
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες που δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο στην Βόρεια Εύβοια.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί σήμερα η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα. Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αν.υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα. Ο υπουργός τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με χθες αν και, όπως είπε ο κ. Τόσκας, πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση καθώς οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν το μεσημέρι. Σε ό,τι αφορά την πόλη της Λίμνης ο κίνδυνος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.
Την αισιοδοξία του ότι εντός της ημέρας θα τερματιστεί ο πύρινος εφιάλτης που έχει κυκλώσει το τελευταίο τριήμερο τη βόρεια Εύβοια, εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στα Άγραφα Ευρυτανίας. «Η δική μας δουλειά ξεκινά μετά την κατάσβεση τη φωτιάς,να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε, το δάσος να ξαναγίνει δάσος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης κάνοντας ειδική αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ήδη στην περιοχή, όπως ανακοινώθηκε, επιχειρούν 10 χωματουργικά μηχανήματα διαμορφώνοντας ζώνες προστασίας, από τα οποία 7 είναι της περιφέρειας Στερεάς και 3 του στρατού. Ακόμη, επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, όπως επίσης 50 πυροσβεστικά και 180 πυροσβέστες με επικεφαλής τους 2 υπαρχηγούς, ενώ έχουν μεταφερθεί δεκάδες υδροφόρες από τους δήμους και πυροσβεστικά της πολιτικής προστασίας από τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα.
H μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται ενώ ήδη έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.Tα μεσάνυχτα έφτασαν στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας.
Σε σχέση με χθες η κατάσταση είναι βελτιωμένη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα μέτωπο πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκέλι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή 4 αεροσκαφών και 4 ελικοπτέρων.
Χθες αποχώρησαν κατασκηνωτές από την περιοχή Γλύφα Γαλατάκι
Σε ετοιμότητα παραμένει το οχηματογωγό Καπετάν Αριστείδης σε περίπτωση εκκένωσης της Λίμνης.





Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.



Το πύρινο μέτωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και οι φλόγες έχουν ήδη αποτεφρώσει 20.000 στρέμματα παρθένου δάσους κι επίσης ένα ξενοδοχείο το οποίο είχε εκκενωθεί το απόγευμα του Σαββάτου, ένα εξοχικό σπίτι και τρεις αγροτικές αποθήκες.


Οι δυνάμεις αυτές αναμένεται να ενισχυθούν με 10 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Δυτική Μακεδονία. Επίσης, ένα πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων αναμένεται από τη Θεσσαλονίκη.
Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου .

Στη Λίμνη έφτασε νωρίς το πρωί της Κυριακής κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.






Αφήστε μια απάντηση