Makrakomi.com

Μακρακώμης λόγος

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Τοπικά
    • Τοπικές Εκδηλώσεις
    • «το σπίρτο»
    • Νέα Περιφέρειας
  • Ειδήσεις
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Ειδήσεις από τον Κόσμο
  • Αθλητισμός
    • Αθλητισμός από την Ελλάδα
    • Αθλητισμός από τον κόσμο
  • Διάφορα
    • Μηχανή του Χρόνου
    • Υγεία
    • Εκδηλώσεις
    • Περιβάλλον
    • Τουρισμός
    • Γεύση
    • Περίεργα
    • Ομορφιά & Μόδα
    • Gossip
    • Πιπεράτα
  • Απόψεις & Γνώμες
  • Αφιερώματα
  • Επικοινωνία

Ολα όσα έγιναν στη βραδιά μνήμης στην παλιά γειτονιά του Νίκου Κούρκουλου

21 Μαρ 2018, 10:41 · Διάφορα · Αφηστε σχολιο

Ο πατέρας του αγόρασε εκεί σπίτι το 1936 κι ο Ν. Κούρκουλος ποτέ δεν ξέχασε το δήμο Ζωγράφου. Το αφιέρωμα κι η απόφαση να μετονομαστεί η οδός Γαΐου σε οδό Κούρκουλου.

Δεν ήταν διόλου τυχαίο που στην επέτειο της συμπλήρωσης των 70 του χρόνων ο δήμος Ζωγράφου επέλεξε να τιμήσει το Νίκο Κούρκουλο. Αυτό το ξεχωριστό του τέκνο, γέννημα – θρέμα της περιοχής από το 1936 που ο πατέρας του, Αλκίνοος, με καταγωγή από την Κέρκυρα, αποφάσισε να αγοράσει σπίτι στην περιοχή. Ο Νϊκος Κούρκουλος δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του με το δήμο Ζωγράφου. Ούτε όταν έφυγε από εκεί αργότερα στη ζωή του. Επισκεπτόταν συχνά την παλιά του γειτονιά καθότι οι γονείς του έμεναν εκεί και δεν έπαψε ποτέ να διατηρεί στενούς δεσμούς μαζί τους.

Ηταν μια βαθιά συγκινητική βραδιά στο Θέατρο Στοά για την πραγματοποίηση της οποίας ο ιδιαίτερα δραστήριος δήμος Ζωγράφου συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη, ηθοποιό Θανάση Παπαγεωργίου, ιδρυτή του Θεάτρου και πρόεδρο του Εθνικού Θεάτρου. Ηταν και μια βραδιά που έβγαλε είδηση: Πολύ σύντομα η οδός Γαΐου (στη συμβολή με την οδό Γεωργίου Παπανδρέου βρισκόταν το πατρικό του Νίκου Κούρκουλου) θα μετονομαστεί οδός Νίκου Κούρκουλου.

Μια επίσης μια λαμπερή βραδιά η χθεσινή – εντάχθηκε στη σειρά εκδηλώσεων-αφιερωμάτων με τίτλο Επι Σκηνής – με διθυραμβικές, για τον Νίκο Κούρκουλο, ομιλίες που ακούστηκαν από χείλη φίλων, συμπρωταγωνιστών και συνεργατών του όπως η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής, η Άννα Φόνσου αλλά κι η δήμαρχος, Τίνα Καφατσά. Την παρακολούθησαν μέλη της οικογένειάς του, όπως η Μαριάννα Λάτση κι η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, αλλά και πολλοί άνθρωποι που έμεναν στην ίδια γειτονιά και διατηρούν έντονες μνήμες.

Σπάνια οικογενειακή φωτογραφία του Νίκου Κούρκουλου (πρώτος από αριστερά) από τη γειτονιά του στο δήμο Ζωγράφου. Τρίτη από αριστερά η μητέρα του, Αυξεντία
Σπάνια οικογενειακή φωτογραφία του Νίκου Κούρκουλου (πρώτος από αριστερά) από τη γειτονιά του στο δήμο Ζωγράφου. Τρίτη από αριστερά η μητέρα του, Αυξεντία

Λυδία Κονιόρδου: H εποχή Κούρκουλου (1993-2007) στάθηκε καθοριστική για το Εθνικό Θέατρο

«H εποχή Κούρκουλου (1993-2007) στάθηκε καθοριστική για το Εθνικό. Μαζί με τον νόμο που άλλαξε τότε, επί υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου, και παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις και απεργίες, τροποποιήθηκαν τα δεδομένα στη λειτουργία της κρατικής σκηνής. Στα συν της θητείας του περιλαμβάνεται η ίδρυση της Πειραματικής Σκηνής μαζί με το Εργαστήρι Ηθοποιών, που ανέλαβε τότε ο Στάθης Λιβαθινός, καθώς και η μόνιμη λειτουργία της Παιδικής Σκηνής. Η ουσιαστική προσφορά του ήταν ένα μεγάλο άνοιγμα του θεάτρου προς το ευρύτερο κοινό, με παραστάσεις που ήθελαν να συνδυάσουν την ποιότητα με την ψυχαγωγία. Μέσα στην πολυετή θητεία του ξεχώρισαν παραστάσεις, τόσο στο αρχαίο δράμα και στην Επίδαυρο όσο και στην Αθήνα», είπε στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Και συμπλήρωσε: «Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής οραματίστηκε και δημιούργησε το Παιδικό Στέκι, την Πειραματική Σκηνή, τον Άδειο Χώρο, το Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας, την Διεθνή Σκηνή και τη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου και αναβάθμισε δραστικά την Δραματική Σχολή του Εθνικού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του παρουσιάστηκαν πολλά και σημαντικά έργα του παγκόσμιου δραματολογίου καθώς και έργα πολλών Ελλήνων συγγραφέων, σε όλες τις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου». Και κατέληξε: «Τον Μάρτιο του 2006 υπέγραψε εκ μέρους της πολιτείας την οριστική σύμβαση για την ανάθεση του έργου “Αποκατάσταση και εξοπλισμός του κτιριακού συγκροτήματος του Εθνικού Θεάτρου”, που αποτελεί ένα από τα κυριότερα οράματα της Καλλιτεχνικής του θητείας».

Με τη σειρά του, ο Θανάσης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη γνωριμία του με το Νίκο Κούρκολο, στην περιοδεία 6 εβδομάδων που έκαναν στην Αυστραλία αλλά και στη συνεργασία τους στο “Παραμύθι χωρίς Ονομα”, την πρώτη παραγωγή του Εθνικού που βρήκε τον Νίκο Κούρκουλο στη θέση του Καλλιτεχνικύ Διευθυντή, αλλ και σε μια ακόμα φορά που συναντήθηκαν καλλιτεχνικά στο σίριαλ του Antenna «13ο κιβώτιο». Οσο για τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, μίλησε για τους δασκάλους του Νίκου Κούρκουλου στο Εθνικό και πως συνέλαβαν στην καλλιτεχνική διαμόρφωσή του, ενώ τόσο ο Σταμάτης Φασουλής όσο κι η Αννα Φόνσου θυμήθηκαν με γλαφυρό τρόπο θεατρικές και κινηματογραφικές συνεργασίες μαζί του.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν αποσπάσματα από σημαντικούς σταθμούς της καλλιτεχνικής του πορείας ενώ παρουσιάστηκαν τραγούδια που ερμήνευσε ο ίδιος ή ακούστηκαν σε ταινίες που πρωταγωνίστησαν.  (Τραγούδι: Εύα Καμινάρη, Ανδριανή Κυλάφη και Σταύρος Παπασταύρου, πιάνο: Θωμάς Κοντογεώργος, τσέλο: Ορέστης Ζαφειρόπουλος, κιθάρα: Σταύρος Παπασταύρου).

Το πατρικό του Νίκου Κούρκουλου όπως είναι σήμερα στη συμβολή των οδών Γαΐου και Γ. Παπανδρέου. Η πρώτη θα μετονομαστεί σε οδός Νίκου Κούρκουλου
Το πατρικό του Νίκου Κούρκουλου όπως είναι σήμερα στη συμβολή των οδών Γαΐου και Γ. Παπανδρέου. Η πρώτη θα μετονομαστεί σε οδός Νίκου Κούρκουλου

Νίκος Κούρκουλος με λίγα λόγια

Ο Νίκος Κούρκουλος, γεννημένος στις 5 Δεκεμβρίου του 1934, μεγάλωσε σε μία μονοκατοικία στου Ζωγράφου, στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου 14. Οι γονείς του, δύο χρόνια μετά τη γέννησή του, αγόρασαν σπίτι στην περιοχή, όπου και έζησαν μόνιμα μέχρι το θάνατο της μητέρας του. Σήμερα έχει ανεγερθεί πολυκατοικία και έχει αγοραστεί.

Ο πατέρας του Αλκίνοος, Κερκυραίος στην καταγωγή, διατηρούσε κουρείο στην οδό Αμερικής. Η μητέρα του Αυξεντία, από την Τήνο, ήταν μια δυναμική γυναίκα που στήριζε ψυχή τε και σώματι τους άνδρες της οικογένειας της, καθώς είχε τέσσερα αγόρια. Ο Νίκος ήταν ο δεύτερος κατά σειρά.

Από μικρός αγαπούσε τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Όλοι θυμούνται το όμορφο παιδί που έπαιζε μπάλα στη γειτονιά. Ήταν ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός.

Με μια παλιά σαμπρέλα που βρίσκει στο δρόμο, ένα ζευγάρι καλοκαιρινά πέδιλα και τη βοήθεια του τσαγκάρη γείτονα, φτιάχνει μόνος του τα απαραίτητα παπούτσια για να τρέξει στο γήπεδο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και ενώ βρίσκεται στο γυμνάσιο, θα περάσει την πόρτα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Θα εγκαταλείψει για την υποκριτική.

Σπουδάζει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στο πλευρό του Μάνου Κατράκη, τον οποίο ο Κούρκουλος εκτιμούσε απεριόριστα και τον καθοδήγησε να δώσει εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου .

Την πρώτη θεατρική του εμφάνιση έκανε στο έργο «H κυρία με τις καμέλιες» με το θίασο Λαμπέτη – Xορν (1958-59). Στον κινηματογράφο διακρίθηκε σε ρόλους «ζεν-πρεμιέ» και πρωταγωνίστησε σε κοινωνικά δράματα. Το 1974 απόκτησε τη δική του θεατρική στέγη, το θέατρο ΚΑΠΠΑ.

Το 1994 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το τέλος(1994-2007). Η θητεία του υπήρξε καθοριστική για το Εθνικό.

Δείτε φωτογραφίες από τη βραδιά:

Κώστας Τσιάνος-Εριέττα Κούρκουλου-Μαριάννα Λάτση-Λυδία Κονιόρδου
Κώστας Τσιάνος-Εριέττα Κούρκουλου-Μαριάννα Λάτση-Λυδία Κονιόρδου

 

 

Μαριάννα Λάτση-Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ-Θανάσης Παπαγεωργίου
Μαριάννα Λάτση-Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ-Θανάσης Παπαγεωργίου

 

Θανάσης Παπαγεωργίου, Αννα Φόνσου, Τίνα Καφατσάκη, Λυδία Κονιόρδου
Θανάσης Παπαγεωργίου, Αννα Φόνσου, Τίνα Καφατσάκη, Λυδία Κονιόρδου

 

Κώστας Γεωργουσόπουλος-Άννα Φόνσου-Σταμάτης Φασουλής
Κώστας Γεωργουσόπουλος-Άννα Φόνσου-Σταμάτης Φασουλής

 

Άλκις Κούρκουλος-Στέφανος Κούρκουλος
Άλκις Κούρκουλος-Στέφανος Κούρκουλος

 

Εριέττα Κούρκουλου-Άλκις Κούρκουλος-Μαριάννα Λάτση
Εριέττα Κούρκουλου-Άλκις Κούρκουλος-Μαριάννα Λάτση

 

Γιάννης Βογιατζής-Θανάσης Παπαγεωργίου
Γιάννης Βογιατζής-Θανάσης Παπαγεωργίου

 

Σταμάτης Φασουλής-Εριέττα Κούρκουλου-Μαριάννα Λάτση
Σταμάτης Φασουλής-Εριέττα Κούρκουλου-Μαριάννα Λάτση

 

Εριέττα Κούρκουλου-Μαριάννα Λάτση
Εριέττα Κούρκουλου-Μαριάννα Λάτση
Μαριάννα Λάτση, Λυδία Κονιόρδου, Τίνα Καφατσάκη
Μαριάννα Λάτση, Λυδία Κονιόρδου, Τίνα Καφατσάκη

thetoc

 

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση.
Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις μόνο με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας.
Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και αναρτώνται μόνον όταν δεν περιέχουν ύβρεις ή προσωπικούς χαρακτηρισμούς που διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης.

Facebook

Μακρακώμης Λόγος

You must add an image in the Widget Settings.

Δημοφιλή άρθρα

Γέφυρα Βίστριζας: Διέρχεστε με δική σας ευθύνη – Τί συζήτησαν κάτοικοι με τον Φάνη Σπανό

Ημερίδα 1η ΔΕΚ 2022 από το Δήμο Μακρακώμης για το “Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου”

Μάριος Χάκκας – 50 χρόνια απουσίας Εκδήλωση από το Σύλλογο Απανταχού Μακρακωμιτών και το Δήμο Καισαριανής

Σπερχειάδα: Ξεκινά αύριο Πέμπτη 20.10.2022 το ξακουστό παζάρι. Παράγκες – πάγκοι και σούβλες με ψητά σε πλήρη ετοιμότητα

Η γιορτή του κάστανου στο Μαυρίλου την ερχόμενη Κυριακή 23.10.2022

«ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ» Το περιοδικό του Δήμου Μακρακώμης

Δήμος Μακρακώμης : Στις 16/7/2022 η Γιορτή Λουκάνικου στον Άγιο Γεώργιο

Εθελοντική αιμοδοσία στη Μακρακώμη

Μακρακώμη: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου

Χρ. Σταϊκούρας: «Δεκαπέντε έργα πνοής στη Δυτική Φθιώτιδα»

© 2023 Makrakomi.com