
Τον λατρεύουν οι πάντες. Μικροί και μεγάλοι, αστοί και αγρότες, σοβαροί και χαβαλέδες, κουλτουριάρηδες και εμπορικοί. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ο Κώστας Βουτσάς είναι ο πιο cool Έλληνας ηθοποιός. Θυμάμαι σε ένα άρθρο είχε πει: «Υπάρχουν τρεις ηλικίες: ο νέος, ο μεσήλικας και ο “μια χαρά είσαι”. Εγώ είμαι στο τελευταίο».
Και η δυσάρεστη είδηση: 2.24 ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου 2020 ο Κώστας Βουτσάς έφυγε απο την ζωή. Το επίσημο ανακοινωθέν του νοσοκομείου «Αττικόν», όπου νοσηλευόταν από τις 7 Φεβρουαρίου με λοίμωξη του αναπνευστικού και σημαντική καρδιακή και αναπνευστική δυσλειτουργία, αναφέρεται πως την 24η Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε σημαντική επιδείνωση της υγείας του, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια.
Ο Κώστας Βουτσάς (αληθινό όνομα Κώστας Σαββόπουλος), γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη από προσφυγική οικογένεια. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου απ’ όπου αποφοίτησε το 1953. Παντρεύτηκε 4 φορές. Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού και χορεύτριας Έρρικας Μπρόγιερ, από την οποία απέκτησε μια κόρη, την Σάντρα. Έχει δύο άλλες κόρες από τον δεύτερό του γάμο- με την Θεανώ Παπασπύρου. Την Νικολέτα και την Θεοδώρα Βουτσά, που ακολούθησε τα δικά του βήματα στο χώρο της ηθοποιίας. Ο θετός γιος του (της τρίτης γυναίκας του Εύης Καραγιάννη), ο Άνθιμος Ανανιάδης είναι και αυτός ηθοποιός. Στον 4ο γάμο του με την κατά 47 χρόνια νεότερη του, Αλίκη Κατσαβού, στα 84 του απέκτησε επιτέλους και ένα δικό του γιο, τον Φοίβο.
Όλη η ιστορία του απο την αρχή
Ο πατέρας του ήταν εργοδηγός. Πήγαν στη Θεσσαλονίκη πριν τον πόλεμο και έμειναν εκεί. Δεν νιώθει τόσο Αθηναίος, όσο Θεσσαλονικιός. Έμειναν εκεί μέχρι το 1953 και ως γνωστό όλοι εκεί ήταν κομπλεξικοί απέναντι στην Αθήνα. Έλεγαν ότι ήταν πολύ καλύτεροι από τους Αθηναίους, γιατί είχαν το κόμπλεξ της συμπρωτεύουσας, ενώ ο ίδιος λέει: «Πουθενά στον κόσμο δεν έχω ακούσει να υπάρχει συμπρωτεύουσα».
Στην Αθήνα ανέκαθεν μένει στο Κολωνάκι γιατί τον βολεύει αφάνταστα. Δεν θέλει να το αφήσει με τίποτα γιατί όλα είναι μεσ’ τα πόδια του. Λατρεύει τους νέους, μπορεί άνετα να συνομιλεί μαζί τους και τους συμμερίζεται. Όταν γίνονταν οι φασαρίες στην Αθήνα και τα έριξαν στην νεολαία, ο Βουτσάς ήταν ίσως ο μόνος από τους γνωστούς που βγήκε και είπε ότι τις φασαρίες τις έκαναν προβοκάτορες και άνθρωποι της εξουσίας. Τα νέα παιδιά δεν έφταιγαν σε τίποτα.
Για όσους τα βάζουν με τους μετανάστες επίσης, ο Βουτσάς γίνεται έξαλλος. Ήταν, είναι και θα είναι με το μέρος των μεταναστών. Γιατί και εμείς, οι Έλληνες, είμαστε λαός μεταναστών. Κάποτε, στο γαλλικό λεξικό, το «Greek» σήμαινε κλέφτης και αυτό το άλλαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με την πολιτική δεν έχει ασχοληθεί και ούτε θέλει. Έχει δηλώσει ανοικτά ότι πάντα ψηφίζει ΚΚΕ εξαιτίας του πατέρα του που ήταν κομμουνιστής και ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ. Εκείνος δεν δηλώνει κομμουνιστής γιατί όπως λέει, «θέλει κότσια για να είσαι».
“Αν δεν σε αναγνωρίσουν οι συνάδελφοι σου, δεν είσαι τίποτα”
Όταν μιλήσεις μαζί του, για την καριέρα του και για το πόσο μεγάλος σταρ είναι, σε κοιτάει με τα υπέροχα γαλανά του μάτια και γελάει. Δεν τα πιστεύει αυτά. Μπήκε στο χώρο των ηθοποιών πολύ δειλά και πήρε τα πάνω του μόνο όταν κατάλαβε ότι τον ήθελαν. Το σταριλίκι το θεωρεί ανούσιο- μέχρι και γελοίο- και πιστεύει ότι το κοινό καθιερώνει τον ηθοποιό και το «σινάφι» τον αναγνωρίζει: «Αν δεν σε αναγνωρίσουν οι συνάδελφοι, δεν είσαι τίποτα».
Έχω συνεργαστεί μαζί του στο θέατρο, που μια περίοδο του έκανα το γραφείο τύπου και θεωρώ τιμή μου που συνεργαστήκαμε και που άκουγε με προσοχή αυτά που του έλεγα. Εγώ ένα πιτσιρίκι, νέο στο χώρο, και εκείνος καθιερωμένος μεγάλος πρωταγωνιστής. Το σπίτι του ήταν γεμάτο με βιβλία και έργα τέχνης. Μανιώδης συλλέκτης. Πολύ θα ήθελα να δω μια αίθουσα στην Εθνική πινακοθήκη που απ’ έξω να γράφει «Συλλογή Κώστα Βουτσά».
Κινηματογράφος και θέατρο
Στην πρώτη του ταινία, «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», ήταν κομπάρσος αλλά δεν τον ένοιαζε γιατί τότε για να θεωρηθείς ηθοποιός έπρεπε να παίξεις στο θέατρο. Αν δεν ανέβαινες στο σανίδι, δεν ήσουν ηθοποιός. «Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Μόνο με αυτό καταξιώνεσαι. Αν δεν παίξεις εκεί, δεν είσαι ηθοποιός», λέει ο ίδιος. Εκείνη την εποχή, που δεν ήταν τίποτα, άρχισε να βγαίνει με την Σπεράντζα Βρανά, που ήταν μια καθιερωμένη αρτίστα. Μέγας έρως, αλλά τον έδιωξε γιατί ανακάλυψε ότι παράλληλα είχε και άλλους κρυφούς δεσμούς: «Μέσα στο θέατρο, δεν μένει τίποτα κρυφό, είναι απίστευτα κουτσομπόληδες».
Ο κόσμος τον είχε ταυτίσει με την Μάρθα Καραγιάννη που ταίριαζαν πολύ ως κινηματογραφικό ζευγάρι, αλλά ποτέ δεν υπήρχε κάτι ερωτικό μεταξύ τους. Εξακολουθούν να είναι πολύ φίλοι ακόμα και σήμερα. Οι γυναίκες γενικά είναι η αδυναμία του και εκείνες όμως δεν τον άφηναν σε ησυχία. Θυμάμαι μια φορά που η Αλίκη μου είχε εξομολογηθεί, ότι μια περίοδο που ήταν μόνη της τον γούσταρε, και του το είπε, και τον κυνήγησε, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα.
Όταν προσπάθησαν να του απονείμουν το τίτλο του μεγαλύτερου γυναικά στο Ελληνικό θέατρο, ο Βουτσάς ήταν αφοπλιστικός: «Ο μεγαλύτερος γυναικάς απ’ όλους ήταν ο Αλεξανδράκης. Δεν του γλίτωνε γυναίκα.». Όσο για την σύγχρονη κατάσταση, με τους γνωστούς, τους επώνυμους, τα περιοδικά και όλο αυτό το πανηγύρι του Life Style ο Κώστας Βουτσάς γελάει με νόημα. Έχει πει στα ίσια, ότι καμιά φορά κοιτάει τα περιοδικά που γράφουν για κάποιους «γνωστούς», αλλά… «Ούτε ξέρεις ποιοι είναι αυτοί. Τα διαβάζουν, φαίνεται, μόνοι τους και περηφανεύονται».
Έχει παίξει σε άπειρες ταινίες, θεατρικά και τηλεοπτικά. Έχει παίξει με όλους και με όλες. Έχει παίξει παντού. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Έκανα επιλογή.
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Ζωή Λάσκαρη
Με το κινηματογραφικό του ταίρι, την Μάρθα Καραγιάννη
Όποτε έπαιζαν με την Ρένα Βλαχοπούλου τα γέλια ήταν ασυγκράτητα. Στην «Χαρτοπαίχτρα» έκανε τον γιο της, και δεξιά η θεϊκή ατάκα «Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;»
Με τον Σταμάτη Κραουνάκη ΑΧΑΡΝΗΣ στο ΚΘΒΕ
Έρωτας μεγάλος με την Σπεράντζα Βρανά.
Φσσσστ Μπόϊνγκ!!! Το θυμάστε;
Με έναν άλλο μεγάλο κωμικό. Τον Διονύση Παπαγιανόπουλο
Με τον Βασίλη Αυλωνίτη και τον Νίκο Ρίζο, και δεξιά με την Χλόη Λιάσκου.
Με την Ζωζώ Σαπουντζάκη, και τον Κώστα Χατζηχρήστο
Με την Αλίκη Κατσαβού και τον γιο του Φοίβο, που τον απέκτησε στα 84 του.
Αφήστε μια απάντηση