
Την συλλογή κιτς αντικειμένων που φιλοξενεί στο κτήμα του στο Γιαννακοχώρι της εύφορης Ημαθίας και κάνει το κίτς…cult αποκαλύπτει ο Γιάννης Μπουτάρης.
υμβαδίζει η αισθητική με το κίτς;
Η απάντηση θα ήταν προφανής αν την έδινε κάποπιος άλλος και όχι ο Γιάννης Μπουτάρης.
Αντισυμβατικός;
Από την κορυφή ως τα νύχια.

Αποκαλύπτει τώρα και μια άλλη πλευρά του.
Την συλλογή διάφορων αντικειμένων που φιλοξενεί στο κτήμα του στο Γιαννακοχώρι της εύφορης Ημαθίας όπου φτιάχνει τα κρασιά του.
Και μετατρέπει το κίτς…σε cult!

Είναι οι κόκκινες κάλτσες κιτς;
Η αποκάλυψη του έρχεται μέσα από μια συνέντευξη – πορτρέτο στο ΑΠΕ όπου μιλάει για την συλλογή του και τις …κόκκινες κάλτσες του.
“Δεν ξέρω πώς το εκλαμβάνουν οι ‘άλλοι’ ή αν τα κατάφερα να μιλήσω με τους μικροαστούς… Όλη μου η ζωή διέπεται από μια αισθητική. Το αμπέλι, το κρασί το δημιούργησε αυτό… Σου δίνει μια αίσθηση τελειότητας η διαδικασία οινοποίησης. Αυτό το σταφύλι που έλαμπε στον ήλιο πριν λίγες μέρες, γίνεται πολτός, βγάζει διοξείδιο, το …ακούς να ζει μέσα στο βαρέλι και… -δε μπορείς αλλιώς- μιλάς σιγά μη και το ξυπνήσεις. Με καταλαβαίνεις; Αυτό που εγώ θεωρώ άσχημο, για κάποιον άλλο είναι όμορφο! Μ’αυτή τη λογική είναι που αποδέχομαι τους μουσουλμάνους, υποστηρίζω το gay pride, φορώ κόκκινες κάλτσες… Είναι άσχημες οι κόκκινες κάλτσες;»
Ολα αυτά τα δήλωσε απόλυτα απενοχοποιημένος το απόγευμα Κυριακής, καθισμένος στο τσιμεντένιο πεζούλι του Μεγάρου Μουσικής, σε ένα διάλειμμα της 24ωρης παράσταση του Φλαμανδού Γιαν Φαμπρ, που παρακολούθησε μαζί με εκατοντάδες, νέους κυρίως, θεατρόφιλους.



Πότε άρχισε το μάζεμα των αντικειμένων
« Ήταν εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν άρχισα τις εξαγωγές με τα κρασιά, ταξίδευα συνεχώς, περνούσα μεγάλο μέρος του χρόνου μου στα αεροδρόμια. Χάζευα στα duty free και στα καταστήματα με τα ενθύμια. Το σύνολο σχεδόν των αντικειμένων ήταν ιδιαίτερα κακόγουστα –ακόμα και τα δήθεν αρχαία αντικείμενα είναι προχειροφτιαγμένα (δεν είναι ακριβή αντίγραφα). Να σκεφτείς υπάρχουν μπάλες (ξέρεις αυτές που…χιονίζει, όταν τις κουνάς) με ένα λευκό σπιτάκι με μπλε παράθυρα μέσα, χιόνι, και στη βάση γράφουν … “Ι love Mykonos”. Μα , χιονίζει στη Μύκονο;” αναρωτιέται ο δήμαρχος.

Τσαρούχια -αναπτήρες, φτερά, παγώνια και παπάδες που παίζουν τάβλι
Κι είναι τα πάντα, όλα. Μπουκάλια από την Αρμενία σε σχήμα σπαθιού και περιεχόμενο κονιάκ… 20 αστέρων(!), σε σχήμα παπουτσιού, γυναικείου κορμιού, αναπτήρες–γόβες και αναπτήρες-τσαρούχια και γυμνές γυναίκες, διακοσμητικά ρολόγια τοίχου σε σχήμα ήλιου, ωρολόγια που …συγκρατούν τον χρόνο ανάμεσα στους καλλίγραμους μηρούς γυναικών, ογκώδη αγάλματα απ΄τις Φιλιππίνες, φτερά, πούπουλα, παγώνια -πουλιά γενικώς- κουκλάκια διακοσμητικά με τις μορφές παπάδων, που παίζουν τάβλι, αγορασμένα από την …Τήνο
«Εμαθα ότι ο μητροπολίτης διέταξε να αποσυρθούν από την αγορά του νησιού, ίσα που τα πρόλαβα” λέει και γελάει ο δήμαρχος.

«Αυτό με τα κιτς μου έγινε εμμονή»
«Η εμμονή με τις συλλογές ξεκινάει από τότε που ήμουν παιδί. Με τα αμερικάνικα τσίγκινα παιγνίδια και τα στρατιωτάκια …που έβρισκα έκτοτε στο ζαχαροπλαστείο του ‘Μουρούζη’… Είχα μαζέψει δεκάδες… Τα χάρισα πλέον… Αυτό με τα κιτς έγινε εμμονή. Είχε πέσει στα χέρια μου εκείνη η έκδοση του ‘Αντί’ με τίτλο ‘Κάτι το ωραίον’ -θυμάσαι; Και σιγά σιγά άρχισε να μ’ αρέσει η ασχήμια. Συμφιλιώθηκα μαζί της. Όχι μόνο δεν την απορρίπτω, τη χαϊδεύω κιόλας… Ε, από τότε μάζευα μανικά σχεδόν ό,τι κακάσχημο έβρισκα. Με πήραν χαμπάρι και οι φίλοι μου και μου έφερναν δώρα απ’ όλο τον κόσμο… Γέμισα κούτες, βιτρίνες, δεν χωρούσαν πουθενά. Τώρα μαζεύτηκαν όλα εκεί, στο Γιαννακοχώρι, στην αίθουσα του πωλητηρίου -στο οινοποιείο… Ίσως κάποτε τα κάνουμε μια έκθεση. Να τα δούμε όλοι κι ύστερα να τα μαζέψουμε σε κούτες…” τονίζει.





Αφήστε μια απάντηση