
Ρεκόρ δεκαετιών στον πληθωρισμό των τροφίμων – Τι δείχνουν οι αναλυτικές τιμοληψίες της ΕΛΣΤΑΤ.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ακριβώς την ημέρα που τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης μιλούσαν για “συγκράτηση” και μειώσεις στις τιμές των προϊόντων του καλαθιού του νοικοκυριού. Μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα;
Από τη μία η ΕΛΣΤΑΤ να μιλάει για αυξήσεις κοντά στο 15% και από την άλλη τα στοιχεία του “καλαθιού” να αποτυπώνουν “συγκράτηση”; Συμβαίνουν και τα δύο και μάλιστα ταυτόχρονα.
Οι τιμές των τροφίμων έχουν ανατιμηθεί με το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, δημιουργώντας πολύ μεγάλο πρόβλημα στα νοικοκυριά.
Από το 2020 μέχρι σήμερα -στην καρδιά της πανδημίας δηλαδή, που η ζήτηση για τα τρόφιμα παρέμενε στο ύψος της και η λειτουργία των σούπερ μάρκετ κανονική- οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο πάνω από 20% δηλαδή με σαφώς ταχύτερο ρυθμό και από τον μέσο πληθωρισμό της χώρας. Αυτή η μεταβολή αφορά στην περίοδο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου του 2022 και τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης “μετρούν” τις μεταβολές μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.
Που απλά σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι ήδη εδώ και με το “καλάθι του νοικοκυριού” επιδιώκεται να περιοριστεί η έκταση του προβλήματος. Είναι επίσης σαφές ότι το “καλάθι του νοικοκυριού” αποτελεί μια “στοχευμένη” προσπάθεια συγκράτησης τιμών σε επιλεγμένα είδη ώστε κυρίως οι έχοντες οικονομική αδυναμία -ο πληθωρισμός στα τρόφιμα πλήττει κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά- να έχουν πρόσβαση σε ένα τουλάχιστον βασικό είδος με όσο το δυνατόν πιο συγκρατημένη τιμή.
Σε γενικές γραμμές όμως, αυτό που αποτυπώνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι η “ζημιά” εκατοντάδων ευρώ στον οικογενειακό προϋπολογισμό από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, η οποία μάλιστα φαίνεται να έγινε πολύ μεγαλύτερη μέσα στον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες πριν από το λανσάρισμα του καλαθιού.
Το ψωμί ακρίβυνε 2% μέσα στον Οκτώβριο και τα μακαρόνια 7,2%. Το γάλα ανατιμήθηκε 3,5% μέσα σε έναν μήνα, τα λαχανικά 5,5%, οι πατάτες 3,5% το αρνί και το κατσίκι 2% και τα τυριά 1,8%. Αυτές είναι μεταβολές τιμών του Οκτωβρίου συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο και είναι πολύ υψηλά ποσοστά για μηνιαίες μεταβολές.
Αν μάλιστα δούμε τις ετήσιες αυξήσεις, τα νούμερα είναι πολλαπλάσια:
1. Το ψωμί είναι 19,3% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι
2. Το κρέας 17,3% ακριβότερο
3. Το γάλα και τα αυγά 24,2%
4. Τα λάδια 16,6%
5. Τα λαχανικά 13,2%
6. Τα υπόλοιπα τρόφιμα 12%
7. Ο καφές και το κακάο 13,4%
thetoc
Αφήστε μια απάντηση