
Με την ΤτΕ να επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των κόκκινων δανείων θα προέλθει από επιτυχείς ρυθμίσεις και διαγραφές και όχι τόσο από ρευστοποιήσεις και μεταβιβάσεις δανείων, οι τράπεζες ανεβάζουν ρυθμούς προχωρώντας σε μαζικότερες και πιο μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2017.
Το γεγονός καταδεικνύει η Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2016 της ΤτΕ, η οποία καταγράφει αύξηση των ρυθμίσεων δανείων κατά περίπου 100.000 μόνο στο α’ εξάμηνο της χρονιάς με ένα προσανατολισμό, μάλιστα, πιο μακροπρόθεσμο. Εκτιμάται δε ότι στο σύνολο της χρονιάς οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ξεπεράσουν τις 200.000.
Στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις κατατάσσονται όσες ισχύουν για διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών και στοχεύουν στη μείωση της τοκοχρεολυτικής δόσης ή/και της δανειακής επιβάρυνσης, λαμβάνοντας υπόψη συντηρητικές παραδοχές για τη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη μέχρι τη λήξη του προγράμματος αποπληρωμής. Οι ρυθμίσεις αυτής της κατηγορίας μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση του επιτοκίου, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, διαχωρισμό οφειλής σε τμήμα του δανείου το οποίο ο δανειολήπτης εκτιμάται ότι μπορεί να αποπληρώνει και σε τμήμα το οποίο τακτοποιείται μεταγενέστερα, μερική διαγραφή οφειλής, λειτουργική αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης κ.λπ.
Ως λύση οριστικής διευθέτησης ορίζεται οποιαδήποτε μεταβολή του είδους της συμβατικής σχέσης μεταξύ πιστωτικού ιδρύματος και δανειολήπτη ή ο τερματισμός αυτής, με στόχο την οριστική τακτοποίηση της απαίτησης έναντι του δανειολήπτη, όπως π.χ. η διαγραφή οφειλής, η ρευστοποίηση με πλειστηριασμό, η εξωδικαστική διευθέτηση κά.
koolnews
Αφήστε μια απάντηση