Ποιος είναι ο Μόντι Πάιθον που επίσης αποκλείστηκε από το κλαμπ επειδή δεν φορούσε γραβάτα; Από τον Τσώρτσιλ έως την Φιλέα Φογκ. Οι απίστευτες ιστορίες του κλαμπ.
Η ιδιωτική λέσχη η οποία, σύμφωνα με τους Financial Times, κράτησε τις πόρτες της ερμητικά κλειστές στον Γιάννη Βαρουφάκη
ελέω γραβάτας δεν είναι άλλη από το πριβέ κλαμπ απ’ όπου ο Φιλέας Φογκ ξεκίνησε το θρυλικό του, 80 ημερών, ταξίδι του ανά τον κόσμο. Ποιος άλλος έχει βρει κλειστές τις πόρτες του Reform club για τον ίδιο λόγο; Μα φυσικά, ο βρετανός κωμικός Μάικλ Πάλιν, πρώην μέλος των Μόντι Πάιθον, ο οποίος δοκίμασε να βηματίσει στα ίχνη του ήρωα του Ιουλίου Βερν επιχειρώντας να γυρίσει τον κόσμο στο ίδιο χρονικό διάστημα. Δεν υπολόγισε, όμως, το αυστηρό dress code και ακριβώς επειδή δεν φορούσε γραβάτα το ταξίδι του τερματίστηκε στα σκαλιά της, περίφημης για τους αυστηρούς της κανόνες, ιδιωτικής λέσχης.
Είναι το στέκι διασημοτήτων από την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς έως την Τίνα Τέρνερ. Είναι το ίδιο κλαμπ που παραιτήθηκε από μέλος του το 1913 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αρνητική ψήφο που πήρε ο φίλος του, βαρώνος de Forest.
Στη Μεταρρυθμιστική λέσχη για περίπου ενάμιση αιώνα δεν πάτησε το πόδι της γυναίκα. Ιδρύθηκε το 1837 και μέχρι το 1981 τα θηλυκό γένος δεν ήταν ευπρόσδεκτο. Χρειάστηκε ειδική τροποποίηση του καταστατικού της για να δεχτεί κυρίες στους χώρους της.
Η ιστορία της λέσχης «δεμένη» με τον 19ο αλλά και τον 20ο αιώνα. Πήρε το όνομά της από τον περίφημο «Representation of the People Act 1832», το οποίο έγινε γνωστό και με το όρο Μεταρρυθμιστικός Νόμος (Reform Act 1832). Με την νομοθετική αυτή πράξη, που θεωρείται το πρώτο βήμα για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, παραχωρήθηκε το δικαίωμα ψήφου σε 650.000 ψηφοφόρους ήτοι 1 στους 6 ενήλικους άνδρες, από του 400.000 που μέχρι τότε μπορούσαν να ψηφίσουν. ΄Όπως δηλώνει και το όνομά της, η Λέσχη ήταν ένα forum ριζοσπαστικών ιδεών, ενώ συνδέθηκε κυρίως με το κόμμα των Φιλελευθέρων.
Το κτήριο της Λέσχης σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σερ Τσαρλς Μπάρι και ανεγέρθηκε από το 1837 έως το 1841 στα πρότυπα του Palazzo Fernese της Ρώμης. ΄Ηταν από τα πρώτα λονδρέζικα κλαμπ που συμπεριελάμβαναν κρεββατοκάμαρες (γνωστές ως champers), ενώ η βιβλιοθήκη του αριθμεί γύρω στους 75.000 τίτλους.
Εκτός από το ότι πολλοί άνθρωποι του πνευματικού χώρου έχουν υπάρξει μέλη της, η Μεταρρυθμιστική λέσχη έχει συνδεθεί και με ανθρώπους όπως ο στενός φίλος και εκτελεστής της διαθήκης του ΄Οσκαρ Ουάιλντ, Ρόμπι Ρος, και ο πρώην αγαπημένος του μεγάλου ΄Αγγλου λογοτέχνη, λόρδος ΄Αλφρεντ Ντάγκλας. Το 1913, αφού ανακάλυψε ότι ο ΄Αλφρεντ Ντάγκλας νοίκιασε δωμάτιο στο ίδιο σπίτι με σκοπό να του κλέψει τα χαρτιά του, ο Ρος βρήκε καταφύγιο στη λέσχη. Ο Ρος έγινε μέλος της λέσχης το 1899 και είχε παραθέσει, μάλιστα, και γεύμα στον γιο του ΄Οσκαρ Ουάιλντ, Κύριλλο, λίγα χρόνια πριν ο τελευταίος σκοτωθεί από πυρά κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Reform club έχει περάσει και στην κινηματογραφική ιστορία. Εκεί έχουν γυριστεί, μεταξύ άλλων, και σκηνές της ταινίας «Die another day» με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ το 2002.
Στην ιστοσελίδα του κλαμπ, το οποίο βρίσκεται στην οδό Παλ Μαλ, στην αριστοκρατική συνοικία Saint James, συναντά κανείς αυστηρούς κανόνες όσον αφορά το dress code. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται εκεί, τα μέλη του κλαμπ και οι προσκεκλημένοι τους θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες του drees code που ισχύουν… Οι κύριοι θα πρέπει να φορούν, μεταξύ άλλων, σακάκι και γραβάτα. Οι κυρίες απαιτείται να ντύνονται με ανάλογη επισημότητα. Το σακάκι – αλλά όχι η γραβάτα – μπορεί να αφαιρείται μόνο: 1) Στα δωμάτια μελέτης, μπιλιάρδου και χαρτιών. 2) Κατά τη διάρκεια του πρωϊνού στο δωμάτιο που σερβίρεται καφές και 3) Στον κήπο.
Μεταξύ άλλων δεν μπορούν να γίνουν δεκτά: Τζην, σπορτίβ ενδυμασία, σορτς, t-shirts, «κορμάκια», σανδάλια. Η μόνη περίπτωση που ο ενδυματολογικός κώδικας είναι χαλαρός, είναι μετά το πρωϊνό το Σάββατο.
Αφήστε μια απάντηση