
Το απόγευμα της Πέμπτης ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group. Τα τρία αγκάθια των συζητήσεων.
Το απόγευμα της Πέμπτης στις 19.00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, στην οποία θα συμμετάσχει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, με στόχο να οριστικοποιηθούν επί της αρχής όλα τα εκκρεμή τεχνικά ζητήματα προκειμένου να προχωρήσει το «πολυπόθητο» κλείσιμο της αξιολόγησης και να επικυρωθεί από το Eurogroup της 24ης Μαϊου.
Στο τραπέζι των εκπροσώπων των Θεσμών και των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα τεθεί το νέο φορολογικό πακέτο ύψους 1,8 δισ. που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο ταμείο ιδιωτικοποίησεων που θα διαδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ αλλά κυρίως ο περίφημος «κόφτης», ο αυτοματοποιημένος δημοσιονομικός μηχανισμός διόρθωσης που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί σύμφωνα με το οποίο στην αποψινή συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση του προγράμματος και να κλείσει τόσο το πακέτο των 5,4 δισ. όσο και ο προληπτικός μηχανισμός των 3,6 δισ., τα «αγκάθια» παραμένουν και είναι μάλιστα κομβικής σημασίας.

«Αγκάθι» πρώτο: Τα νέα φορολογικά μέτρα
Το πρώτο μεγάλο αγκάθι αφορά το τι τελικώς θα περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Για να κλειδώσει η συμφωνία με βάση όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το βασικό πακέτο μέτρων πρέπει:
-Να αυξηθεί ο φόρος στην αμόλυβδη κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ, με τη μέση λιανική τιμή να σκαρφαλώνει στα περίπου 1,49 ευρώ.
-Τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ να αλλάξουν, καθώς ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 24%, αφαιρώντας από τα νοικοκυριά περίπου 500 εκατ. ευρώ.
–Αύξηση θα υπάρχει επίσης σε τσιγάρα, ποτά, μπύρα, τέλη ταξινόμησης, ΕΦΚ στις εισαγωγές καφέ, ΕΦΚ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ΕΦΚ στη συνδρομητική τηλεόραση, ειδικό τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
-Το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης περικοπές περίπου 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Πέρα από το «πάγωμα» των προσλήψεων, θα υπάρξει και «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ.

«Αγκάθι» δεύτερο: Ο «κόφτης» και η «ιδιοκτησία» του
Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι αφορά όπως είναι επόμενο το θέμα του «κόφτη» και την οριστική διατύπωση και περιεχόμενο που θα λάβει η σχετική πρόβλεψη στο τέλος. Το ερωτήματα που μένουν ακόμη ανοιχτά είναι πολλά και αφορούν από το πώς θα ενεργοποιείται και ποιες δαπάνες θα αφορά μέχρι τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα τίθεται σε κίνηση και το ποιος θα έχει την «ιδιοκτησία» του, κατά την προσφιλή έκφραση των Ευρωπαίων. Τουτέστιν ποιος αλλά κυρίως πότε θα αποφασίζει ότι υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται.
Ένα βασικό ζήτημα αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο θα κριθεί για πρώτη φορά εάν υπάρχει χρεία ενεργοποίησης του μηχανισμού. Και μπορεί ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να δήλωσε μετά το πέρας του τελευταίου Eurogroup ότι τα στοιχεία που θα χρησιμοποιούνται ως βάση θα είναι εκείνα της Eurostat, προσδιορίζοντας έτσι εμμέσως τον Μάιο ως το μήνα που θα εξετάζεται η πορεία των δημοσιονομικών στόχων, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα γίνει δεκτό από τους Θεσμούς. Και τούτο διότι στην περίπτωση αυτή, η πρώτη εκτίμηση θα γίνει σε ένα χρόνο από τώρα, κάτι που θα εύλογα θα δημιουργούσε έντονη ανησυχία στους δανειστές.

«Αγκάθι» τρίτο: Τα μέτρα για το χρέος
Το τρίτο αγκάθι που θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν είναι άλλο από εκείνο του χρέους. Σύμφωνα με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup η συζήτηση για την όποια αναδιάταξη ή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα περιλαμβάνει τρία στάδια. Ένα βραχυπρόθεσμο μέχρι το 2018, ένα μεσοπρόθεσμο μετά το τέλος του προγράμματος και ένα μακροπρόθεσμο μετά το 2022.
Σύμφωνα πάντως με την DW, οι τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας, με τη συνδρομή της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα συζητήσουν σήμερα και τις επόμενες μέρες την προετοιμασία μιας πρότασης για την ελάφρυνση του χρέους. Η πρόταση θα κινείται με βάση το περίγραμμα που έθεσε το Εurogroup της Δευτέρας, δηλαδή οι παρεμβάσεις στο χρέος να γίνουν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους και θα περιλαμβάνουν επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων, διατήρηση επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και άλλα μέτρα από τη δέσμη που ήδη έχει υποβάλει προς συζήτηση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αναφέρει η DW.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και αυτή η συζήτηση δεν αναμένεται εύκολη αν λάβει κανείς υπόψη του τις συντονισμένες παρεμβάσεις που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες το Βερολίνο σχετικό με το θέμα του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, αναφερόμενος στο χρέος, σημείωσε πως οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά απλώς αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού και εξήγησε: Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος.
Λίγες ώρες νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η εφημερίδα “Handelsblatt” και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους. Εάν η βιωσιμότητα του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου είπε ο Β. Σόιμπλε.
Αφήστε μια απάντηση