
Το γηροκομείο Στυλίδας επισκέφθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Εκεί τον περίμενε μία έκπληξη, καθώς συναντήθηκε με μία επιζήσασα του Άουσβιτς.
Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε τη Δευτέρα το γηροκομείο Στυλίδας, τη Στέγη Γερόντων – Ίδρυμα Πετρή, όπου συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών. Ο μητροπολίτης είχε μία έκπληξη για τον γραμματέα του ΚΚΕ, καθώς τον οδήγησε στο δωμάτιο που φιλοξενείται εδώ και πολλά χρόνια η μοναδική Ελληνίδα επιζήσασα από το Αουσβιτς Βάσω Σταματίου, η οποία μάλιστα προσέφερε στον κ. Κουτσούμπα το βιβλίο της με τίτλο: “Βαρούμ; Γιατί; – Μια Ελληνίδα στο Αουσβιτς”.
Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε μεταξύ άλλων:
“Μέσα σε όλα τα άλλα, ετοίμασαν μια τεράστια έκπληξη για μένα. Συναντήσαμε εδώ μια φιλοξενούμενη, ηλικιωμένη, που ήταν φυλακισμένη στο Άουσβιτς. Μια γυναίκα, ηρωίδα πραγματικά της Αντίστασης, του αγώνα του ελληνικού λαού, που βέβαια μετά δυσκολεύτηκε εκείνα τα πέτρινα χρόνια ακόμη και να βρει δουλειά, γιατί ήταν χαρακτηρισμένη ως αγωνίστρια της Αντίστασης, ως κομμουνίστρια. Είναι τα γνωστά ζητήματα που πέρασε ένας λαός που έδωσε τα πάντα, για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τον κατακτητή, από τον φασισμό, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό και τον τόπο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την υποδοχή και τον Σεβασμιώτατο. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση, μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι εδώ. Άλλωστε η Φθιώτιδα και ο γενέθλιος χώρος μου, η πατρίδα μου, στη Λαμία γεννήθηκα. Και από αυτή την άποψη η χαρά και η συγκίνηση είναι διπλή και τριπλή, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που έρχεται”.
Σε ανάμνηση της επισκέψεως του και της συνάντησής του με τον κ. Συμεών του χάρισε το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ και την έκδοση της “Σύγχρονης Εποχής”, “Ο κλήρος στην αντίσταση”.
Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό “Λαμία 1 Fm” και χαρακτήρισε συγκλονιστική αυτή τη συνάντηση, κάνοντας λόγο για μεγάλη τιμή και χαρά, καθώς είναι μια γυναίκα πραγματική αγωνίστρια της ζωής, του κόσμου, που αγωνίστηκε για υψηλά ιδανικά και βασανίστηκε, όπως και άλλοι συνάνθρωποί μας.
Τόνισε ότι δεν έχει πάρει την αναγνώριση που της αξίζει από το ελληνικό κράτος, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη αναγνώριση για την ίδια, είναι ότι θα τη θυμούνται όχι μόνο οι σημερινές, αλλά και οι επόμενες γενιές. Υπογράμμισε ότι έχει αφήσει μια μεγάλη διαθήκη για τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, για την πατρίδα μας, για τους αγώνες που έδωσε ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.
τηετοψ
Αφήστε μια απάντηση