
Τέλος χρόνου για τους 15.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι από σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου δεν επιτρέπεται να προσέρχονται στο πόστο τους στα νοσοκομεία, καθώς μπαίνουν σε αναστολή.
Από σήμερα όσοι δεν έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα επιστρέψουν τον μισθό του δεκαπενθημέρου, ενώ κανείς δεν τους εγγυάται πως όταν επιστρέψουν θα παραμείνουν στην ίδια θέση.
Οι εκτιμήσεις λένε πως οκτώ με δέκα χιλιάδες θα βγουν τελικά σε αναστολή εργασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και της ΠΟΕΔΗΝ.
Τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές σε ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό θα καλυφθούν με μετακινήσεις και συγχώνευση τμημάτων και κλινικών, αλλά και με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων επικουρικού προσωπικού τρίμηνης διάρκειας.
Τι ισχύει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Όσον αφορά την Αττική, 3.900 ήταν οι καταγεγραμμένοι ανεμβολίαστοι στην 1η ΥΠΕ, με τους μισούς να εμβολιάζονται την τελευταία στιγμή, ακόμα και την Τρίτη 31 Αυγούστου, όπως μετέδωσε το Mega. Την ίδια στιγμή, έγιναν 640 αιτήσεις για εξαίρεση από τον εμβολιασμό, ωστόσο τα ιατρικά συμβούλια απέρριψαν το 85% εξ αυτών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ στο νοσοκομείο του Ρίου, 400 υγειονομικοί δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου σε σύνολο 2.000 εργαζομένων. Στο άλλο μεγάλο νοσοκομείο της Πάτρας, τον Άγιο Ανδρέα, σύμφωνα με πληροφορίες από τους 1.300 υγειονομικούς οι 250 δεν έχουν εμβολιαστεί.
Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 150 άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, ενώ στο ΑΧΕΠΑ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται σε 120.
Όσοι έκαναν το εμβόλιο την Τρίτη ή ακόμα και την Τετάρτη, θα μπορούν να επιστρέψουν στο πόστο τους 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
Σημειώνεται πως τα ποσοστά των γιατρών που έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό είναι υψηλά και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες εκτιμώνται κοντά στο 91% στο δημόσιο τομέα, είναι όμως χαμηλότερα στο νοσηλευτικό προσωπικό (περίπου στο 80%), όπως και στο διοικητικό προσωπικό.
“Τονίζουμε ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που θα είναι και η τελευταία ημέρα κατά την οποία ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί. Μπορεί και αργότερα, μιλάω για την αρχή του μέτρου”, ανέφερε στην ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μία μέρα πριν παραδώσει τη θέση του στη Μίνα Γκάγκα.
Εντωμεταξύ, χθες απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα υγειονομικών για πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων, ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να “παγώνει” το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Πλέον αναμένεται να εξετάσει το Τμήμα αν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής ή όχι.
Σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί της Λέσβου: Δεν πείστηκαν να εμβολιασθούν
Δεν κατέθεσαν πιστοποιητικό εμβολιασμού και από σήμερα Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου μπαίνουν σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί στη Λέσβο, κυρίως νοσηλευτές αλλά και 6 γιατροί.
Οι υγειονομικοί δεν πείστηκαν να εμβολιασθούν με χαρακτηριστική την περίπτωση του μοναδικού ογκολόγου του νησιού, που γνωρίζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά των 1.000 περίπου ασθενών που παρακολουθεί στο νησί. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης του Βοστάνειου, τις επόμενες μέρες θα μετακινείται για λίγες μέρες ογκολόγος από νοσοκομείο των Αθηνών, για να καλύψει το κενό στην ογκολογική κλινική.
Όμως και σε άλλες κλινικές, όπως στην παθολογική, στην παιδιατρική, αλλά και στη ΜΕΘ θα δημιουργηθούν προβλήματα καθώς ανεμβολίαστοι γιατροί μπαίνουν σε αναστολή εργασίας. Η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι νοσηλευτές που η απουσία τους θα κοστίσει στο νοσοκομείο αφού οι εμβολιασμένοι συνάδελφοί τους θα κληθούν να καλύψουν τα κενά.
Κινητοποιήσεις την Τετάρτη
“Πολλοί συνάδελφοι που δεν είχαν πάρει άδεια δυο χρόνια τώρα, έμειναν με τα εισιτήρια στα χέρια για να πάνε να τακτοποιήσουν τα παιδιά τους που πέρασαν στις πανελλήνιες και επιστρέφουν για να καλύψουν τα κενά”, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Βοστάνειου, Στρατής Κλεάνθης.
Ο Σύλλογος δε θα συμμετέχει στις αυριανές κινητοποιήσεις που εργαζόμενοι έχουν προαναγγείλει στις εισόδους των νοσοκομείων, “προέχει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται”, είπε ο κύριος Κλεάνθης.
Ωστόσο το Εργατικό Κίνημα του νοσοκομείου αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου. “Είμαστε εργαζόμενοι που θα συμπαρασταθούμε σε εργαζόμενους που διώκονται με αυταρχικό τρόπο. Λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν και είχαν προταθεί αλλά δεν έγιναν αποδεκτές”, είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου, ο Αχιλλέας Γεωργίου.
“Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού όμως κατά αυτής της αυταρχικής απόφασης, θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις”, μας είπε η Γιάννα Χωριανοπούλου μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων από την συσπείρωση υγειονομικών.
thetoc
Αφήστε μια απάντηση