
Το άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως άνδρα ή γυναίκα ανάλογα με την προσωπική του αίσθηση (ψυχολογική διάσταση ταυτότητας φύλου), τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία του συμπεριφέρεται (κοινωνική διάσταση) και τα εξωτερικά και εσωτερικά γεννητικά χαρακτηριστικά του (βιολογική διάσταση). Ωστόσο, η ψυχολογική διάσταση μπορεί να έρθει σε ρήξη με τη βιολογική και την κοινωνική, με αποτέλεσμα να βιώσει έντονη δυσφορία, επιθυμώντας, παράλληλα, να ανήκει στο άλλο φύλο.
Η διαδικασία νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου του ατόμου, μέχρι πρότινος ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία, όμως, με τη χθεσινή απόφαση από την Ολομέλεια της Βουλής, θα πραγματοποιείται με πολύ απλό και γρήγορο τρόπο και ήδη από την ηλικία των 15 ετών. Πράγματι, η νομική διάσταση του νομοσχεδίου αποτελεί μια θετική εξέλιξη, καθώς κρίνεται αναγκαίο να απλοποιηθεί η διαδικασία σε έναν ενήλικα, ο οποίος επιθυμεί την αλλαγή του καταχωρισμένου φύλου του, είναι συνειδητοποιημένος και χωρίς ψυχικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, είναι λάθος οι επιλογές των κριτηρίων του νόμου, όπως η διάταξη για τη διόρθωση από την ηλικία των 15 ετών.
Όταν ένας άνθρωπος παρεμβαίνει στον άξονα της υγείας του και θέλει να διαφοροποιηθεί, εκεί πρέπει να υπάρξουν κριτήρια. Και τα κριτήρια είναι καθοριστικής σημασίας όταν πρόκειται για παιδιά ή εφήβους. Στην ηλικία των 15 ετών, δηλαδή, στην καρδιά της εφηβείας, ο έφηβος είναι ασταθής, αμφισβητεί πρότυπα και αναζητάει τον εαυτό του μέσα από έντονες ψυχικές μεταβολές. Μπορεί, εύκολα, να παρασυρθεί σε μιμητικές και άλλες συμπεριφορές, εξαιτίας στοιχείων ψυχοπαθολογίας όπως κατάθλιψη, αυτοκτονικότητα, χρήση ουσιών κτλ., τα οποία δε γίνονται αντιληπτά και «παγιδεύουν» τους γονείς. Άρα, αυτή η ηλικία είναι εξαιρετικά πρώιμη και φαινόμενα δυσφορίας του ατόμου με το βιολογικό του φύλο ενδέχεται να είναι παροδικά, καθώς πολλοί έφηβοι στη συνέχεια αλλάζουν γνώμη. Αντίθετα, στην ενήλικη ζωή, πλέον, το άτομο αποκτά την ψυχολογική του ρύθμιση, είναι περισσότερο ώριμο και υπεύθυνο.
Για τον ίδιο λόγο, η ορμονοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση, επίσης, θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα κατά την ενηλικίωση του ατόμου (17-18 ετών) και ύστερα από ψυχιατρική εκτίμηση και ψυχολογική παρέμβαση, για να εκτιμηθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για δυσφορία του φύλου και στη συνέχεια, να υποστηριχθεί το άτομο στις αλλαγές στην καθημερινή του ζωή και στην αντιμετώπισή του από το κοινωνικό πλαίσιο.
*Ο Θάνος Ασκητής είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Αφήστε μια απάντηση