
Την ίδια στιγμή, πληροφορούμαι ότι στελέχη του υπουργείου σχεδιάζουν την περικοπή πέντε ωρών την εβδομάδα από το πρόγραμμα κάθε τάξης του Δημοτικού.
Ετσι, μετά τον σχεδιασμό για την κατάργηση του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ) που διαρκεί από τις 2 έως τις 4 μ.μ., οι μαθητές θα αποχωρούν την 1.15 μ.μ.
Πώς θα επιτευχθεί αυτή η μείωση κατά πέντε ώρες την εβδομάδα του προγράμματος των Δημοτικών; Εξετάζεται να αφαιρεθούν τα Αγγλικά και η Πληροφορική από Α΄ και Β΄ τάξη και η Θεατρική Αγωγή από όλες τις τάξεις. Παράλληλα, θα περιοριστούν η Ευέλικτη Ζώνη και η Μελέτη Περιβάλλοντος, όπως και ώρες Φυσικής Αγωγής και Αγγλικών. Από το «μαχαίρι» δεν θα γλιτώσουν τα Γαλλικά και τα Γερμανικά. Στην ομάδα που μελετά τις αλλαγές, εκτός από στελέχη του υπουργείου, μετέχουν συνδικαλιστές, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καταγγείλει το ΕΑΕΠ ως «σχολείο της “αγοράς” και της Ε.Ε.».
Μπροστά σε αυτά τα σχέδια, ρητορικό καθίσταται το ερώτημα τι αξία έχουν ο εθνικός διάλογος και οι διακηρύξεις περί διαχείρισης του προσωπικού με βάση την έκθεση που οργανώνεται από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ και θα παρουσιαστεί το 2017.
Ο κ. Φίλης προνοεί από τώρα ώστε να περιορίσει τις ελλείψεις εκπαιδευτικών τον προσεχή Σεπτέμβριο, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Και το κάνει για δύο λόγους: Εχει υποστεί τον Σεπτέμβριο του 2015 την προχειρότητα των Μπαλτά – Κουράκη και γνωρίζει ότι και ο ίδιος εξήντλησε φέτος μεγάλο μερίδιο από τις πιστώσεις που έχουν διατεθεί από το ΕΣΠΑ έως το 2020 για προσλήψεις αναπληρωτών. Για παράδειγμα, για την Ειδική Αγωγή δόθηκαν από το ΕΣΠΑ συνολικά 5.000 θέσεις έως το 2020 και μόνο φέτος αξιοποιήθηκαν 3.900. Οι εκπαιδευτικοί το γνωρίζουν. Θα το μάθουν και οι γονείς τον Σεπτέμβριο.
Αφήστε μια απάντηση