θεσμών και εσωτερικών παραγόντων τότε δεν αρκεί ένας νόμος ή μια συμφωνία για να σταλούν τα σωστά μηνύματα» υπογραμμίζουν οι καθηγητές πανεπιστήμιου.

Αναφορές γίνονται και στην κακή πρακτική της μη καταβολής των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να εξουδετερωθεί

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν επίσης ότι η πρόσφατη ανακεφαλοποίηση μπορεί «να εξουδετερωθεί λόγω της μη εξυπηρέτησης των κόκκινων δανείων.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τείνει να εξουδετερωθεί από την εκκρεμότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων» υπογραμμίζεται στην έκθεση για να προστεθεί: «Συχνά υποτιμάται ότι το τραπεζικό σύστημα υποφέρει από τη χαμηλή ποιότητα των δανείων του («κόκκινα δάνεια») παρά την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο».

Κούρεμα χρέους προϋποθέτει εφαρμογή σκληρών πολιτικών λύσεων

Νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να υπάρξει συνάγεται ως συμπέρασμα όσων αναφέρει το  Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους.

Αν και η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα  ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο , προϋπάρχει η παραδοχή ότι η σύνθεση του ελληνικού χρέους καταδεικνύει ότι οποιαδήποτε περίπτωση αναδιάρθρωσής του προϋποθέτει την εφαρμογή σκληρών πολιτικών λύσεων – από όλες τις πλευρές – με το κύριο ζητούμενο να είναι ποιος τελικά θα αναλάβει το κόστος του «κουρέματος».

Οπως σημειώνεται βάσει του καταστατικού του το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει σθεναρά την αναγκαιότητα ενός κουρέματος, έχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή. Επομένως, το βάρος θα πρέπει να πέσει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, δηλαδή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις στους ευρωπαίους φορολογούμενους.

«Μια τέτοια λύση όμως προϋποθέτει ότι θα συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη, κάτι που δεν θα πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο, αφού κάποιες από τις χώρες αυτές εφαρμόζουν ήδη σκληρά προγράμματα λιτότητας και δεν επιθυμούν – προφανώς για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους – να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» καταλήγει η Έκθεση θυμίζοντας ότι  αρκετές χώρες έχουν ήδη ταχθεί κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στο 1.174.000 οι άνεργοι 

Με τον αριθμό των ανέργων να έχει εκτοξευτεί σε 1.174.000 οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι  μέτρα, όπως η προσωρινά επιχορηγούμενη απασχόληση, ανακουφίζουν προσωρινά μερικές χιλιάδες ανέργους, αλλά ουσιαστικά δεν λύνουν το πρόβλημα.

«Η μείωση της ανεργίας θα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής μεγέθυνσης σε σταθερή βάση» τονίζει ενδεικτικά.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση.
Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις μόνο με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας.
Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και αναρτώνται μόνον όταν δεν περιέχουν ύβρεις ή προσωπικούς χαρακτηρισμούς που διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης.

Facebook

Μακρακώμης Λόγος

You must add an image in the Widget Settings.

Δημοφιλή άρθρα

Χρ. Σταϊκούρας: «Δεκαπέντε έργα πνοής στη Δυτική Φθιώτιδα»

Σταύρος Ξαρχάκος: Διηύθυνε παρέα αγοριών με μπουζούκια σε ταβέρνα της Σύρου – Δείτε το βίντεο

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Εργασίες αναβάθμισης του Κ.Υ. Μακρακώμης

Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών: Η συνεργασία μας με τον Δήμο Μακρακώμης είναι υποδειγματική και είμαι βέβαιος ότι έτσι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Δήμος Μακρακώμης: Ενημέρωση για την καταπολέμηση της “ΣΦΗΚΑΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ”

Άρθρο του Αλέκου Κρητικού στη Καθημερινή της Κυριακής… ” Ένα υπερωκεάνιο που το έλεγαν Ευρώπη “

Δήμος Μακρακώμης: 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross στην Πίστα Motocross Σπερχειάδας

Δήμος Μακρακώμης: Η δέσμευση που έγινε πράξη. Μείωση των τελών αποχέτευσης

Θανάσης Βέγγος και Φιλοποίμην Φίνος μαζι σε σπάνια συνέντευξη ντοκουμέντο της ΕΡΤ

© 2022 Makrakomi.com