Το 75% των νέων, οι οποίοι ζουν με τους γονείς τους, προσπαθούν να τους βοηθήσουν αναλαμβάνοντας μικροδουλειές, θελήματα και επισκευές στο σπίτι, το 76% ασχολείται με τα καθημερινά ψώνια και το 73% μαγειρεύει.

Σύμφωνα με την έρευνα των Coldiretti/Ixe, το 23% του δείγματος δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να εργαστεί στον καθαρισμό των δρόμων, το 27% ως εποχικός υπάλληλος σε τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης ή/και πληροφόρησης (call center) και το 36% να εργασθεί σε εταιρία ταχείας παράδοσης δεμάτων.

parapolitika

Το 44% των νέων ιταλών στην διάρκεια του 2013 ανέφερε ότι δεν έστειλε ούτε ένα βιογραφικό. Κατά μέσο όρο όσοι αναζήτησαν εργασία απέστειλαν 20 βιογραφικά σημειώματα.

Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το 51% των Ιταλών ώς 34 ετών είναι διατεθειμένο να μεταναστεύσει άμεσα στο εξωτερικό για να βρει δουλειά, ενώ το 64% δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να αλλάξει πόλη.

Μόνον το 4% των ερωτηθέντων απάντησε πως ασχολείται ενεργά με την πολιτική, αν και ένα 36% «κατά περιόδους έχει σκεφθεί να το πράξει».

Το 31% δεν γνωρίζει το όνομα του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το 30% το όνομα της προέδρου της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, ενώ το 37% αγνοεί ότι ο πρόεδρος της Γερουσίας είναι ο Πιέτρο Γκράσο.