
Σε μια δύσκολη περίοδο εισέρχεται η διεθνής πολιτική με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Οι λαϊκίστικες κορώνες και οι αναφορές στον προστατευτισμό έδωσαν το στίγμα.
Σε μια δύσκολη περίοδο εισέρχεται η διεθνής πολιτική με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και την ανάληψη των καθηκόντων του καθώς, στην πρώτη ομιλία του επανέλαβε τις απόψεις για τον προστατευτισμό σε συνδυασμό με λαϊκίστικες κορώνες.
Η ομιλία του αμερικανού νέου προέδρου δεν έριξε φως στις πτυχές της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει, προκαλώντας αγωνία για το εάν τελικώς θα εφαρμόσει όλα εκείνα που υποσχόταν στην προεκλογική περίοδο και προκαλούσαν τρόμο, αλλά και αβεβαιότητα για το που θα οδηγηθούν οι ΗΠΑ και οι παγκόσμιοι συσχετισμοί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας του.
“Πρωτοφανές ιστορικό κίνημα”
Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με τα χέρια των Αμερικανών
Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στην ομιλία του ότι η 20η Ιανουαρίου του 2017 θα είναι μια μέρα ορόσημο κατά την οποία, ο αμερικανικός λαός έγινε και πάλι ο κυρίαρχος του έθνους. “Οι λησμονημένοι άνδρες και γυναίκες αυτής της χώρας θα έρθουν ξανά στο προσκήνιο”, υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος και έκανε λόγο για “ένα ιστορικό κίνημα, που ο κόσμος δεν έχει δει άλλο ξανά”.
Προαναγγέλλοντας την μεταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών από κύριο παίκτη στην διεθνή ασφάλεια, την οικονομία και το εμπόριο, σε ένα καθεστώς έντονου προστατευτισμού, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι “ο πλούτος της αμερικάνικης μεσαίας τάξης κλάπηκε και αναδιανεμήθηκε σε όλο τον κόσμο” και υποσχέθηκε: “Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με τα χέρια των Αμερικανών. Οι αρχές μας θα είναι: αγοράζετε αμερικανικά, προσλαμβάνετε Αμερικανούς. Θα επαναφέρουμε τις θέσεις εργασίες, τα σύνορά μας, τον πλούτο μας, τα όνειρά μας”.
“Προέχει η Αμερική”
“Ενα νέο όραμα θα κυβερνά την πατρίδα μας. Στο εξής προέχει η Αμερική. Προέχει η Αμερική!” διακήρυξε ο νέος πρόεδρος. Αναφερόμενος στους αφροαμερικανούς, ο Ντόναλντ Τραμπ ειπε: “Είτε είμαστε μαύροι, μιγάδες, ή λευκοί, όλοι έχουμε το ίδιο κόκκινο αίμα του πατριωτισμού που το έχουμε χύσει για την χώρα μας».
Αναφερόμενος σε γενικές γραμμές στην εξωτερική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει, ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες συμμαχίες και να δημιουργήσει νέες. “Θα εξαλείψουμε ολοσχερώς την ισλαμιστική τρομοκρατία από το πρόσωπο της Γης. Θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο στη μάχη ενάντια στη ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία, την οποία θα εξαφανίσουμε από το πρόσωπο του πλανήτη».
Οι πολιτικές που θα προκαλέσουν τριγμούς
Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να προβεί σε μια σειρά από αλλαγές στην εσωτερική και την διεθνή πολιτική, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων οι περισσότερες από τις οποίες είναι αδύνατον ακόμη να προβλεφθούν.
Eμφανίζεται αποφασισμένος να επιβάλει μια προστατευτική πολιτική προκειμένου να ενισχύσει την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές
Στο εσωτερικό, είναι δεδομένη η απόφασή του να καταργήσει το σύστημα περίθαλψης Obamacare με άμεσο αποτέλεσμα, εκατομμύρια αμερικανοί να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.
Στις διεθνείς σχέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να επιβάλει μια προστατευτική πολιτική προκειμένου να ενισχύσει την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές, δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει στις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες, αλλά σε διμερείς σχέσεις. Επίσης έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης της προστασίας των συνόρων και του περιορισμού στην μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, ενώ έχει χαρακτηρίσει παρωχημένο το ΝΑΤΟ και “όργανο της Γερμανίας” την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Επιφυλάξεις από το Βερολίνο ως το Πεκίνο
Οι περισσότερες χώρες του κόσμου και οι μεγαλύτεροι στρατιωτικοί,. Πολιτικοί και οικονομικοί εταίροι της Ουάσιγκτον, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που φάνηκε πολύ έντονα στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Λίγες μέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τη Βρετανία στην απόφασή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε. προβλέποντας μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η δήλωση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη, με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ να απαντά ότι «Εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας».
Αιχμηρός και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη«δεν έχει ανάγκη εξωτερικούς συμβούλους για να της λένε τι να κάνει».
Το Πεκίνο φοβάται οικονομικό πόλεμο
Εντονη είναι η αβεβαιότητα και στην Κίνα, καθώς τα σχέδια του Τραμπ για τον προστατευτισμό της αμερικανικής οικονομίας μεταφράζονται σε έναν οικονομικό και εμπορικό πόλεμο με άγνωστες συνέπειες και για τις δύο πλευρές.
Ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζιπίνγκ, ο οποίος υπερασπίστηκε την παγκοσμιοποίηση, τάχθηκε κατά του απομονωτισμου και δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στο ρόλο του βασικού υπερασπιστή των ανοιχτών αγορών και του ελεύθερου εμπορίου.
THETOC
Αφήστε μια απάντηση