
Στη Σαρωνίδα έφτασε η πετρελαιοκηλίδα που έχει μαυρίσει όλες τις ακτές του Σαρωνικού μετά το ναυάγιο του «Αγ. Ζώνη ΙΙ».
Στη Σαρωνίδα έφτασε η πετρελαιοκηλίδα που έχει μαυρίσει όλες τις ακτές του Σαρωνικού μετά το ναυάγιο του «Αγ. Ζώνη ΙΙ», την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιρρίπτει αλλού τις ευθύνες για την μεγάλη οικολογική καταστροφή. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την ρύπανση του Σαρωνικού και τις κυβερνητικές καθυστερήσεις. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ρίξει τη μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας πως δεν η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί από τον…. επικοινωνιακό οίστρο των ΜΜΕ.
Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει σε ό,τι αφορά τις εγκληματικές καθυστερήσεις. Η δειγματοληψία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης.
«Είδαμε ότι κάποια δείγματα τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη είναι επιβαρυμένα. Όχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση. Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε μετά από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης.
Για το αν οι κάτοικοι μπορούν να κολυμπήσουν στην περιοχή, ο κ. Χατζηανέστης επιφυλάσσεται να απαντήσει μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας. «Θα δούμε και εργαστηριακά τα νούμερα, αλλά αν δεν υπάρχει εμφανώς ρύπανση, δηλαδή μαύρες κηλίδες ή ιριδισμός στο νερό, τότε κατά την άποψη μου δεν υπάρχει πρόβλημα με την κολύμβηση. Πρέπει φυσικά να δούμε και τα ακριβή αποτελέσματα».
Υποβρύχια λήψη από τη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας δείχνει το μαζούτ σε συμπαγή κομμάτια στον βυθό της θάλασσας. Τη λήψη έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Αρχιπέλαγος και καταγράφει την καταστροφή μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”. Όχι πολύ μακριά από την ακτή, το μαζούτ βρίσκεται κοντά στο βυθό της θάλασσας σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια καταστρέφοντας απ όπου περνά την υποθαλάσσια ζωή.
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας:«Θα χρειαστούν δύο χρόνια για τον καθαρισμό»
Οι επιστήμονες είναι σαφείς. Μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δ. Κουρέτας δήλωσε πως θα χρειαστούν δύο χρόνια για να καθαρίσει η θάλασσα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, “είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια ρύπανση κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Είναι διαφορετικό από ό,τι στο πέλαγος”.
Ο κ. Κουρέτας επισήμανε πως το βασικότερο ζήτημα, πέρα από την ενημέρωση των πολιτών, είναι η εξ αρχής αντιμετώπιση της μόλυνσης, κάτι όμως που δεν έγινε. Ο Δημήτρης Κουρέτας εξήγησε, στη συνέντευξή του στον ANT1, και τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις και σημείωσε πως μετά τις πρώτες ημέρες “περίπου το 20% του πετρελαίου κάθεται στον πυθμένα της θάλασσας“.
“Έπρεπε να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών εξ αρχής, κάτι που άργησε να γίνει“, συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως “τέτοιου είδους φαινόμενα χρειάζονται 3 μήνες μετρήσεων, για να παρακολουθήσουμε τι γίνεται”, ενώ όπως διευκρίνισε, “για να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση θα χρειαστούν δύο χρόνια”. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της διαρροής που είχε γίνει στον Ευβοϊκό Κόλπο, η οποία ήταν μικρότερης έκτασης και χρειάστηκε 1,5 με 2 χρόνια για την επαναφορά.
Ποιες είναι οι συνέπειες της κολύμβησης σε μολυσμένα νερά; Ο ίδιος τόνισε ότι το πιο επικίνδυνο στάδιο είναι η ώρα της επαφής, ακόμα και με το περπάτημα, «γιατί υπάρχει εξάτμιση, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή εγκύους». Τόνισε, επίσης, το ζήτημα των ψαριών που κινούνται στις μολυσμένες περιοχές, σημειώνοντας πως έπρεπε να είχε υπάρξει πρόβλεψη και ενημέρωση των καταναλωτών.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, επιπλέον, κατήγγειλε πως παρά το ότι ο Οργανισμός συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της Κομισιόν και εκλήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει την κατάσταση, κάτι τέτοιο δεν έγινε από ελληνικής πλευράς, παρά το ότι έχει σταλεί και σχετικό έγγραφο στη Βουλή, τόνισε πως δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τη χώρα.

Σαντορινιός: Αν έγιναν λάθη…
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός τα «μαζεύει» μετά τις αρχικές δηλώσεις περί καθαρών θαλασσών σε μόλις 20 ημέρες και για πρώτη φορά αναγνωρίζει ότι έγιναν λάθη.
Eάν κάναμε λάθη τα κάναμε μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας είπε στον Σκάι ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός για τις υπερβολικά αισιόδοξες δηλώσεις του πως «σε 20 μέρες οι παραλίες της Αττικής θα είναι καθαρότερες από πριν». Ο υφυπουργός πάντως επέμεινε πως το υπουργείο αντέδρασε όσο πιο άμεσα γινόταν: «Το ναυάγιο έγινε τις 02:30 και το πλοίο βυθίστηκε 04:10, όπου βρίσκονταν σκάφη του λιμενικού, παραπλεόντα για τυχόν ναυαγούς. Μέχρι να “κάτσει” το πλοίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αμέσως μετά, έπρεπε να πέσουν οι δύτες και να υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να μπει το φράγμα, που είχε μπει στις 09:40», εξήγησε και απέδωσε την διαρροή των καυσίμων στις επτά αυτές ώρες που όπως υποστήριξε δεν ήταν δυνατόν να γίνει τίποτα. Πότε θα κάνει μπάνιο ο κόσμος; Ο Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε πως «μόλις το ΕΛΚΕΘΕ και οι μετρήσεις του δώσουν το οκ», ανέφερε και πρόσθεσε για τους ψαράδες: «Τα αλιεύματα, εκτός Σαρωνικού, δεν υπάρχει κανένα θέμα και από εκεί και πέρα θα έχουμε μετρήσεις καθημερινές από το ΕΛΚΕΘΕ και θα ανακοινώσουμε στους ψαράδες πότε μπορούν να ψαρέψουν».

Η εικόνα στις παραλίες της Αττικής
Την εικόνα που επικρατεί στις παραλίες της Αττικής περιγράφει το υπουργείο Ναυτιλίας, μετά και τη συνεδρίαση που έγινε υπό τον Νεκτάριο Σαντορινιός. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας η εικόνα των παραλιών έχει ως εξής:
Η ανάδοχος εταιρία που έχει αναλάβει την επιχείρηση για την απορρύπανση του Σαρωνικού, ενημέρωσε το ΥΝΑΝΠ ότι η άντληση του φορτίου του πλοίου προχωρά με ικανοποιητικούς και σταθερούς ρυθμούς.
2. Στη Σαλαμίνα αναμένεται ένα επιπλέον ιδιωτικό βυτιοφόρο όχημα και ομοίως επιπλέον προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του νερού. Συνεχίστηκαν οι εργασίες απορρύπανσης καθαρισμού της ακτής στην ευρύτερη περιοχή όρμου ΣΕΛΗΝΙΩΝ-ΛΗΜΝΙΩΝΑ-ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ. Ελέγχθηκαν οι περιοχές νοτιοανατολικά και ανατολικά ακτογραμμής νήσου Σαλαμίνας, αλλά δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης. Οι εργασίες απορρύπανσης συνεχίζονται.
3. Στη Ζέα, έμπροσθεν εισόδου μαρίνα Ζέας και προς νήσο “ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ” παρουσιάστηκε επιφανειακή ρύπανση από πιθανά πετρελαιοειδή κατάλοιπα ιριδίζουσας μορφής αυτοδιαλυόμενη και ενημερώθηκε άμεσα η ανάδοχος εταιρεία απορρύπανσης προκειμένου να επιχειρήσει αντιρρυπαντικές εργασίες. Στον Όρμο “Αφροδίτης” συνεχίστηκαν οι εργασίες απορρύπανσης από πέντε (05) άτομα ιδιωτικής εταιρείας και τοποθετήθηκε νέο απορροφητικό φράγμα “λουκάνικο” και “περούκες”. Στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη ΣΝΔ παραμένει το πλωτό φράγμα, ενώ αναμένεται αύριο επιπλέον προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και ναύτες, καθώς και μηχανήματα πλυσίματος με ατμό.
4. Στη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικών εταιρειών καθώς και αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ πλωτό περιπολικό Λ.Σ πραγματοποίησε επιτήρηση στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο και επέβλεψε τις εργασίες αντιρρύπανσης.
5. Στη 2η, 3η και 4η μαρίνα Γλυφάδας συνολικά επιχείρησαν είκοσι επτά (27) άτομα ιδιωτικής εταιρείας, δεκατρείς (13) εθελοντές της ΜΚΟ “Greenpeace” και είκοσι (20) εθελοντές της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας. Στη 2η μαρίνα Γλυφάδας επιχείρησε βυτιοφόρο όχημα. Η κατάσταση στην 3η και 4η μαρίνα παρουσιάζεται βελτιωμένη, ενώ στη 2η σταθερή.
6. Εντός εγκατάστασης “ΑΣΤΕΡΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ” επιχείρησαν είκοσι (20) άτομα ιδιωτικής εταιρείας, καθώς και τρία (03) βυτιοφόρα οχήματα. Η εικόνα της εν λόγω εγκατάστασης παρουσιάζεται βελτιωμένη. Το σύνολο των προαναφερόμενων εργασιών επέβλεψαν δέκα (10) στελέχη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
7. Στην περιοχή του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών Δήμου Αλίμου πραγματοποιήθηκε από βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας απάντληση πετρελαιοειδών συνεπικουρούμενο από συνεργείο καθαρισμού αποτελούμενο από δώδεκα (12) άτομα. Η συνολική κατάσταση της ακτής παραμένει σταθερή. Ομοίως στη θαλάσσια περιοχή Ιππόκαμπου Δήμου Ελληνικού επιχείρησε βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας. Η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή όπως και στην πλαζ Ελληνικού. Οι εν λόγω εργασίες θα συνεχιστούν αύριο στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών, στη θαλάσσια περιοχή Λιμανάκι Ιππόκαμπου και έμπροσθεν Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Δήμου Αλίμου, όπου τοποθετήθηκε σήμερα πλωτό φράγμα από ιδιωτική εταιρεία.
8. Στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου και συγκεκριμένα στις ακτές έμπροσθεν του Πολιτιστικού Κέντρου συνεχίστηκαν από ιδιωτική εταιρεία εργασίες καθαρισμού και ποντίστηκε πλωτό φράγμα. Η γενικότερη εικόνα στις ακτές Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επίσης, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα εκατόν πενήντα (150) μέτρων έμπροσθεν παραλίας “Παλαιάς Φαντασίας” Δήμου Αλίμου, καθώς και στις ακτές του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά, ενώ στο εγγύς λιμανάκι του ναυτικού ομίλου Αγίου Κοσμά υφίστανται διάσπαρτα πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής εκτάσεως.
9. Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργεία του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική.
10. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης έχει τοποθετηθεί προληπτικά πλωτό φράγμα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης “Astir Beach” με μέριμνα της εν λόγω εγκατάστασης, ενώ εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “ΑΣΤΕΡΑΣ” τοποθετήθηκαν τρία (03) πλωτά φράγματα για την προφύλαξη των παραλιών “Αρίων – Ναυτικά – Αφροδίτη”. Επίσης διενεργήθηκαν καθαρισμοί στην ακτογραμμή του εν λόγω συγκροτήματος με μέριμνα του ίδιου του συγκροτήματος, καθώς εξαιτίας της κατεύθυνσης των ανέμων παρατηρήθηκαν ψήγματα με μαζούτ.
11. Στο Λαγονήσι και συγκεκριμένα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “GRAND RESORT” έχουν ποντιστεί δύο (02) πλωτά φράγματα και ένα (01) απορροφητικό φράγμα κατά μήκος των παραλιών “MEDITERRANEO” και “GRAND BEACH”. Η κατάσταση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή κρίνεται βελτιωμένη καθώς δεν παρατηρήθηκε ίχνος θαλάσσιας ρύπανσης.
thetoc
Αφήστε μια απάντηση