
Αρνητική με το καλημέρα ήταν η απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ) στον Αλέξη Τσίπρα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση.
Αρνητική με το καλημέρα ήταν η απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ) στον Αλέξη Τσίπρα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να θέτει στη συζήτηση και το θέμα των εργασιακών.
«Όταν ο λαός στενάζει στα γκισέ τις εφορίας, τα προβλήματα είναι μεγάλα, για αυτά θα έπρεπε να συζητάμε και δευτερευόντως για εκλογικούς νόμους και τα υπόλοιπα», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ στον πρωθυπουργό στη συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες εντός του Μεγάρου Μαξίμου.
«Και για αυτά θα συζητήσουμε, ότι θέλεις θα συζητήσουμε», ήταν η απάντηση του Αλ. Τσίπρα. «Υπάρχει μια συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια για το εκλογικό σύστημα και το Σύνταγμα. Απαιτείται διάλογος χωρίς αιφνιδιασμούς και συναινέσεις όπου μπορούν να υπάρξουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν υπάρχει βάση για συναίνεση, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται τέτοιο φως στον ορίζοντα», ήταν η απάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ.
«Θα το προσπαθήσουμε και θα δούμε», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι ο γγ του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του μπόνους για το πρώτο κόμμα και του πλαφόν εισόδου και υπέρ της ψήφου στα 17.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ απαντά ότι οι θέσεις του υπέρ της απλής αναλογικής είναι γνωστές αλλά προέχει να καταθέσει τη θέση του ο κ. Τσίπρας ώστε να υπάρχει μια βάση συζήτησης.
Τι συζήτησαν Τσίπρας-Κουτσούμπας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε στον κ. Τσίπρα ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για το ΚΚΕ η κατάργηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, δηλαδή το περίφημο 3%. Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΚΚΕ, στις τελευταίες εκλογές το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής αντιστοιχούσε στο 19% και για αυτόν τον λόγο, πέρα από το μπόνους ζητούν κατάργηση 3%.
Στη συζήτησή τους οι δύο άνδρες δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες αναφορικά με θέματα όπως το σπάσιμο των περιφερειών ή η ψήφος των ομογενών, με τον ΓΓ του ΚΚΕ να ζητά από τον πρωθυπουργό να του φέρει συγκεκριμένη πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μάλιστα και ένας χαρακτηριστικός διάλογος ανάμεσα στους δύο αρχηγούς. Ο κ. Κουτσούμπας φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι φαίνεται πως ανοίγει θέμα με τα εργασιακά και τον ρώτησε τι σκοπεύει να κάνει για αυτό.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε πως δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις για να λάβει την απάντηση από τον ΓΓ του ΚΚΕ ότι έτσι έλεγε και για άλλα πράγματα αλλά τελικώς κατέληξε να τα εφαρμόσει όλα.

Τι είπε ο Κουτσούμπας βγαίνοντας από το Μαξίμου
«Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη -βάλετε εσείς όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς- χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και βέβαια χωρίς άλλα ζητήματα, τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση» δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε συμφωνία σ’ αυτά τα ζητήματα, ξέρετε τη θέση του ΚΚΕ. Ο κ. πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει -μου έδωσε την εντύπωση- καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.
Δείτε το πλήρες κείμενο της δήλωσης:
«Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη -βάλετε εσείς όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς- χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και βέβαια χωρίς άλλα ζητήματα, τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση.
Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε συμφωνία σ’ αυτά τα ζητήματα, ξέρετε τη θέση του ΚΚΕ. Ο κ. πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει -μου έδωσε την εντύπωση- καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα.
Αντίστοιχα αυτό ισχύει και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ποιες διατάξεις δηλαδή θα τεθούν υπό συζήτηση, διαβούλευση, για αναθεώρηση κλπ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε σε εμένα προσωπικά ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Άρα μένει να δούμε, να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών, να διαμορφώσει άποψη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, για να τη θέσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, εάν τη θέσει το επόμενο διάστημα.
Ταυτόχρονα αυτό που έθεσα ως ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή τον ελληνικό λαό, τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, τα απασχολούν πάρα πολλά προβλήματα. Ο κόσμος στενάζει στους πάγκους της εφορίας, φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ, μια σειρά χαράτσια πληρώνει και βέβαια με ένα εισόδημα, με συντάξεις, που έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ αναμένονται και νέα προαπαιτούμενα για την επόμενη αξιολόγηση, από φθινόπωρο. Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση, που θα δυσκολεύει την ίδια την πάλη των εργαζομένων και βεβαίως έχει ανοίξει το θέμα των ομαδικών απολύσεων κλπ. Και αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε στον πρωθυπουργό, γιατί τα θεωρούμε μείζονα ζητήματα και σε σχέση με τον οποιοδήποτε εκλογικό νόμο και σε σχέση με την οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση ή τις σκέψεις που έχει αυτή τη στιγμή, ως προτάσεις, που δεν τις έχει καταλήξει ακόμα».
Ως ΚΚΕ θα στηρίζατε μία πρόταση εκλογικού νόμου, που να είχε το όριο εισόδου για πολύ συγκεκριμένους λόγους, έστω και μικρότερο στο 2,5% ας πούμε, για λόγους όπως είναι η Θράκη;
«Όχι ήταν καθαρή η τοποθέτησή μας, δεν μου ειπώθηκε τέτοιο ζήτημα, ότι υπάρχει κάποιος τέτοιος εθνικός ή άλλος λόγος. Μπορεί ο κ. πρωθυπουργός να εξηγήσει τη θέση του επ’ αυτού του ζητήματος. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα σοβαρό, που να στέκει αποφασιστικά, για το ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το πλαφόν του 3%. Αν σκεφτούμε δηλαδή είναι θέμα δημοκρατικής τάξης, είναι θέμα εθνικό όπως λέτε, για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια, το 19,2%, δηλαδή 20% του ελληνικού λαού που ψήφισε άλλα κόμματα να μην εκφράζεται στο κοινοβούλιο ή το τελευταίο 6-7% πόσο ήταν στις προηγούμενες εκλογές. Πρέπει και τα μικρά κόμματα, εφόσον τα επιλέγει ο λαός, να εκφράζονται στο κοινοβούλιο. Αυτή είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ και δεν αλλάζει σε τίποτα».
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό ή από τη βουλή;
«Δεν υπάρχει και γι’ αυτό συγκεκριμένη πρόταση».
Παραπάνω αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
«Έτσι αλλάζει το πολιτειακό σύστημα, το ζήτημα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μην οδηγήσει σε δυαρχία, σε μια σειρά άλλα ζητήματα, που αν θέλετε είναι το λιγότερο αυτό, το κύριο ζήτημα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο θεσμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, παίζει το ρόλο της επικύρωσης αντιλαϊκών – αντεργατικών αποφάσεων, που παίρνει η βουλή, που παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Κι αυτό είναι που πρέπει πραγματικά να αλλάξει, αλλά αυτό είναι θέμα συσχετισμού, αφορά το ίδιο το εργατικό – λαϊκό κίνημα, τον ίδιο το λαό».
Αφήστε μια απάντηση