
Τα φαινόμενα που οδήγησαν τη Θεσσαλονίκη στο σημείο να “φλέγεται” από κρούσματα – Έντονη ανησυχία για τον δείκτη θετικότητας και τη ραγδαία αύξηση στα λύματα.

Πολύ δύσκολες είναι οι μέρες που διανύει η Θεσσαλονίκη, η οποία φαίνεται πως είναι στη δίνη του κορονοϊού με χιλιάδες ενεργά κρούσματα.
Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 652 νέα κρούσματα στη συμπρωτεύουσα, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι βάσει έρευνας του ΑΠΘ, αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας στην πόλη αγγίζει το 32%.
Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι από τρεις στους 10 που ελέγχονται είναι θετικοί στον κορονοϊό. Πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό, με δεδομένο ότι είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό θετικότητας της χώρας, το οποίο με τη σειρά του είναι επίσης υψηλό, και κυμαίνεται στο 14%.
Ενδεικτικό, δε, είναι το γεγονός πως από τις 311 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό που έγιναν χθες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 120 έγιναν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή το 38% των χθεσινών εισαγωγών που είχαν σχέση με τον φονικό ιό, έγιναν σε νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.
Εκτός της Θεσσαλονίκης, αυξημένη είναι η διασπορά του ιού και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στη Δράμα (52), τον Έβρο (45), την Καβάλα (44), την Καρδίτσα (49), τη Λάρισα (164) και τη Μαγνησία (53).
Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Εντονη ανησυχία από τη ραγδαία αύξηση στα λύματα

Η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
“Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
“Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθούμε το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στη καλύτερη φροντίδα εκείνων που νοσούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε πως θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στις ζωές μας. Είναι ευθύνη προσωπική καθενός μας και υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί”, επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Ερωτηθείς για την προοπτική επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, απάντησε: “Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων”.
“Εταιρείες ελέγχουν το προσωπικό για ασυμπτωματικούς στέλνοντας στο ΑΠΘ δείγματα από λύματα”
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα του ΑΠΘ ανίχνευσε ιικό φορτίο στα λύματα εμπορικών εταιρειών με εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

“Η ομάδα του ΑΠΘ παρακολουθεί τα λύματα αυτών των εταιρειών εδώ και αρκετές εβδομάδες. Είναι σημαντικό ότι σε μια περίπτωση ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα λύματα εταιρείας, στην οποία δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα και μετά την ανίχνευση στα λύματα εντοπίστηκε ασυμπτωματικός εργαζόμενος”, δήλωσε ο κ. Καραπάντσιος.
Η μεθοδολογία που εφαρμόζει η ομάδα του ΑΠΘ έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια τον αριθμό γονιδιωματικών αντιγράφων του SARS-CoV-2 ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις στα δείγματα λύματος της πόλης.
“Αυτό επιτυγχάνεται ελέγχοντας το ίδιο δείγμα με πολλές επαναλήψεις και αξιολογώντας με αναλυτικές διαδικασίες την απόδοση σε κάθε στάδιο του εργαστηριακού ελέγχου, όπως π.χ. κατά τη συμπύκνωση του δείγματος, την απομόνωση του γενετικού υλικού του ιού αλλά και την εξασφάλιση της απομάκρυνσης των χημικών ουσιών που δυστυχώς εντοπίζονται στα λύματα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην απόδοση του μοριακού τεστ που εφαρμόζεται”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.
Πώς ξέφυγε ο έλεγχος στη Θεσσαλονίκη

Πώς, όμως, φτάσαμε σε αυτό το σημείο και η Θεσσαλονίκη φλέγεται από κρούσματα κορονοϊού; Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε σήμερα πως “δεν προσέξαμε. Είναι ο λόγος που έγινε πρώτα εκεί το lockdown και πρέπει να αναλογιστούμε τη συμπεριφορά μας τις τελευταίες μέρες”.
Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της Θεσσαλονίκης αντανακλά και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, όπου πολλές περιφέρειες είναι στο “κόκκινο”. Κάτι που ήταν αναμενόμενο αφού από το καλοκαίρι ήδη πολλά περιστατικά είχαν εξελιχθεί σε υγειονομικές βόμβες. Θυμίζουμε ότι αρκετοί γάμοι στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσαν σάλο με την απροσεξία των παρευρισκομένων.
Κανείς δεν ξεχνά τη διασπορά στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν παρατηρηθεί και φαινόμενα ανευθυνότητας, με πολλούς κατοίκους να φεύγουν μετά τις 12 τη νύχτα, όταν έκλειναν τα μαγαζιά εστίασης στην πόλη, για να συνεχίσουν τη διασκέδασή του σε κοντινές πόλεις. Με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό, φαινόμενο στο οποίο είχε αναφερθεί και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση που συμμετείχε.
Μάλιστα, την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το αποχαιρετιστήριο πάρτι που διοργανώθηκε στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης λίγο πριν το lockdown που επιβλήθηκε στην πόλη και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, στο τέλος του Οκτωβρίου.
Εκτός αυτού, ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου δεν έγινε όπως θα έπρεπε, με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται ασφυκτικά στην εκκλησία και τους ιερείς να μη φορούν μάσκα. Ένας από τους Μητροπολίτες που συμμετείχαν στη θεία λειτουργία και στη συνέχεια στη δοξολογία που τελέσθηκε στον Άγιο Δημήτριο, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, βρέθηκε θετικός στον κορονοιό.
Ο λόγος για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αδραμερίου Θεόκλητο ο οποίος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσίασε, στις 30 Οκτωβρίου, συμπτώματα και στο τεστ COVID-19 στο οποίο υποβλήθηκε, διαγνώσθηκε θετικός.
Ωστόσο, και στον αθλητισμό τα κρούσματα είναι πολλά, με την ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη να παρουσιάζει δεκάδες κρούσματα.
thetoc
Αφήστε μια απάντηση