
Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1.900 χρόνων από την άνοδο του Αδριανού στο θρόνο με μια λιτή αλλά εντυπωσιακή παρουσίαση ενός πορτραίτου του και ενός βίντεο το οποίο αναδεικνύει την τεράστια προσφορά του Ρωμαίου αυτοκράτορα στην Αθήνα του 2ου αιώνα μ.Χ.
Ο Αδριανός εστέφθη αυτοκράτορας της Ρώμης το 117 σε ηλικία 41 ετών. Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά φέτος την επέτειο των 1.900 χρόνων από την άνοδο στο θρόνο του φιλαθήναιου αυτοκράτορα και από 15 Ιανουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου θα παρουσιάζει στο ισόγειο του Μουσείου ένα έξοχο πορτραίτο του που είχε βρεθεί το 1933 στη λεωφόρο Συγγρού. Στον ίδιο χώρο θα προβάλλεται επίσης ένα ενδιαφέρον βίντεο, παραγωγής του Μουσείου, βασισμένο σε ιδέα και σε κείμενα του καθηγητή Αρχαιολογίας και Προέδρου του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, στο οποίο αναδεικνύεται το τεράστιο οικοδομικό πρόγραμμα του Αδριανού για την Αθήνα του 2ου αιώνα μ.Χ.
Ο Αδριανός υπήρξε θαυμαστής και ευεργέτης της Αθήνας. Το τεράστιο έργο του ανανέωσε τον αστικό ιστό της και σηματοδότησε την αναγέννηση των ελληνικών Γραμμάτων και Επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πάνω στον αρχαίο δρόμο από την Ακρόπολη στο Ολυμπιείο υψώθηκε μια διώροφη πύλη που έδειχνε το όριο ανάμεσα στην παλιά Αθήνα (την πόλη του Θησέα) και στη νέα πόλη (την πόλη του Αδριανού). Η αθηναϊκή Νεάπολη απλώνεται κάτω από το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο. Έως τώρα οι ανασκαφές έχουν εντόπισαν πολυτελείς επαύλεις, λουτρά και ένα γυμνάσιο.
Το πορτραίτο του αυτοκράτορα Αδριανού (130-140μ.Χ) βρέθηκε στη λεωφόρο Συγγρού το 1933 και φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο Αδριανός είναι ο πρώτος αυτοκράτορας που απεικονίζεται με γενειάδα φιλοσόφου. Το βλέμμα του αποστρέφεται τα επίγεια και ατενίζει προς τον ουρανό. Το στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς φέρει έμβλημα τον αετό του Διός. Αυτός ο «πολιτικός στέφανος» χαρακτηρίζει τον αυτοκράτορα ως σωτήρα των πολιτών.
Αυτοκράτωρ Αδριανός, ο ευεργέτης της Αθήνας
Η Πύλη του Αδριανού ήταν το όριο ανάμεσα στην παλιά και τη νέα Αθήνα. Το 131/2 μ.Χ. σε μια λαμπρή τελετή ο Αδριανός εγκαινίασε στο πανάρχαιο τέμενος του Ολυμπίου Διός, το ναό του θεού που είχε αρχίσει να χτίζεται τον 6ο αιώνα π.Χ., αλλά ολοκληρώθηκε μόνο με την παροχή τεραστίων πιστώσεων από τον αυτοκράτορα.Info
Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2ου αιώνα μ.Χ. /Ελεύθερη πρόσβαση, Ώρες λειτουργίας του Μουσείου / Διάρκεια: 15.1.2017 – 31.3.2017 / Παραγωγή βίντεο: Μουσείο Ακρόπολης/ Ιδέα και κείμενα: Δημήτρης Παντερμαλής/ Εικόνα και επεξεργασία: Κώστας Αρβανιτάκης
Ο Αδριανός αντιμετώπισε το θέμα της υδροδότησης της νέας Αθήνας κατασκευάζοντας ένα υδραγωγείο μήκους 18 χιλιομέτρων, που μετέφερε τα άφθονα νερά από τις πηγές της Πάρνηθας στο Λυκαβηττό. Εκεί χτίστηκε δεξαμενή 500 κυβικών μέτρων, η οποία επενδύθηκε με πρόσοψη από 4 ιωνικούς κίονες. Η αναμνηστική επιγραφή που χαράχτηκε στο επιστύλιο βρίσκεται σήμερα στον Εθνικό Κήπο.
Αφήστε μια απάντηση