
Mea culpa αναφώνησε ο κ. Α. Φαρρής με υπόδειξη του κ. Ν. Τζιβελέκα.
Αρθρο απο το 7ο φύλλο.
Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τζιβελέκας “υποχρέωσε” τον Πρόεδρο του ΔΣ του Δήμου Μακρακώμης να δηλώσει «mea culpa».
Σε περίπτωση που κάποιοι από το ΔΣ του Δήμου Μακρακώμης δεν γνωρίζουν ( ή δεν γνώριζαν) τι σημαίνει mea culpa «το σπίρτο» ενημερώνει ότι:
Η φράση mea culpa (και όχι nea culpa όπως πολλοί από το ΔΣ του Δήμου Μακρακώμης ακούστηκαν να λένε εκτός αιθούσης), ή με περισσότερη έμφαση mea maxima culpa είναι λατινική και αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα ως ομολογία: “λάθος μου”, ή “δικό μου λάθος”, και εμφατικά “λάθος μου μεγάλο”. Η ρήση ανάγεται στο 16ο αιώνα, προέρχεται από προσευχή ομολογίας αμαρτιών ενώπιον Θεού και ανθρώπων και μάλιστα λέγεται τρείς φορές συνεχόμενα: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.
Χρησιμοποιείται κυρίως σε αυτοκριτική που κάνει κάποιο άτομο σε αναγνώριση λάθους του και που με παρρησία έχει το σθένος να ομολογήσει δημόσια.
Στην νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία η φράση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου (όταν αποκήρυξε το Νταβός ) και από τον Κώστα Καραμανλή (17/12/2008 για το Βατοπέδι).
Από τότε η χρήση της φράσης αυτής γίνεται κατ΄ επανάληψη δημοσιογραφικά ως χαρακτηρισμό και μόνο της όποιας αναγνώρισης κυρίως πολιτικού λάθους ή σε δημόσια έκφραση συγνώμης, ανεξάρτητα αν δεν ειπώθηκε επίσημα όπως π.χ. η συγνώμη του προέδρου των ΗΠΑ για τις υπηρεσίες ασφαλείας τον Ιανουάριο του 2010, η δημόσια συγνώμη του Πάπα για θέματα παιδεραστίας κ.ά.
Σχόλιο από «το σπίρτο»
Η περίπτωση του Προέδρου του ΔΣ του Δήμου Μακρακώμης που με άνεση αναφώνησε ενώπιον των μελών του ΔΣ «mea culpa» κατόπιν υποδείξεως του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ν. Τζιβελέκα δεν έχει προηγούμενο. Άλλο να αναγνωρίζεις το λάθος σου και άλλο να σου λένε πες…«mea culpa” και εσύ με άνεση να το επαναλαμβάνεις.
Να επισημανθεί ότι η αναφώνηση του προέδρου του ΔΣ του Δήμου Μακρακώμης, δεν ανάγεται στον 16ο αιώνα, αλλά στο σήμερα…
Αφήστε μια απάντηση