
Η Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζει πολύ καλή εικόνα με χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων και χαμηλό δείκτη θετικότητας.
Αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κάτι που φαίνεται τόσο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού όσο και στα λύματα.
Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες, ειδικά εν όψει του ανοίγματος των σχολείων από αύριο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.
Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου πρόσφατα έκανε λόγο για αξιοσημείωτη σταθερή αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, κυρίως στην Δυτική, Ανατολική Αττική και Κεντρικό Τομέα Αθηνών.
Οι περιοχές της Aθήνας που εμφανίζουν το πιο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι οι εξής: Βύρωνας , Δάφνη, Γαλάτσι, Υμηττός, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαιριανή, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα.
Τα κρούσματα κορονοϊού των εορτών έχουν αρχίσει να φαίνονται στον πληθυσμό και ανησυχεί ιδιαίτερα η μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά 2 έτη.
Κυρίως όμως ανησυχεί η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα 25 με 35 ετών, που οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα κατά την διάρκεια των εορτών.
Τάσεις σταθεροποίησης σε διασωληνώσεις, θανάτους
Από την παρακολούθηση των σκληρών δεικτών (νέες εισαγωγές, αριθμός διασωληνωμένων ασθενών και νοσηλευόμενων) παρατηρείται μια μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση. Ανησυχεί όμως ιδιαίτερα η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική, που υπολογίζεται στο 20 με 25% από τις 25 Δεκεμβρίου έως σήμερα.
Όπως επισημαίνει η κα Παπαευαγγέλου, με τα συνολικά δεδομένα παρατηρείται μια σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, η Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζει πολύ καλή εικόνα με χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων και χαμηλό δείκτη θετικότητας. Η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου που είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι το μεγάλο στοίχημα, υπογράμμισε η καθηγήτρια.
Τα παραπάνω είπε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε, από την παρακολούθηση των σκληρών δεκτών-νέες εισαγωγές, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλευόμενων, παρατηρείται μια μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση. Ανησυχεί όμως ιδιαίτερα η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική, που υπολογίζεται στο 20 με 25% από τις 25 Δεκεμβρίου έως σήμερα. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής και “δυστυχώς προβλέπεται μια περαιτέρω αύξηση που συνήθως έπεται 7 με 10 μέρες μετά την αύξηση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες covid”.
Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση από χώρες της Δ.Ευρώπης
Η πανδημία του κορονοϊού σαρώνει εδώ και έναν χρόνο την υφήλιο, καταγράφοντας συνολικά 90.176.569 κρούσματα και 1.936.617 θανάτους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται στην 65η θέση, βάσει των συνολικών κρουσμάτων της από την αρχή της πανδημίας. Στην πρώτη θέση παραμένουν οι ΗΠΑ και ακολουθεί η Ινδία.
Στην Ευρώπη η Ελλάδα κατέχει την 23η θέση, μία μόλις θέση κάτω από τη Γερμανία, βάσει των θανάτων που έχουν καταγραφεί ανά 1 εκατομμύριο ανθρώπων. Παγκοσμίως κατέχει την 45η θέση. Τη πρωτιά έχει το Βέλγιο και ακολουθούν η Σλοβενία, η Ιταλία και η Βόρεια Μακεδονία.
Αφήστε μια απάντηση