
Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε η πολύωρη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε μετά από 15 ώρες διαβουλεύσεων, στη 01:30 ώρα Ελλάδας. Αν και υπήρξε σημαντική πρόοδος και κοινός τόπος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, οι «28» δεν κατέληξαν σε τελική συμφωνία, η οποία μετατίθεται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου, με τους ηγέτες της Ε.Ε. να δεσμεύονται πως θα εργαστούν εντατικά πάνω στο σχέδιο που αφορά στην Τουρκία, η οποία ζητάει σημαντικά ανταλλάγματα για τη συνεργασία της πάνω στο πρόβλημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει “ιστορικές αποφάσεις” στη Σύνοδο της Τρίτης στη Σμύρνη, αναφορικά με την ελληνοτουρκική συνεργασία για το ζήτημαΟ Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ενθουσιασμένος καθώς «το πρόβλημα τέθηκε στις σωστές βάσεις της ευρωπαϊκής συνεργασίας» κι έδωσε έμφαση στην επίτευξη της συνεργασίας με την Τουρκία για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών, λέγοντας ότι την Τρίτη στη συνάντηση που θα γίνει στη Σμύρνη, αναμένονται «ιστορικές αποφάσεις». Ανέφερε επίσης ότι οι σημαντικοί στόχοι της χώρας μας επιτεύχθηκαν. Οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν την πρόοδο που συντελέστηκε, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μάλιστα να δηλώνει ότι το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Σημαντικό αγκάθι παραμένουν οι απαιτήσεις της Τουρκίας που σχετίζονται με το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, που αφορούν φυσικά και στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αναλυτικά:
Αλέξης Τσίπρας: «Κάναμε ένα βήμα μπροστά – απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα»
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «είχαμε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σε προηγούμενες Συνόδους συζητάγαμε για το Plan B κι όχι για το Plan A, δηλαδή πώς κάποιοι με μονομερείς ενέργειες θα έκλειναν τα σύνορα και θα εγκλωβίζονταν οι μετανάστες στην Ελλάδα. Σήμερα η συζήτηση εστιάστηκε για το πώς θα βρούμε μια λύση για τη μείωση των ροών σε συνεργασία με την Τουρκία.
»Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Τα ανταλλάγματα που ζητάει δεν γίνεται να συζητηθούν σήμερα για διάφορους λόγους. Η ουσία είναι ότι η συζήτηση μπήκε σε μια σωστή βάση. Μας απασχολεί το πως θα έρθουμε σε μια ουσιαστική συμφωνία με την Τουρκία για να τελειώσει αυτό το ανθρωπιστικό δράμα.
»Αύριο συνεχίζεται η συζήτηση στη Σμύρνη, όπου περιμένω να καταλήξουμε σε ιστορική συμφωνία επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία κι αυτή η συμφωνία θα θέσει τις βάσεις για την αντιμετώπιση των διακινητών. Όλες αυτές οι συζητήσεις ανέδειξαν το διχασμό που υπάρχει στην Ε.Ε. σχετικά με το ζήτημα, μεταξύ αυτών που δεν αναγνωρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. και θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι που δεν τους αφορά, είναι πρόβλημα άλλου. Σήμερα αυτοί εκτέθηκαν.
»Στη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα. Μπήκαν τείχη σε αυτούς που ήθελαν να βάλουν τείχη. Στην επόμενη Σύνοδο θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, το σημαντικό βήμα όμως έγινε σήμερα. Η μόνη λύση για να πάμε ένα βήμα παραπέρα είναι να σεβαστούμε ο ένας τις ανάγκες του άλλου και όχι μόνο τα προβλήματα που έχει ο καθένας στην αυλή του.
»Σε σχέση με τις αρχικές μας επιδιώξεις έχουμε πετύχει τη συντριπτική πλειοψηφία των στόχων μας: αναγνώριση να στηριχθεί η Ελλάδα και υλικοτεχνικά, σαφή αναφορά για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων προς την Ε.Ε. αλλά και επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν πληρούν τα κριτήρια.
Τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν ένα βήμα μπροστά, αλλά θα χρειαστεί να γίνουν κι άλλα βήματα προς τα εμπρός. Οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές και θα έπρεπε να μας συγκινούν όλους. Αν δεν αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, θα το πληρώσουμε όλοι ως Ευρώπη».
Αφήστε μια απάντηση