
Γιατί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται ο Αλέξης Τσίπρας σιωπά; Είναι ένα ερώτημα που θέτουν πολλά στελέχη του κόμματος
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πορεία διάλυσης ή στην καλύτερη περίπτωση σε πορεία διάσπασης, και ο πρώην πρόεδρος, ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός, ο άνθρωπος που πήρε το κόμμα από την ανυπαρξία και το έκανε κυβέρνηση, σιωπά. Ποια είναι η ερμηνεία; Πώς εξηγείται αυτό; Γιατί δεν παίρνει θέση ο Αλέξης Τσίπρας;
Μια ερμηνεία- η πολύ τυπική- είναι ότι ο κ. Τσίπρας από την πρώτη στιγμή που δήλωσε παραίτηση, δήλωσε ότι θα παραμείνει ουδέτερος και δεν θα πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Δεν θα ρίξει το βάρος υπέρ της μίας ή της άλλη πλευράς. Και η αλήθεια είναι πως τη στάση αυτή την τήρησε απαρέγκλιτα σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εσωκομματικής διαδικασίας, έστω και αν δυσαρέστησε ορισμένους.
Πώς να το κάνει τώρα; Να καταγγείλει τις διαγραφές του Κασσελάκη; Δεν έχει δικαίωμα ο αρχηγός του κόμματος να στείλει κάποιον στην επιτροπή Δεοντολογίας; Να πάρει θέση εναντίον του μόλις εκλεγέντος και με μεγάλη πλειοψηφία αρχηγού;
Υπάρχει όμως και άλλη, πιο πολιτική εξήγηση. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρενέβη και όταν τον καλούσαν να το κάνει, τα στελέχη που υποστήριζαν την Εφη Αχτσιόγλου- να καταγγείλει δηλαδή τις φήμες που διακινούσαν οι οπαδοί του Στέφανου Κασελάκη και του Παύλου Πολάκη- ότι η υποψήφια πρόεδρος του ζήτησε να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές και τον εξώθησε συνεπώς σε παραίτηση. Εβαλε βέβαια τον Θανάση Καρτερό να το διαψεύσει με άρθρο του στην Αυγή, αλλά ο ίδιος δεν μίλησε. Ηταν μια στάση ευθύνης και ουδετερότητας ή κάτι άλλο; Μήπως δεν τον ενοχλούσε αυτή η φημολογία;
Η πλευρά Κασσελάκη- Πολάκη- Παππά που κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές, δεν περιορίστηκε στις φήμες που διακινούσαν οι οπαδοί της μέσω των social media, ότι η Εφη Αχτσιόγλου απαίτησε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Απέδιδε και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην υπονόμευση του Αλέξη Τσίπρα από την εσωκομματική αντιπολίτευση και τις τάσεις. Τα ίδια επαναλαμβάνει και τώρα, υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη που στέλνει ο Στέφανος Κασσελάκης στην επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή, είναι τα ίδια στελέχη που υπονομεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ “εδώ και 5 χρόνια”. Ιδού λοιπόν ο ένοχος για τις εκλογικές ήττες του κ. Τσίπρα. Δεν φταίει ο αρχηγός, φταίνε αυτοί που τον υπονόμευσαν.
Μήπως και αυτή η φημολογία και η συνωμοσιολογία βολεύει τον κ. Τσίπρα και τον εξυπηρετεί; Μήπως γι΄αυτό και δεν μιλάει; Μήπως του δίνει άλλοθι για την υστεροφημία του;
Η κρίση στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τα στελέχη της παλαιάς φρουράς
Υπάρχει όμως και μια ακόμα παράμετρος. Η κρίσης στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την παλαιά φρουρά και τα “αριστερά στελέχη”- Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας, Βούτσης και σία- ήδη πριν από τις εκλογές. Τα στελέχη αυτά διατύπωναν ενστάσεις για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προ το κέντρο που επιχειρούσε ο κ. Τσίπρας και δεν έκρυβαν τις διαφωνίες τους. Υποστήριζαν ότι αυτή η στροφή “θολώνει” την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντιπαλότητα πήρε άλλες διαστάσεις στη διάρκεια της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, καθώς τα ίδια αυτά στελέχη διατύπωναν τη θεωρία ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, αλλά ήταν η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για την ηγεσία.
Ετσι εξηγούσαν την απόφασή του να τον εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, έτσι εξηγούσαν τις συνεχείς αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα και στην παρακαταθήκη του. Ετσι εξηγούσαν και την ουδετερότητα του Αλέξη Τσίπρα. Στην ανάλυσή τους ποιος ήταν ο στόχος του κ. Τσίπρα, τα επιχειρήματα ήταν ασθενή και ορισμένες φορές από υπερβολικά έως παράλογα, αλλά πολλοί εξ αυτών ήταν πεπεισμένοι. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι η επιλογή Τσίπρα για την ηγεσία.
Αυτό οδήγησε ορισμένους εξ αυτών να στραφούν εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα δημοσίως, χρεώνοντάς του την μεσσιανική και προσωποπαγή λειτουργία του κόμματος (Φίλης), ενώ τον κατηγορούσαν ταυτόχρονα και για το ότι δεν επέτρεψε να γίνει ποτέ σοβαρή συζήτηση για τα αίτια της ήττας του κόμματος στις εκλογές (Σκουρλέτης) και για το γεγονός ότι άλλαξε το Καταστατικό και επέτρεψε σε απλούς φίλους με 2 μόλις ευρώ, να έχουν λόγο για το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος.
Η κρίση στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την παλαιά φρουρά ίσως αποτυπώνεται και στη σιωπή σήμερα του πρώην προέδρου, που βλέπει το κόμμα του να διαλύεται και δεν παρεμβαίνει. Στάση που από τους πρώην συντρόφους του ερμηνεύεται ως μία ακόμα απόδειξη ότι πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ο Αλέξης Τσίπρας….
Αφήστε μια απάντηση