
Για έλλειψη ευαισθησίας, καλλιέργειας και παιδείας κατηγορει Δήμο και Περιφέρεια η Θεματική Ομάδα Πολιτισμού των Οικολόγων.
Πληθαίνουν οι φωνές που πιστοποιούν ότι το ξήλωμα της γέφυρας Παλιουρίου ήταν σοβαρό ατόπημα και οι έχοντες την επίβλεψη και την ευθύνη της μελέτης δεν έλαβαν υπόψη σοβαρά θέματα για την νομιμοποίηση των ενεργειών τους.
Το τελευταίο έγγραφο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Φθιώτιδας περιγράφει το νόμο 3028/2002 που δεν δικαιολογείται να μην το γνώριζαν όσοι ασχολήθηκαν με το έργο στην περιοχή. Ίσως το μόνο χαρτί που απομένει στα χέρια του Δημάρχου Θύμιου Παπαευθυμίου είναι ότι δε γνώριζε πόσο παλιά ήταν, καθώς όλα τα υπόλοιπα βήματα δεν δικαιολογείται να μην τα ξέρουν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές.
Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο λοιπόν και το άρθρο 6 παράγραφο 10 έχουμε: «Η κατεδάφιση νεότερων ακινήτων που είναι προγενέστερα των εκάστοτε εκατό τελευταίων ετών ή η εκτέλεση εργασιών για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, ακόμα και αν τα ακίνητα αυτά δεν έχουν χαρακτηρισθεί μνημεία, δεν επιτρέπεται χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας. Για το σκοπό αυτόν ο ενδιαφερόμενος γνωστοποιεί στην Υπηρεσία ότι προτίθεται να προβεί σε αυτήν. Η έγκριση θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί εάν μέσα σε τέσσερις (4) μήνες από τη γνωστοποίηση δεν συντελεστούν οι διατυπώσεις δημοσιότητας της εισήγησης για το χαρακτηρισμό του ακίνητου που προβλέπονται στην παράγραφο 5».
Όπως δηλώνουν κατηγορηματικά: «Ουδέποτε το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενημερώθηκε, ούτε ζητήθηκε η γνωμοδότησή του για το θέμα της κατεδάφισης» και προσθέτουν: «Για το θέμα αυτό, ισχύουν τα Άρθρα 4 παρ. 1α και Άρθρο 6 παρ. 3α και 8 του Ν. 4067 /2012 (Ν.Ο.Κ.)
Άρθρο 4 – Άδειες Δόμησης
1. Άδεια Δόμησης, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4030/2011, απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης, όπως:
α. Κατεδάφιση κατασκευών.
Άρθρο 6 – Προστασία Αρχιτεκτονικής και Φυσικής Κληρονομιάς
8. Αίτηση για κατεδάφιση, επισκευή ή προσθήκη σε κατασκευή που έχει ανεγερθεί προ του έτους 1955 ή κατά την κρίση της Υπηρεσίας Δόμησης, του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης
Διοίκησης ή άλλης αρμόδιας υπηρεσίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως διατηρητέα, παραπέμπεται στο οικείο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής».
Στο έγγραφο τους που έδωσαν στη δημοσιότητα αναφέρουν επίσης ότι Ισχύει, το Άρθρο 21 παρ. 2 του Ν. 4030/2011, το οποίο επιβάλλει την παραπομπή στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για γνωμοδότηση επί της διατήρησης ή μη των κατασκευών.
Οι Οικολόγοι
Το θέμα παίρνει πλέον και την πολιτική του διάσταση μετά την παρέμβαση των Οικολόγων – Πράσινων κεντρικά, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν Δήμο και Περιφέρεια για έλλειψη ευαισθησίας, καλλιέργειας και παιδείας!
Σε σημερινό τους άρθρο στην επίσημη ιστοσελίδα τους ecogreens-gr.orgκαταθέτουν απόψεις κατοίκων που προτείνουν να διατηρηθεί ως πεζογέφυρα, να αξιοποιηθεί στα πλαίσια της ανάδειξης πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών δίπλα στο ποτάμι και στο κοντινό αισθητικό πλατανόδασος.
«Να κατασκευαστεί μια νέα, της οποίας η θέση έχει οριστεί από προηγούμενη μελέτη (40 μ. πιο δυτικά) για την ασφαλή διέλευση των τροχοφόρων και των αγροτικών μηχανημάτων», αναφέρουν οι Οικολόγοι και συγκεκριμένα η Θεματική Ομάδα Πολιτισμού τους και καταλήγουν ότι θα σταθούν αλληλέγγυοι «δείχνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή μας, στο πλευρό των κατοίκων για το δίκαιο αίτημά τους να σωθεί η γέφυρα, που αποτελεί ιστορικό πολιτιστικό μνημείο της περιοχής, ένα μνημείο που ανήκει σε όλους μας. Θεωρούμε απαραίτητο να γίνει επανατοποθέτηση των τεμαχίων που αφαιρέθηκαν και να λειτουργήσει ξανά μόνο ως πεζογέφυρα».
efthia.gr = Γράφτηκε από τον Κυριάκο Καραγιάννη
Αφήστε μια απάντηση