
Ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει ο καθένας μας να προσέξει κατά την συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, είναι τα τεκμήρια.
Τα βασικά τεκμήρια , που εφέτος ισχύουν είναι:
1 Τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα
2. Τα ακίνητα που ιδιοκατοικούνται ή χρησιμοποιούνται ως δευτερεύουσες κατοικίες
3. Τα δάνεια μαζί με τους τόκους.
4. Τα σκάφη αναψυχής
5. Οι πισίνες
6. Τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία 7. Αεροσκάφη και ελικόπτερα
8. Οι δωρεές μετρητών προς οποιονδήποτε (πλην του δημοσίου) καθώς και των μετρητών με γονική παροχή προς τα τέκνα άνω των 300 ευρώ
9.Οι δαπάνες για αγορές ακινήτων -αυτοκινήτων – ανέγερσης οικοδομών- και χρηματοδοτικής μίσθωσης οποιουδήποτε οχήματος.
Εξαιρούνται:
1. ΟΙ δαπάνες αγοράς αγαθών και υπηρεσιών (που εφέτος τις χτίζουμε με τις κάρτες, χρεωστικές και πιστωτικές) Ειδικά για το 2016 δεν απαιτείται η αναγραφή τους στην φετινή δήλωση.
2. Οι κατοικίες γενικά που παραμένουν ξενοίκιαστες.
Από όλα αυτά, εκείνα που αφορούν το 90% των πολιτών είναι τα τρία πρώτα, αυτοκίνητα – σπίτια και δάνεια (τοκοχρεολύσια).
Ποιους αφορούνε όμως τα τεκμήρια; και ποια αποτελεσματικότητα έχουν σε κάθε κατηγορία φορολογουμένων;
Κατά κύριο λόγο αφορούν τους επαγγελματίες – επιχειρηματίες –άνεργους – μικροσυνταξιούχους και αγρότες .
Πολύ λιγότερο, έως καθόλου , αφορούν τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς με μηνιαίες αμοιβές άνω των 1.000 ευρώ. Σε αυτούς η αποτελεσματικότητα των τεκμηρίων είναι σχεδόν μηδενική.
Σοβαρή περίπτωση που αφορά όλους γενικά είναι, η τυχόν δαπάνη που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2016 για αγορά οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου (ακίνητα – αυτοκίνητα κ.λ.π) .
Για την κάλυψη αυτού του τεκμηρίου χρειάζονται στοιχεία που πρέπει να τεθούν υπόψη του ειδικού , που δεν είναι άλλος από τον λογιστή.
Ας γνωρίζουν εδώ οι ενδιαφερόμενοι ότι, για την κάλυψη αυτού του τεκμηρίου (αγοράς περιουσιακού στοιχείου) , δεν μετράνε οι τραπεζικές καταθέσεις, μετράνε άλλα στοιχεία που δεν είναι του παρόντος.
Παράλογο θεωρώ το τεκμήριο για την πρώτη κατοικία που ιδιοκατοικείται, μια κατοικία για την οποία έχουν πληρωθεί οι φόροι όταν αγοράσθηκε, η κληρονομήθηκε, η ανεγέρθηκε και δεν υπερβαίνει τα 120 τ.μ. Δηλαδή μια οικογένεια με δύο παιδιά με ιδιόκτητη κατοικία 80 τ.μ και ένα παλιό ΙΧ. αυτοκίνητο και μία δόση δανείου 200 ευρώ το μήνα, φθάνει με τα τρία αυτά τεκμήρια , το τεκμαρτό
εισόδημα των 8.000 – 9.000 κατά προσέγγιση και θα κληθεί να πληρώσει φόρο κοντά στα 2.000 ευρώ.
Η πολιτεία οφείλει, κατά την γνώμη μου, να εξαιρέσει από το τεκμήριο την πρώτη ιδιοκατοικούμενη κατοικία μέχρι τα 120 τ.μ γιατί είναι άδικο, εκδικητικό και καταχρηστικό και γιατί πλήττει μικροιδιοκτήτες που ήδη πληρώνουν γιαυτό το σπίτι τον ΕΝΦΙΑ.
Η παγίδα των τεκμηρίων είναι συνειδητή επιλογή του υπουργείου οικονομικών διότι , ενώ οι αμοιβές και τα έσοδα των πολιτών μειώνονται συνεχώς, τα τεκμήρια παραμένουν ακλόνητα στο ύψος που ήτανε πριν επτά χρόνια και έτσι δεσμεύουν παγιδελυουν και επιβαρύνουνε διπλάσιο σχεδόν αριθμό φορολογουμένων.
Γενικά θα έλεγα ότι τα τεκμήρια είναι ύπουλα και εύκολα μπορεί να διαφύγουν της προσοχής, όχι μόνο της δικής μας αλλά και του λογιστή και θα τα αντιληφθούμε όταν μας έρθει ο λογαριασμός.
* Βασίλης Η. Τουρλάκης
Πτυχιούχος οικον. Πανεπιστημίου Πειραιά
Συνταξιούχος διευθυντής Δ.Ο.
Αφήστε μια απάντηση