
Το ξέρετε πως στα νιάτα της – στην περίοδο της κατοχής – υπήρξε εθελόντρια «Αδελφή του ελέους», δουλεύοντας για τον Ερυθρό Σταυρό; Μάλιστα. Η «κακιά» του Ελληνικού κινηματογράφου, η γυναίκα που όλοι αντιπαθούσαμε, που στον δρόμο αρκετές φορές την έβρισαν ή την απείλησαν ότι θα την δείρουν… ήταν μια γλυκύτατη κοπέλα, μια μορφωμένη γυναίκα, μια υπέροχη γιαγιά.
Όταν το 2009 είχα την ιδέα να κάνω ένα σήριαλ μόνο με μεγάλης ηλικίας ηθοποιούς – η ιδέα ήταν ένα γηροκομείο – που το ονόμασα «Παππούδες εν δράση», από τα πρώτα ονόματα που σκέφτηκα ήταν η Τασσώ Καββαδία. Κατόπιν, όταν φώναξα την Λίνα Δημοπούλου να γράψουμε μαζί το σενάριο – συμφώνησε κι εκείνη απόλυτα. Και είμασταν τυχεροί που δέχτηκε να παίξει μαζί με άλλους λατρεμένους ηθοποιούς μας.
Γεννήθηκε 10 Ιανουαρίου 1921 και φέτος είναι 100 χρόνια από την γέννηση της
Η Τασσώ Καββαδία γεννήθηκε στην Πάτρα 10 Ιανουαρίου 1921, και εκεί έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια. Όταν μεγαλώνοντας θέλησε να σπουδάσει ο πατέρας της που ήταν αυστηρός, της το απαγόρευσε. Μάλιστα, το 1942, σε ηλικία 21 ετών, την πάντρεψε με τον βιομήχανο Αντώνη Σαλαπάτα, όπου από αυτό τον γάμο απέκτησε και τρία παιδιά, τον Γιώργο τον Βασίλη και την Ευγενία. Τον μίσησε τον πατέρα της τότε, αλλά αργότερα όπως η ίδια είχε πει σε συνέντευξη της – τον ευγνωμονούσε, καθώς την ώθησε σε έναν κατ’ ανάγκην γάμο που ναι μεν έληξε σύντομα και άδοξα, της χάρισε όμως τα παιδιά και τα εγγόνια της. Αμέσως μετά το διαζύγιο, ήρθε στην Αθήνα και κατόπιν πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε διακόσμηση. Έμεινε έξι μήνες και επέστρεψε στην Αθήνα.
Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη, υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν και παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον συγγραφέα Βασίλη Καζαντζή.
Από το 1954 ως το 1967, εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως συγγραφέας και ηθοποιός. Από το 1955 ως το 1969 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις. Έχοντας το χάρισμα της συγγραφής και ξέροντας ξένες γλώσσες έγινε μια δεινή μεταφράστρια βιβλίων και θεατρικών έργων.
Είχε συμμετάσχει από το 1954 σε πάρα πολλές ταινίες, και οι ρόλοι που την καθιέρωσαν ήταν οι ρόλοι της κακιάς, αυταρχικής, στριμμένης και αντιπαθητικής γυναίκας. Λόγω της παρουσίας της, της πήγαινε να παίζει τέτοιους ρόλους. Όποτε ήθελε αποκτούσε ένα ψυχρό, αποστασιοποιημένο βλέμμα που σε έκανε να «παγώνεις». Σε συνδυασμό με το «βλοσυρό» παρουσιαστικό της ερμήνευε με άνεση «αυστηρούς» ρόλους, όπως της κακιάς πεθεράς, μάνας, αδερφής κ.ά. Στο θέατρο έπαιξε ρόλους που κάλυπταν σχεδόν όλη την γκάμα του ρεπερτορίου, εκτός από αρχαία τραγωδία.
Με την Έλλη Λαμπέτη στο Κυριακάτικο ξύπνημα του Μιχάλη Κακογιάννη (1954)
Λένε πως τον Κακογιάννη τον γνώρισε τυχαία στο καμαρίνι του Δημήτρη Χορν. Είχε πάει σε ένα ρεσιτάλ της πιανίστριας Τζίνας Μπαχάουερ στον «Ορφέα», και μετά, πέρασε από το θέατρο να δει τον Χορν. Μόλις την είδε ο Κακογιάννης εντυπωσιάστηκε από το αυστηρό, αριστοκρατικό παρουσιαστικό της και αμέσως την φαντάστηκε να συμμετέχει στο «Κυριακάτικο ξύπνημα». Κανείς δεν έμαθε ποτέ, πως η Τασσώ έπεισε τον Κάρολο Κουν – ο οποίος δεν άφηνε τους μαθητές του να κάνουν οτιδήποτε – να της επιτρέψει να παίξει στην ταινία.
Με τον Μάνο Κατράκη είχαν βρεθεί ουκ ολίγες φορές
Με τη Ζωή Λάσκαρη έκανε πολλές ταινίες. Εδώ σκηνή από το «Όλγα αγάπη μου» (1968)
Η Τασσώ Καββαδία στην ταινία «Η αμαρτία της ομορφιάς» με τον Νίκο Γαλανό (1972)
Έχει παίξει με όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές του θεάτρου και του κινηματογράφου. Εδώ με τον Νίκο Κούρκουλο και την Ξένια Καλογεροπούλου
Στο «Ξύπνα Βασίλη» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο (1969)
Στο σινεμά δεν σταμάτησε να εμφανίζεται μέχρι και έναν χρόνο πριν από τον θάνατό της, στα 88 της, όσο για την τηλεόραση- από το 1971 μέχρι τέλους είχε εμφανιστεί σε πάνω από 30 τηλεοπτικές σειρές. Το «Παππούδες εν δράση» ήταν ίσως η τελευταία σειρά που είχε βασικό ρόλο σε όλα τα επεισόδια. Και θυμάμαι στα γυρίσματα ήταν πάντα στην ώρα της, διαβασμένη και πάντα ευγενική και καλοσυνάτη. Εντελώς αντίθετη από την εικόνα που είχαμε από τον κινηματογράφο. Αυτή η λαομίσητη κινηματογραφική ηρωίδα ήταν μια γλυκιά ηλικιωμένη κυρία, έτοιμη στο πλατό για γύρισμα, με ένα γλυκό χαμόγελο σαν να έλεγε: «μην τσιγκουνεύεστε την καλοσύνη».
Παππούδες εν δράση: Με τον Αθηνόδωρο Προύσαλη και την Σούλη Σαμπάχ
Έφυγε από την ζωή στις 18 Δεκεμβρίου 2010 και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών
nikoson line
Αφήστε μια απάντηση