
Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο –κατά κύριο λόγο σε πολιτικό επίπεδο- να περάσει ένα 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα.
Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών μέσα στο 2018, έκρουσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.
Όπως εξήγησε, την επόμενη χρονιά θα γίνουν νέα stress tests για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες οπότε αν μέχρι τότε δεν έχει εξομαλυνθεί η πορεία της οικονομίας, οι δείκτες θα επιδεινωθούν και θα προκύψει η ανάγκη για νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο –κατά κύριο λόγο σε πολιτικό επίπεδο- να περάσει ένα 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα. Διατύπωσε την άποψη ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα καλυφθούν είτε μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους και την χρονική μετατόπιση καταβολών, είτε από τη χρήση δανειακών κεφαλαίων που έχουν «περισσέψει» από την 3η δανειακή σύμβαση (σ.σ όπως ανέφερε, από τα 25 δις. ευρώ που προορίζονταν για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου τα 5-6 δις. ευρώ).
«Ο τραπεζικός τομέας είναι ο πιο ευαίσθητος κλάδος που δέχεται όλα τα απόνερα θετικά ή αρνητικά από το τι συμβαίνει στην οικονομία. Οι τράπεζες έχασαν καταθέσεις 120 δις. ευρώ που αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνόλου των καταθέσεων. Είναι αποκλισμένες από τις αγορές και δεν μπορούν να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια. Εύχομαι να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης έστω ως τον Μαίο για να εξομαλυνθούν τα πράγματα» τόνισε ο κ. Προβόπουλος. Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η πορεία της οικονομίας. Υπάρχουν και θεσμικά εμπόδια. Στο θέμα της εξωδικαστικής λύσης δεν έχει υπάρξει ακόμη προόδος. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος ούτε στο να μην θεωρούν τα τραπεζικά στελέχη υπεύθυνα. Ποιος θα βάλει υπογραφή για αναδιάρθρωση δανείου όταν υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί για απιστία;»
thetoc
Αφήστε μια απάντηση