
Θα έχετε πάντα την υποστήριξή μας δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στην αντιφώνησή του στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου.
Στην προσφώνηση του ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε την πολιτική παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στο τιμόνι των ΗΠΑ αφού υπηρέτησε όπως είπε τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός χωρίς να φέρει την αποκλειστική ευθύνη μίλησε για λανθασμένες και ατελέσφορες πολιτικές λιτότητας και υπογράμμισε πως παρά τις δυσκολίες επιμένει στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. «Αγωνιζόμαστε για να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις ρίζες και τις αξίες από τις οποίες ξεκίνησε στο τέλος του β’ Παγκοσμίου πολέμου» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
Μιλώντας για το προσφυγικό άσκησε κριτική ότι δεν ήταν αναμενόμενη η αλληλεγγύη των υπολοίπων στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αιτία που οδηγεί χιλιάδες συνανθρώπους μας στο δρόμο της προσφυγιάς.
«Ανταποκρινόμαστε με αδιαπραγμάτευση αξιοπρέπεια στο οξύτατο προσφυγικό ζήτημα. Κι όταν λέω με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια, εννοώ ότι εμείς οι Ελληνες αντιμετωπίζουμε τον πρόσφυγα με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη. Εμείς οι έλληνες είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελληνων και η προστασία των προσφύγων καταγεται από τον θεσμό του ικέτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.
Για να λήξει το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να λήξει ο πόλεμος στην περιοχή είπε και τόνισε πως «για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεργαστούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία».
Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ την βοήθεια του επικαλούμενος τον Οδυσσέα Ελύτη « Μην λησμονάτε την χώρα μου».
” Καλησπέρα σας” ξεκίνησε την αντιφώνησή του ο Μπαράκ Ομπάμα επαναλαμβάνοντας τον ελληνικό χαιρετισμό που χρησιμοποίησε και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στην Ελλάδα και τους Ελληνες για την συμμαχία μας σε καλές και κακές εποχές ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Τώρα που προσπαθείτε να πάτε τη χώρα μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξή μας τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Και έκλεισε με αναφορά στο 1821 και την επιστολή που είχε γράψει ένας έλληνας πατριώτης προς τις ΗΠΑ όπου αναφερόταν ότι παρά την τεράστια απόσταση Ελληνες και Αμερικανοί ενώνονταν απο κοινές αξίες.
«Στην υγειά σας» ολοκλήρωσε την αντιφώνηση του υψώνοντας το ποτήρι στους 130 συνδαιτυμόνες.
Αφήστε μια απάντηση