
Γιώργος Φούντας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, ο άντρας ο σκληρός, ο λαϊκός που έκανε τις γυναίκες – ακόμα κι’ αυτές που δεν το παραδέχονταν ανοιχτά – να τον θέλουν σαν τρελές. Ένας από τους διασημότερους Έλληνες ηθοποιούς του κινηματογράφου κυρίως, στον οποίο αφοσιώθηκε από νωρίς. Επίσης ήταν φαινόμενο στο είδος του μια και ερμήνευσε με αυθεντικό Μεσογειακό ταμπεραμέντο, ρόλους ανέμελων και επιπόλαιων αντρών που παρασύρονται απ’ τα πάθη τους.
Η περίπτωση Φούντας, δεν είναι καθόλου αστεία. Μεγάλος πρωταγωνιστής, έπαιξε σε κορυφαίες ταινίες με εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, τον σκηνοθέτησαν οι μεγαλύτεροι σκηνοθέτες και είχε στο πλευρό του όλες τις μεγάλες πρωταγωνίστριες.
Γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι της Παρνασσίδας στην Φωκίδα,απ’ όπου καταγόταν και η μητέρα του. Εκεί βρίσκεται ακόμα το σπίτι τους που υψομετρικά είναι το ψηλότερο σπίτι του χωριού. Είχε γονείς τον Ευθύμιο και την Αγγελική Φούντα και άλλα 5 αδέλφια: τον Παναγιώτη, την Μαργαρίτα, την Ευφροσύνη, την Λουκία και τον Σωτήρη. Παντρεύτηκε την Ελένη και απέκτησε δύο παιδιά, την Αγγελική (Τζέλα) Γεωργοπούλου και το Ευθύμιο (Θύμιο). Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε την Χρυσούλα Ζώκα και απέκτησαν ένα παιδί, τον Παναγιώτη.
Ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ, μετά το θάνατο ενός στενού του φίλου, αποφάσισε να ασχοληθεί με την ηθοποιία. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δάσκαλο τον Αιμίλιο Βεάκη και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951 στο έργο «Νυφιάτικο Τραγούδι» του Νότη Περγιάλη. Στον κινηματογράφο ξεκίνησε με ρόλο κομπάρσου στην ταινία «Χειροκροτήματα» του Γιώργου Τζαβέλλα (1944), ενώ η συνεργασία του με την Φίνος Φίλμ ξεκινά το 1951 με την ταινία «Νεκρή Πολιτεία» πλάι στην Ειρήνη Παππά. Το 1952 παίζει τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Στ. Τατασόπουλου «Μαύρη Γη»…
… και ακολουθούν θρυλικές εμφανίσεις σε ταινίες που σημαδεύουν τον Ελληνικό Κινηματογράφο, με ερμηνείες του που αφήνουν εποχή και αποτελούν πρότυπο ρόλων.
Το 1955 συμπρωταγωνιστεί πλάι στην Μελίνα Μερκούρη στη διαχρονική ταινία «Στέλλα», από την οποία έχει μείνει αξέχαστη η ατάκα που λέει στο τέλος της ταινίας, «Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι». Την επόμενη χρονιά θα διαπρέψει δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Το Κορίτσι με τα Μαύρα». Το 1960 θα ξαναπαίξει δίπλα στην Μελίνα, στην εκθαμβωτική διεθνή επιτυχία του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή», ενώ θα πρωταγωνιστήσει και στην εξαιρετική ταινία του Ορέστη Λάσκου «Αντίο Ζωή».
Το 1963 ήταν η πιο δημιουργική και θριαμβευτική χρονιά του, αφού έπαιξε, ερμηνεύοντας άψογα τον «νταβατζή», στην εξαιρετική δημιουργία του Βασίλη Γεωργιάδη “Κόκκινα Φανάρια” ενώ έκανε αξιοθαύμαστη ερμηνεία και στη διεθνούς φήμης ταινία του Ηλία Καζάν “America, America”. Το 1964 εμφανίζεται στην εμβληματική ταινία «Ζορμπάς». Αξέχαστη έχει μείνει και η ερμηνεία του στην ταινία “Πολύ αργά για Δάκρυα”, έχοντας πλάι του την Μαίρη Χρονοπούλου.
Το 1966 τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για την συμμετοχή του στην ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη «Με τη Λάμψη στα Μάτια», κάτι το οποίο θα καταφέρει ξανά, την αμέσως επόμενη χρονιά, με την ταινία «Πυρετός στην Άσφαλτο». Δυο χρονιές σερί με βραβείο Αντρικής εμηνείας… (στα Oscar το έχει καταφέρει ο Tom Hanks).
Στην τηλεόραση έκανε λίγα πράγματα, με καλύτερο αυτό στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” (1975). Διετέλεσε επίσης Αντιδήμαρχος Πειραιά δύο τετραετίες. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάϊμερ και πέθανε στις 28 Νοεμβρίου 2010 σε ηλικία 86 ετών.
Είχε παίξει με τις: Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παππά, Τζένη Καρέζη, Έλλη Λαμπέτη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μαίρη Χρονοπούλου, Μάρω Κοντού, Τζένη Ρουσέα κ.α.
Με την Μελίνα: Αριστερά στην «Στέλλα» και δεξιά στο «Ποτέ την Κυριακή»
Με την Τζένη Καρέζη και δεξιά με την Έλλη Λαμπέτη
Με την Μαίρη Χρονοπούλου και δεξιά με την Μάρω Κοντού
Με την Μαίρη Χρονοπούλου και την Κατερίνα Χέλμη στα «Κόκκινα φανάρια».
Τον είχαν σκηνοθετήσει οι: Γιώργος Τζαβέλας, Βασίλης Γεωργιάδης, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζυλ Ντασέν, Ελία Καζάν, Πάνος Γλυκοφρύδης, Ορέστης Λάσκος κ.α.
Διαβάστε κι΄ άλλα αφιερώματα σε Έλληνες ηθοποιούς
ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ: «Έπαιζε» με άντρες και γυναίκες https://bit.ly/2eVV51r
ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ: Έκανε απεργία πείνας για να γίνει ηθοποιός https://bit.ly/2QZ5PRT
ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ: Για την Μελίνα https://bit.ly/2yWXJiY
ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ: Η γυναίκα Ελλάδα https://bit.ly/2exVczL
ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ: Πέθανε απο άνοια και θλίψη https://bit.ly/2seehxD
ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ: Είδε τον άντρα της να καίγεται https://bit.ly/3aEYMTG
ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ: Βίος και πολιτεία https://bit.ly/2DVB1r4
ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ: Η Μαίρη δεν το βάζει κάτω https://bit.ly/2miG3pG
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Γοητευτικός, έξυπνος, είρων & σνομπ https://bit.ly/2DshAcF
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Πήγαινε με τα πόδια στην σχολή https://bit.ly/2PFsU7L
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Ο Ωραίος του Ελληνικού σινεμά https://bit.ly/2CRNeQu
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ: Το απόλυτο αρσενικό https://bit.ly/2jyLKhG
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Του ζητούσαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων https://bit.ly/2ZKPx1Q
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ: Ένας εμβληματικός ζεν πρεμιέ https://bit.ly/2OnRrNU
ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ: Ο χαμηλών τόνων ηθοποιός https://bit.ly/2zOVz4p
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ: Κρύφτηκε σε πηγάδι για να γλυτώσει https://bit.ly/34jR0ea
Αφήστε μια απάντηση