
Η σιδερένια γέφυρα πέρα από την εξαιρετική αρχιτεκτονική της και ιδιαίτερη τεχνική κατασκευή της (στα πρότυπα του Πύργου του Άιφελ) χωρίς συγκολλήσεις αλλά μόνο με καρφιά, κρύβει πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές.
Κατασκευάστηκε από Έλληνες που είχανε μεταναστεύσει στο εξωτερικό και θέλανε να συνεισφέρουν στον τόπο τους, με πρωτεργάτη τον τσιφλικά Κωνσταντίνο Τσάλη. Η χρησιμότητα της, εκείνα τα χρόνια (πριν 165 για την ακρίβεια) ήταν η οδική επικοινωνία ως υποδομή, αφού δεν υπήρχε άλλη δίοδος πάνω από το ποτάμι, όπως για την Μαυρομάτινα από την Καρυά Υπάτης, με βάση τα όσα μας πληροφόρησαν οι κάτοικοι.
Μάλιστα σε πολλά συμβόλαια ιδιοκτησίας από το 1875, που υπάρχουν για τα κτήματα και τα χωράφια της περιοχής και σώζονται μέχρι σήμερα, αναφέρουν την γέφυρα ως ένα φυσικό όριο και γραμμή διαχωρισμού!
Όλα αυτά, συνθέτουν μια πιο ”οικεία απόχρωση” για την σιδερένια γέφυρα. Οι κάτοικοι έχουν δεθεί συναισθηματικά και τώρα είναι πολύ απογοητευμένοι από την αποκαθήλωση της. Ισχυρίζονται θα έπρεπε να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και μέσο. Αν ο Δήμος ήθελε άλλο πέρασμα, να έκανε άλλη γέφυρα. Έτσι και εξοικονόμηση θα γινόταν και η ιστορική γέφυρα θα ήταν ακόμη όρθια…
Με αφορμή την γέφυρα, οι δημότες του Καστρίου αναφέρουν και καταγγέλλουν τους κάκιστους χειρισμούς της εκάστοτε δημοτικής αρχής εδώ και χρόνια, που συνετέλεσαν στην υποβάθμιση της περιοχής.
Όπως με το Πάρκο Αναψυχής, κάτω από το γήπεδο του χωριού, λόγω κακής επιλογής χωροθέτησης και μελέτης, όπου πλέον είναι στο έρμαιο των άσχημων καιρικών φαινομένων και έχει εντελώς παραμεληθεί. Τίποτα, λένε, δεν αξιοποιείται, αλλά και ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα, δεν ήταν επαρκές. Ήταν χωρίς σωστές μελέτες, χωρίς όραμα και αναπτυξιακό σχέδιο.
Για όλα αυτά, οι όποιοι υπεύθυνοι πλέον πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πολιτικές αποφάσεις τους και όχι τώρα να κρύβονται, ανήμποροι να δικαιολογηθούν…
Πηγή: fonografos
Αφήστε μια απάντηση